Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης που δείχνει την παράταξη των δυνάμεων της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο από τον Φεβρουάριο του 2018.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (αραβικά: قوة الأمم المتحدة المؤقتة في لبنان‎‎, εβραϊκά: כוח האו"ם הזמני בלבנון‎‎) είναι ειρηνευτική αποστολή των ΗΕ-ΝΑΤΟ η οποία ιδρύθηκε στις 19 Μαρτίου 1978 με τα ψηφίσματα 425 και 426 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να επιβεβαιώσει την αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο στον οποίο είχε εισβάλει το Ισραήλ πέντε ημέρες πριν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου θα αποκαταστήσει την πραγματική εξουσία της στην περιοχή.[1] Η σύγκρουση στο Νότιο Λίβανο του 1978 ήρθε στο πλαίσιο της παλαιστινιακής εξέγερσης στο Νότιο Λίβανο και του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Extracts relating to Article 98 of the Charter of the United Nations: Supplement No 5 (1970–1978)» (PDF). Repertory of Practice of United Nations Organs. United Nations. σελίδες §275–279. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2006. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]