Προς την Νίκην (χριστιανικό περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προς την Νίκην (χριστιανικό περιοδικό)
ΕκδότηςΑδελφότης Θεολόγων «Ο Σωτήρ»
Ίδρυση1960
ΈδραΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Το «Προς την Νίκην» είναι ελληνικό μηνιαίο χριστιανικό ορθόδοξο νεανικό περιοδικό με τόπο έκδοσης την Αθήνα και το οποίο κυκλοφορεί πανελλαδικά, καθώς και εκτός συνόρων της Ελλάδας.

Ιδιοκτήτης του περιοδικού είναι η Αδελφότης Θεολόγων «Ο Σωτήρ», που εδρεύει στην Αθήνα.[1][2]

Άρχισε να κυκλοφορεί το 1960 και το Μάιο του 2009 συμπλήρωσε το 710ο τεύχος του. Έμβλημα του περιοδικού αποτελεί η σημαιοφόρος σάλπιγγα (με ελληνική σημαία τετράγωνη - φρουρίων) περιβαλλόμενη από δάφνη. Κάθε τεύχος είναι 36σέλιδο γραμμένο σε πολυτονικό. Περιέχει θέματα νεανικού και θρησκευτικού περιεχομένου και εικονογράφηση.[2] Τα γραφεία του περιοδικού στεγάζονται εντός κτιρίου το οποίο και αποτελεί έδρα της αδελφότητας, επί της Οδού Ισαύρων, στα Εξάρχεια.[2] Η συντακτική ομάδα του αποτελείται από, περίπου, δώδεκα εκπαιδευτικούς, μέλη είτε της ίδιας της αδελφότητας είτε συνεργαζόμενων γυναικείων αδελφοτήτων.[2] Παρά το γεγονός πως, αρχικώς, το περιοδικό διέθετε δικό του τυπογραφείο εντός του κτιρίου της αδελφότητας, ωστόσο, στην πορεία, οικονομικές δυσχέρειες το υποχρέωσαν στην παύση των αυτόνομων εκτυπώσεων και στη συνεργασία με ιδιωτικά τυπογραφεία της ευρύτερης περιοχής.[2]

Με την απόφαση Γ2/2745/1991 του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανανεώθηκε η άδεια διανομής του περιοδικού στα σχολεία Στοιχειώδους και Μέσης εκπαίδευσης[3]. Η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) κατήγγειλε τις περιπτώσεις διαμοίρασης του περιοδικού σε σχολεία.[4].

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιοδικό έχει συγκεντρώσει την κριτική του Τύπου πολλές φορές, κυρίως για το περιεχόμενό του, αλλά και για τις πρακτικές διάδοσής του στα σχολεία. Το 2005, χαρακτηρίστηκε από δημοσιογράφο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας ως «χριστιανική προπαγάνδα σε σχολεία»[5].

Ομώνυμη έκδοση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον ίδιο τίτλο Προς την Νίκη κυκλοφορούσε και η καθημερινή εφημερίδα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος κατά την περίοδο 1948-1949. Σκοπός της εκδόσεως με το σύνθημα "Όλοι στα άρματα! Όλα για τη νίκη!" αποτελούσε η καθημερινή ενημέρωση των μαχητών του ΔΣΕ[6][7].

Σημειώσεις-παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Προς τη Νίκη». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2009. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Προς τη Νίκη». ΓΚΡΕΚΑ. 14 Απριλίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2021. 
  3. ΒΙΒΛΙΑ - ΕΝΤΥΠΑ - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
  4. Μ. Παπουτσάκη «Χριστιανική προπαγάνδα σε σχολεία», ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/11/2005.
  5. Μ. Παπουτσάκη «Χριστιανική προπαγάνδα σε σχολεία», ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/11/2005.
  6. «Ιστορία και δράση του ΔΣΕ μέσα από τις σελίδες του ΑΣΚΙ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Αυγούστου 2020. 
  7. «ΑΣΚΙ - Προς τη νίκη». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]