Προς την Νίκην (χριστιανικό περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Προς την Νίκην)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

"Προς τη Νίκη" ονομάζεται ένα μηνιαίο ορθόδοξο νεανικό περιοδικό που εκδίδεται στην Αθήνα και κυκλοφορεί πανελλαδικά αλλά και εκτός Ελλάδας.

Ιδιοκτήτης του περιοδικού είναι η Αδελφότης Θεολόγων "Ο Σωτήρ", που εδρεύει στην Αθήνα.[1]

Άρχισε να κυκλοφορεί το 1960 και το Μάιο του 2009 συμπλήρωσε το 710ο τεύχος του. Έμβλημα του περιοδικού αποτελεί η σημαιοφόρος σάλπιγγα (με ελληνική σημαία τετράγωνη - φρουρίων) περιβαλλόμενη από δάφνη. Κάθε τεύχος είναι 36σέλιδο γραμμένο σε πολυτονικό. Περιέχει θέματα νεανικού και θρησκευτικού περιεχομένου και εικονογράφηση.

Με την απόφαση Γ2/2745/1991 του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανανεώθηκε η άδεια διανομής του περιοδικού στα σχολεία Στοιχειώδους και Μέσης εκπαίδευσης[2]. Η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) κατήγγειλε τις περιπτώσεις διαμοίρασης του περιοδικού σε σχολεία.[3].

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιοδικό έχει συγκεντρώσει την κριτική του Τύπου πολλές φορές, κυρίως για το περιεχόμενό του, αλλά και για τις πρακτικές διάδοσής του στα σχολεία. Το 2005, χαρακτηρίστηκε από δημοσιογράφο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας ως «χριστιανική προπαγάνδα σε σχολεία»[4].

Ομώνυμη έκδοση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον ίδιο τίτλο Προς την Νίκη κυκλοφορούσε και η καθημερινή εφημερίδα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος κατά την περίοδο 1948-1949. Σκοπός της εκδόσεως με το σύνθημα "Όλοι στα άρματα! Όλα για τη νίκη!" αποτελούσε η καθημερινή ενημέρωση των μαχητών του ΔΣΕ[5][6].

Σημειώσεις-παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]