Πρωτάθλημα Αθήνας πετοσφαίρισης γυναικών 1930

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Βραδυνή", 14/7/1930.

Το Ε΄ Πρωτάθλημα Αθηνών βόλεϊ γυναικών που διοργάνωσε ο Πανιώνιος με την άδεια του ΣΕΓΑΣ ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου 1930.[1] στο γυμναστήριο του Εθνικού Γ.Σ. Τον τίτλο κατέκτησε ο Α.Ο. Παλαιού Φαλήρου για πρώτη φορά. Το πρωτάθλημα του 1930 αφιερώθηκε στη μνήμη του Δημητρού Δάλλα που είχε αποβιώσει το προηγούμενο έτος, τιμώντας έτσι τον πρωτοπόρο παράγοντα του αθλητισμού γυναικών που υπήρξε ο εμπνευστής αυτών των αγώνων.

Η διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Πρωτάθλημα Αθηνών βόλεϋ-μπωλ γυναικών" 1930 ήταν το τελευταίο που διοργάνωσε ο Πανιώνιος καθώς από την επόμενη χρονιά το ανέλαβε ο ΣΕΓΑΣ. Όπως και το 1929 διεξήχθη μετά τη λήξη του αντίστοιχου ανδρικού πρωταθλήματος. Είναι γνωστές ελάχιστες λεπτομέρειες. Ήταν ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα και συμμετείχαν αρκετές ομάδες. Ο αήττητος επί τρία χρόνια Πανιώνιος είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη και συχνά προσκαλείτο για φιλικά ματς σε συνοικίες της Αθήνας. Το Φεβρουάριο του 1930 μετέβη για φιλικό αγώνα στην Χαλκίδα προσκαλεσμένος από την τοπική ΑΕ Χαλκίδος, με την ευκαιρία αθλητικών αγώνων που διεξάγονταν εκεί. Επικράτησε εύκολα με 15-1, 15-3 αλλά η πρόσκληση αυτή ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός, αφού για πρώτη φορά καλείτο γυναικείος αθλητικός σύλλογος στην επαρχία για αγώνα, κάτι που συνέβαινε μόνο με τα ποδοσφαιρικά σωματεία και σπανιότατα με τις ανδρικές ομάδες μπάσκετ ή βόλεϊ.[2]

Στο πρωτάθλημα ο σμυρναϊκός σύλλογος παρέμεινε αήττητος ως τον ημιτελικό, όπου ηττήθηκε από το Παλαιό Φάληρο. Ήταν η πρώτη ήττα του έπειτα από τρία χρόνια. Ο αγώνας ήταν επεισοδιακός και διακόπηκε καθώς υπήρξαν διαμαρτυρίες από τις αθλήτριες του Πανιωνίου για κάποια απόφαση του διαιτητή. Τελικά ο αγώνας κατακυρώθηκε υπέρ του Παλαιού Φαλήρου και οι κυανέρυθρες απογοητευμένες ηττήθηκαν και στο μικρό τελικό. Τον τίτλο πήρε το Παλαιό Φάληρο που νίκησε στον τελικό τον ΑΟ Νεανίδων.

  • Προκριματικοί: άγνωστος αριθμός ομάδων σε ομίλους. Πρόκρίθηκαν οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο.
  • Ημιτελικοί
    • Α.Ο. Παλαιού Φαλήρου - Πανιώνιος: 2-0 σετ χωρίς αγώνα. Ο Πανιώνιος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για κάποια διαιτητική άποφαση και ο αγώνας κατακυρώθηκε υπέρ του Π. Φαλήρου.
    • Α.Ο. Νεανίδων - Νήαρ Ηστ:
  • Τελικός: Α.Ο. Παλαιού Φαλήρου - Α.Ο. Νεανίδων: 2-1 (19-17, 13-15, 15-13)
  • 3η θέση: Νήαρ Ηστ - Πανιώνιος: 2-0
  • Σύνθεση Π. Φαλήρου: αδερφές Καββαδία, Γιαννακοπούλου, Λαζαροπούλου, Καν, Πρωτοπαπά.

Τελική κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Πρωτάθλημα Αθήνας 1930
βόλεϊ γυναικών
1. Α.Ο. Παλαιού Φαλήρου
2. Α.Ο. Νεανίδων
3. Α.Ο. Νήαρ Ηστ Καισαριανής
4. Πανιώνιος Γ.Σ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θ. Μπελίτσος, "Κυανέρυθρη ιστορία: Ο Πανιώνιος εισάγει το γυναικείο βόλεϊ στην Ελλάδα το 1926", εφ. "Κυανέρυθρη πλατεία", φ. 60 (26/1/2013).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Βραδυνή, 14/7/1930, ψηφ. σελ. 77». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2013. 
  2. "Εμπρός", 3/2/1930.