Προϊστορική ζωή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος Προϊστορική ζωή αναφέρεται σε διάφορους οργανισμούς που κατοικούσαν στην Γη απο την αρχή της ζωής περίπου 3.5 δισεκατομμύρια χρόνια ως την εποχή που ο άνθρωπος ξεκίνησε να κρατάει γραπτές αναφορές, περίπου το 3.500 Π.Κ.Ε. Κατά τη διάρκεια της πορείας της εξέλιξης, νέες μορφές ζωής αναπτύχθηκαν και πολλές άλλες, όπως οι δεινόσαυροι, εξαλείφθηκαν.

Η προϊστορική ζωή αναπτύχθηκε στο αχανές πέρασμα του χρόνου από απλά βακτήρια -όπως τα κύτταρα και τα κυανοβακτήρια στους ωκεανούς τα φύκια και τα πρωτόζωα καθώς και πολύπλοκες πολυκυτταρικές δομές όπως είναι τα σκουλήκια, τα σαλιγκάρια, τα οστρακόδερμα, τα ψάρια, τα έντομα, τα φυτά, τα αμφίβια, τα ερπετά, τα πουλιά, και τα θηλαστικά.

Στην γεωλογική χρονολογική κλίμακα ο άνθρωπος αναπτύχθηκε πολύ πρόσφατα, περίπου 4 εκατομμύρια χρόνια το νωρίτερο, παρόλο που η ακριβής χρονολογία παραμένει θέμα συζήτησης. Μερικές μορφές προϊστορικής ζωής όπως είναι κάποια φυτά και αξιοσημείωτα ζώα όπως ο κοιλάκανθος είναι αρχαίες μορφές ζωής που υπάρχουν ως σήμερα, κάνοντας τα ζωντανά απολιθώματα. Κάποια άλλα, όπως οι καρχαρίες, άλλαξαν ελάχιστα μέσα στους αιώνες. Για τις περισσότερες μορφές προϊστορικής ζωής που έχουν εξαλειφθεί, η μόνη απόδειξη που έχουμε ότι υπήρξαν κάποτε, είναι τα απολιθώματα ή τα αποτυπώματα τους σε βράχους.

Δείτε επίσης ιδιαίτερες αναφορές για ομάδες προϊστορικών ειδών :