Προδιαγραφές υφασμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εισαγωγή στις προδιαγραφές υφασμάτων και δερματινών ταπετσαρίας .

Υφάσματα προοριζόμενα για ταπετσαρίες επίπλων εσωτερικών και εξωτερικών χώρων πρέπει να καλύπτουν κάποιες προδιαγραφές ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζονται. Είναι τελείως διαφορετικές οι απαιτήσεις του χρήστη ενός έπιπλου εσωτερικής οικιακής χρήσης από ένα έπιπλο επαγγελματικής εξωτερικής χρήσης.Τα συνοδευτικά των  Υφασμάτων και των Δερματινών συνήθως παρέχουν λεπτομερείς προδιαγραφές των προϊόντων και αποτελέσματα δοκιμών οι οποίες δηλώνουν την ικανότητα του υλικού να ανταπεξέλθει στην χρήση για την οποία προορίζεται. Ιδιαίτερα πολύπλοκη είναι η κατανόηση των προδιαγραφών υλικών λόγο των πάρα πολλών προτύπων και διαφορετικών μονάδων μέτρησης που ακολουθούν οι παραγωγοί σε κάθε ήπειρο. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες δοκιμές με διαφορετικά πρότυπα οι οποίες καθορίζουν  τις προδιαγραφές απόδοσης του προϊόντος χωρίς όμως να αναφέρεται συνήθως η καταλληλότητα του για συγκεκριμένες χρήσεις εκτός από τα προοριζόμενα για χρήση στην ναυτιλία στην υγεία και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ωστόσο, ορισμένες δοκιμές κατά την εξέταση ενός προϊόντος είναι σημαντικές για συγκεκριμένες εφαρμογές. Οι βασικές δοκιμές εξετάζουν την αντοχή  και τα χαρακτηριστικά απόδοσης. Παρακάτω παρουσιάζεται μια σύντομη περιγραφή των διαφόρων προδιαγραφών και των μεθόδων δοκιμής των Υφασμάτων και Δερματινών καθώς και τα πρότυπα που καθορίζονται από την Association for Contract Textiles (ACT) η το αντίστοιχο TS EN ISO .

Το παρακάτω κείμενο είναι μια συνοπτική περίληψη και σε πολλά σημεία απλή περιγραφή των τεχνικών προδιαγραφών, των προδιαγραφών απόδοσης και των μεθόδων ελέγχου των προτύπων και των αποτελεσμάτων τους.

Πίνακας Περιεχομένων

  • 1. Τεχνικές προδιαγραφές
  • 1.1 Τύπος επιφανείας  
  • 1.2 Υπόστρωμα
  •  1.2.1 Solution Dyeing
  • 1.3 Βάρος υφάσματος
  • 1.4 Βάρος  υποστρώματος-υφάσματος στήριξης
  • 1.5 Πάχος υφάσματος
  • 1.6 Φάρδος υφάσματος
  • 1.7 Σύνθετη σύνθεση 
  • 1.8 Συσκευασία
  • 1.9 Επανάληψη  σχεδίου
  • 1.10 Κωδικός καθαρισμού  
  • 1.11 Διάταξη σχεδίου

2. Προδιαγραφές απόδοσης υφάσματος.

2.1 Αντοχή θραύσης

2.2 Αντοχή σκισίματος

2.3 Αντοχή εφελκυσμού

2.4 Συρρίκνωση

2.5 Προσκόλληση επίστρωσης 

2.6 Αντοχή χρώματος στην τριβή σε υγρή και ξηρή επιφάνεια  

2.7  Τριβή 

2.8 Αντοχή στην υδρόλυση 

2.9 Αντοχή στην UV ακτινοβολία 

2.10 Ανθεκτικότητα χρώματος στο φως

2.11 Αντιβακτηριδιακή προστασία

2.12 Ανθεκτικότητα σε μύκητες

2.13 Επιβράδυνση φλόγας-φωτιάς 

2.14 Αναφλεξιμότητα 

2.15 Ελεύθερα από Φθαλικες ενώσεις

2.16 Αδιαβροχια

2.17 Απώθηση λεκέδων

1.Τεχνικές προδιαγραφές  (Technical Specifications)          

1.1 Τύπος επιφανείας     (Surface Type)

PU       Επικάλυψη η εμβάπτιση πολυουρεθάνης σε ένα υπόστρωμα.

PVC     Επίστρωση του υφάσματος με PVC ή μεμβράνη PVC η οποία συγκολλείται  σε  ύφασμα.

1.2 Υπόστρωμα  (Backing Composition)

Η λέξη υπόστρωμα μπορεί να έχει δυο σημασίες. Υπόστρωμα είναι το ενδιάμεσο στρώμα ανάμεσα στο ύφασμα-βάση της δερματίνης  και στην επιδερμίδα της αλλά έτσι ονομάζεται και το ύφασμα βάση. Συνηθέστερα υποστρώματα-υφάσματα στις δερματίνες είναι   100% pl πολυεστερικό, 100% co βαμβακερό, 70/30 pl/co σύμμικτο.

Σπάνια αναφέρεται η μορφή-κατασκευή του υφάσματος, αν είναι δηλαδή πλεκτό, υφαντό η nonwoven  όπως και η μορφή κατασκευή των ινών του υφάσματος.

Έχει σημασία να γνωρίζουμε τον τρόπο βαφής του υφάσματος  μια και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τελική απόδοση.

Υπάρχει μια βασική διαφορά στα τελικά προϊόντα μεταξύ των ινών που έχουν χρωματιστεί στην μάζα  και των βαμμένων  ινών-υφασμάτων με άλλες μεθόδους.

1.2.1 Solution Dyeing ( βαφή διαλύματος);

Η βαφή διαλύματος είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την προσθήκη χρώματος σε συνθετικές ίνες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για τη βαφή ινών , αλλά ουσιαστικά, μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: τη βαφή διαλύματος και όλες τις άλλες μεθόδους. Ξεχωρίζει η βαφή διαλύματος επειδή είναι τόσο διαφορετική από όλες τις άλλες μεθόδους.

Η παραδοσιακή μέθοδος βαφής ινών περιλαμβάνει πρώτα την παραγωγή της ίνας και στη συνέχεια την προσθήκη του χρώματος. Στις παραδοσιακές μεθόδους βαφής, η ίνα παράγεται σε μια άχρωμη μορφή αποκαλούμενη «greige good(Πρώτες ύλες πριν υποστούν βάψιμο ή λεύκανση)», λόγω της εμφάνισής της που είναι ένα χρώμα κάπου μεταξύ γκρι και μπεζ. Μετά την παραγωγή, η ίνα στη συνέχεια βυθίζεται στη βαφή για να προστεθεί το χρώμα. (Αυτή είναι μια υπερβολικά απλοποιημένη εξήγηση της διαδικασίας, αλλά παρέχει τη γενική ιδέα.)

Στη μέθοδο βαφής διαλύματος, το χρώμα στην πραγματικότητα προστίθεται στην υγρή κατάσταση των συνθετικών ινών, πριν από την παραγωγή της ίνας.

Οι συνθετικές ίνες κατασκευάζονται από χημικές ενώσεις ή πολυμερή, ανάλογα με τον τύπο των ινών. Περιληπτικά, οι ρευστές χημικές ουσίες τροφοδοτούνται στην κεφαλη μηχανής και εξάγονται μέσα από μικροσκοπικές οπές που ονομάζονται spinnerettes (σαν ντους).

Οι βαμμένες με διάλυμα ίνες έχουν χρωστικές που προστίθενται απευθείας στα πολυμερή (χημικά) στο αρχικό στάδιο της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι όταν η ίνα εξωθείται από τα spinnerettes, είναι ήδη το επιθυμητό χρώμα.

Η βαφή του διαλύματος φυσικά δεν εφαρμόζεται στις φυσικές ίνες (όπως το βαμβάκι). Όπως περιγράφηκε παραπάνω, η βαφή διαλύματος συνεπάγεται την προσθήκη χρώματος στη χημική ένωση που συνθέτει την ίνα, πριν γίνει πραγματικά η ίνα. Οι φυσικές ίνες συλλέγονται, επομένως πρέπει να βαφούν με παραδοσιακές μεθόδους βαφής.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά τη βαφή ινών στην μαζα, τα οποία οφείλονται στο γεγονός ότι το χρώμα είναι μέρος της.

Όταν μια ίνα είναι βαμμένη μετά την παραγωγή (όπως συμβαίνει με τις παραδοσιακές μεθόδους βαφής), η βαφή απορροφάται μέσα στην ίνα. Μετά την βαφή, οι ίνες εμφανίζονται ομοιόμορφα χρωματισμένες, τουλάχιστον στο γυμνό μάτι. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα τμήματα στην ίνα που δεν απορροφούν τη βαφή - αυτά είναι γνωστά ως κενές θέσεις βαφής. Αυτά δεν είναι ορατά εκτός, ίσως, κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Οι βαμμένες στην μάζα ίνες είναι πολύ πιο ανθεκτικές σε ξεθώριασμα από άλλες ίνες. Αυτό συμβαίνει επειδή το χρώμα είναι μέσα και όχι επάνω στην ίνα. Έτσι είναι μια εξαιρετική επιλογή για περιοχές που θα υποστούν έντονη χρήση και πολύ ήλιο.

Ένα άλλο τεράστιο όφελος από τις βαμμένες με διάλυμα ίνες είναι η αυξημένη αντίσταση σε λεκέδες. Επειδή οι κλασσικά βαμμένες ίνες περιέχουν κενές θέσεις βαφής, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορούν να χρωματίζονται ευκολότερα. Οι λεκέδες απορροφώνται από αυτές τις κενές θέσεις βαφής, γεγονός που τους καθιστά πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν.

Το κύριο μειονέκτημα των βαμμένων στην μάζα ινών είναι η μειωμένες επιλογές χρώματος και η ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων για την παραγωγή τους.

1.3 Βάρος υφάσματος  (Weight - Total Weight)

Αναγράφεται          gr/lm(linear meter) βάρος ανά τρεχούμενο μέτρο, οπότε πρέπει να γνωρίζουμε το φάρδος (σύνηθες 140 cm) η   gr/m2( TS 1534-2EN ISO 2286-2) βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο. Το ποσοστό απόκλισης είναι συνήθως 5-10%.

1.4 Βάρος  υποστρωματος-υφασματος στηριξης (Backing Weight)

Αναγράφεται      gr/m2 (τετραγωνικό μέτρο) .η oz/ sq yd (Ουγκιες ανα τετραγωνική γιάρδα)          Στις δερματίνες είναι σημαντικό το βάρος του υφάσματος βάσης σε σχέση με το συνολικό βάρος του προϊόντος. Μεγάλο ποσοστό της αντοχής του υλικού προέρχεται από το ύφασμα βάσης .

1.5 Πάχος υφάσματος  (Thickness )

Πάχος του συνολικού προϊόντος  μετρούμενο σε χιλιοστά (mm).

1.6 Φάρδος υφασματος (Width)

Φάρδος του υφάσματος η φάρδος του καθαρού ανάμεσα στις ούγιες όταν αυτές υπάρχουν μετρούμενο σε εκατοστά (cm) η σε ιντσες  (") η (in) οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,54 εκατοστά.Συνήθως οι δερματίνες έχουν φάρδος 140 cm .

1.7 Σύνθετη σύνθεση  (Composition)

Υλικό επικάλυψης μαζί με το  επικαλυμμένο ύφασμα. Ποσοστό των κυρίαρχων υλικών( με βάρος περισσότερο από το 2% στο συνολικό βάρος του προϊόντος.                                                          Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι PVC/PL, PVC/PL/CO, PU/PVC/PL

1.8 Συσκευασία   (Put Up)

Ο όρος που χρησιμοποιείται για να υποδείξει τον τρόπο συσκευασίας του υφάσματος όταν πωλείται. Τα περισσότερα επικαλυμμένα υφάσματα πωλούνται σε ρολά που περιέχουν μεταξύ 30 και 50 μέτρων (m) υφάσματος.(μπορεί επίσης να είναι σε υάρδες (yd) οι οποίες αντιστοιχούν σε 0,9144 μέτρα.

1.9 Επανάληψη σχεδίου (Repeat)

Μια επανάληψη αναφέρεται στο μήκος του μοτίβου πριν επαναληφθεί ξανά. Τα υφάσματα μπορούν να έχουν μια κατακόρυφη ή οριζόντια επανάληψη, ή και τα δύο, ή κανένα.

1.10 Κωδικός καθαρισμού   (Cleaning Code )

Εθελοντικές ομοιόμορφες προδιαγραφές καθαριότητας ταπετσαριών (δερματινών) επίπλων. Χρησιμοποιείται ως οδηγός για την αφαίρεση λεκέδων και για τον γενικό καθαρισμό.

W - χρησιμοποιήστε καθαριστικό με βάση το νερό.

S - χρησιμοποιήστε καθαριστικό με διαλύτη.

WS -  καθαριστικό με βάση το νερό σε λεκέδες με βάση το νερό, και καθαριστικά με διαλύτες με βάση το πετρέλαιο.

Γενικά οι δερματίνες καθαρίζονται με νερό και απαλό σαπουνι.

1.11 Διάταξη σχεδίου  (Railroaded)

Ο όρος railroading αναφέρεται στη διάταξη του υφάσματος σε ένα έπιπλο σε σχέση με τον τρόπο που υφαίνεται στο ύφασμα. Όταν εξετάζετε ένα railroading σχέδιο, τα νήματα πλήρωσης(υφαδι) είναι στην κατακόρυφη κατεύθυνση, ενώ τα νήματα στημονιού βρίσκονται στην οριζόντια κατεύθυνση.

2. Προδιαγραφές απόδοσης του υφάσματος (Performance Specifications)

2.1 Αντοχή θραύσης   (Breaking Strength)

Η δοκιμή εφέλκυσης είναι η βασική δοκιμή που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας για τον προσδιορισμό της δύναμης έλξης που απαιτείται για τη διάρρηξη των υφασμάτων. Παρέχει ένα δείκτη της τελικής αντοχής του δείγματος για την  περίπτωση βλάβης.                                                                                               Λόγω της μεγάλης ποικιλίας των υφασμάτων, μια ενιαία μέθοδος δοκιμής εφελκυσμού δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις παραλλαγές που απαιτούνται για τη σωστή δοκιμή διαφορετικών υφασμάτων. Τα δημοφιλή πρότυπα αντοχής σε εφελκυσμό ASTM για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.                                                         ASTM D5034 για τη θραύση της αντοχής των υφασμάτων  

 ASTM D5035 για τη θραύση της δύναμης των υφασμάτων  

  ASTM D6775 για την αντοχή των ιμάντων και των πλεγμένων υλικών          

  ASTM D7269 για δοκιμή νήματος από αραμίδια ή νάιλον                                  

  ASTM D4632 για δοκιμή μεθόδου αρπάγης                

 Στη δοκιμή, κάθε δείγμα συσφίγγεται με σιαγόνες στο κέντρο του πλάτους και τραβιέται γρήγορα.. Το βιομηχανικό πρότυπο ACT για τα επικαλυμμένα υφάσματα είναι ελάχιστο 50 x 50 λίμπρες / ίντσα σε στρέβλωση και υφάδι.

2.2 Αντοχή σκισίματος   (Tear Strength)

Η δοκιμή διάσχισης χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αντοχής στην περαιτέρω διάσχιση μετά την κοπή του υλικού. Αυτή η μέθοδος δοκιμής καλύπτει τη μέτρηση της αντοχής σχισίματος των μη υφασμένων υφασμάτων με την μέθοδο των τραπεζοειδών χρησιμοποιώντας μια μηχανή δοκιμής εφελκυσμού σταθερής ταχύτητας (CRE).Το  σκίσιμο  είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους καταστροφής για πολλά λεπτά υλικά όπως το χαρτί, τα επικαλυμμένα ή μη επικαλυμμένα υφάσματα, τα πλαστικά φιλμ και το δέρμα. Η γνώση της αντίστασης αυτών των υλικών στο σκίσιμο είναι επομένως πολύ σημαντική. Στην πράξη, το σχίσιμο μπορεί να οφείλεται σε πολύ διαφορετικές αιτίες συνεπώς, είναι αντίστοιχος  ο μεγάλος αριθμός μεθόδων δοκιμής που έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να προβλεφθεί η συμπεριφορά των υλικών σε διάφορες καταστάσεις.Η σειρά ISO 4674 ασχολείται με το ξεκίνημα της σχισίματος, δηλ. την διάδοση ενός σχισίματος από μία κοπτική εκκίνηση. Αυτό το μέρος του προτύπου ISO 4674 περιγράφει δύο μεθόδους που χρησιμοποιούν μια μηχανή δοκιμής εφελκυσμού με σταθερό ρυθμό επιμήκυνσης. Το ISO 4674-2 περιγράφει μια δυναμική μέθοδο που χρησιμοποιεί την κινητική ενέργεια ενός εκκρεμούς δοκιμής:  ISO 4674-1:2003 η με το νεώτερο ISO 4674-1:2016.Αποδεκτες τιμες είναι 30+οριζοντια/40+ καθετα

Μέθοδος δοκιμής: ASTM D5587. Το βιομηχανικό πρότυπο για τα επικαλυμμένα υφάσματα είναι τουλάχιστον 15 x 15 λίμπρες / ίντσα τόσο στις βασικες όσο και στις διασταυρούμενες μηχανικές διευθύνσεις.

2.3 Αντοχή εφελκυσμού  (Tensile strength)

Για τον προσδιορισμό της αντοχής εφελκυσμού των υφασμάτων και των δερματινών Τα δείγματα μπορούν να κοπούν από τη διαμήκη η από την  εγκάρσια κατεύθυνση του υλικού και μπορούν να μετρηθούν στεγνά η μετά από βύθιση σε νερό. Δύο μέθοδοι δοκιμής περιγράφονται στο πρότυπο, η «δοκιμή λωρίδας» για τον προσδιορισμό της αντοχής σε εφελκυσμό και της επιμήκυνσης κατά τη διάρρηξη, και της δοκιμής   μόνο για την εφελκυστική αντοχή. Μονάδα μέτρησης είναι το Ν(Newton) για την δύναμη που απαιτείται για την θραύση  και ποσοστό επί % για την επιμήκυνση του δείγματος σε σχέση με την αρχική διάσταση πριν την θραύση.

Μέθοδος 1 - δοκιμή με λωρίδα (αντοχή σε εφελκυσμό και επιμήκυνση κατά τη διάσπαση)

Τα δείγματα προετοιμάζονται σύμφωνα με το πρότυπο ISO 2231. Τα δείγματα κόβονται σε πλάτος 50 ± 5 mm και επαρκές μήκος ώστε να επιτρέπουν απόσταση 200 mm μεταξύ των σιαγόνων του μηχανήματος. Η επιμήκυνση στη μέγιστη δύναμη που εκφράζεται σε mm και ως ποσοστό της απόστασης μεταξύ των σιαγόνων. Αποτελέσματα του τεστ είναι ο υπολογισμός της επιμήκυνσης πριν τη θραύση και εκφράζεται σε mm και ως ποσοστό της απόστασης μεταξύ των σιαγόνων.

Μέθοδος 2 - Δοκιμή αρπάγης. (Μόνο αντοχή σε εφελκυσμό.)

Τα δείγματα προετοιμάζονται σύμφωνα με το πρότυπο ISO 2231. Τα δείγματα κόβονται σε πλάτος 100 ± 5 mm και μήκος 150 mm. .Αποτέλεσμα του τεστ είναι ο υπολογισμός της μέγιστης δύναμης που απαιτείται για θραύση  κατά τη διαμήκη και εγκάρσια κατεύθυνση

2.4 Συρρίκνωση (Shrinkage )

Η συρρίκνωση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα ύφασμα γίνεται μικρότερο από το αρχικό του μέγεθος, συνήθως μέσω της διαδικασίας πλύσης. Οι φυσικές ίνες παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά συρρίκνωσης. Είναι μια σημαντική μέτρηση η οποία πρέπει να αναγράφεται σε κάθε ύφασμα το οποίο προορίζεται για την κατασκευή επίπλων. Κατά τη διάρκεια του πλυσίματος εμφανίζονται δύο τύποι συρρίκνωσης, κατά μήκος  και κατά πλάτος.Η συρρίκνωση ορίζεται ως: Συρρίκνωση% = (μήκος υφάσματος πριν από την πλύση) - (μήκος υφάσματος μετά από την πλύση)) / (μήκος υφάσματος μετά από την πλύση) * 100

2.5 Προσκόλληση επίστρωσης  (Adhesion of Coating)

Η δοκιμή προσκόλλησης χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της δύναμης ή της έλξης που απαιτείται για τον διαχωρισμό μιας χημικής επίστρωσης από την επίστρωση του υφάσματος. Η κορυφή ενός δείγματος υφάσματος 2 "x 8" συνδέεται στις άνω σιαγόνες της διάταξης ελέγχου και η χαλαρή μεμβράνη που έχει διαχωριστεί χειροκίνητα από το υπόστρωμα είναι προσαρτημένη στις κάτω σιαγόνες. Με παρόμοιο τρόπο με τη δοκιμή διάσχισης και τη δοκιμή εφελκυσμού, το μηχάνημα εφαρμόζει λίμπρες πίεσης διαχωρίζοντας τις άνω και κάτω σιαγόνες με τρόπο μετρημένο και χρονομετρημένο. Η μέτρηση είναι συνήθως λίμπρες αντοχής ανά ίντσα. Κατάλληλη μέθοδος δοκιμής: ASTM D 751-06. Το πρότυπο ACT για τα επικαλυμμένα υφάσματα είναι τουλάχιστον 3 λίμπρες / ίντσα.

2.6 Αντοχή χρώματος στην τριβή σε υγρή και ξηρή επιφάνεια   (Color Fastness To Rubbing - Wet and Dry Crock Resistance)

Το αντικείμενο της δοκιμής αυτής είναι να προσδιορίσει την αντίσταση στη μεταφορά χρώματος από χημική επίστρωση σε άλλη επιφάνεια με δράση τριβής. Το δοκιμαζόμενο δείγμα τρίβεται με ένα βαμβακερό ύφασμα χωρίς κέντημα με Crockmeter ή παρόμοια συσκευή. Το λευκό πανί κρατιέται σταθερά πάνω στο επίπεδο άκρο ενός κυλινδρικού "δακτύλου" που πιέζει με ένα βάρος πάνω στην επιφάνεια που πρόκειται να ελεγχθεί. Το δάκτυλο πρέπει να κινείται κατά μήκος του δείγματος είκοσι φορές με ρυθμό περίπου 1/2 δευτερολέπτου ανά διαδρομή, μήκους 4 ιντσών (10 cm). Αυτή η δοκιμή εκτελείται τόσο με υγρό όσο και με ξηρό ύφασμα. Η απόδοση μετράται κανονικά με κλίμακα βαθμολόγησης 1 - 5, με 5 που αντιπροσωπεύουν εξαιρετική και 1 είναι κακή αντοχή στο κροτάλισμα. Τιμές αποτελέσματος δοκιμής:

Βαθμός 5 - Εξαιρετική: Δεν υπάρχει αισθητή χρώση του λευκού υφάσματος

Βαθμός 4 - Καλή: Ελαφρά χρώση του λευκού υφάσματος.

Βαθμός 3 - Μετρια: Αξιοσημείωτο, αλλά όχι απαράδεκτο, χρώση του λευκού υφάσματος

Βαθμός 2 - Φτωχός: Αντικειμενικός χρωματισμός λευκού υφάσματος.

Βαθμός 1 - Βλάβη.

Εάν η αντοχή χρώματος στο τρίψιμο είναι καλή τότε έχουμε μια ένδειξη ότι και οι άλλες ιδιότητές του υφάσματος όπως η αντοχή στο πλύσιμο και η ανθεκτικότητα κ.λπ. θα είναι πιθανων καλες επειδή το τρίψιμο είναι μια μέθοδος ελέγχου της σταθεροποίησης του χρώματος στο ύφασμα. Έτσι, αν π.χ. η σταθεροποίηση είναι καλή και οι ιδιότητες πλύσης του θα είναι μάλλον καλές.

Μέθοδος δοκιμής σύμφωνα με : ISO-105-X12 και  AATCC 8.

2.7  Αντοχή στη Τριβή  (Abrasion test)

 Ο σκοπός αυτής της δοκιμής είναι να προσδιοριστεί η αντοχή στην τριβή των επικαλυμμένων υφασμάτων.

Το Martindale είναι μια μονάδα για την μέτρηση της αντοχής στην φθορά από  τριβή των υφασμάτων, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για ταπετσαρίες. Την συναντάμε σαν αποτέλεσμα του Martindale abrasion test .

Η μέθοδος Martindale, γνωστή και ως δοκιμή τριβής Martindale, προσομοιώνει τη φυσική φθορά ενός καλύμματος καθίσματος, στο οποίο το δείγμα υφάσματος τρίβεται σε μια τυποποιημένη λειαντική επιφάνεια με καθορισμένη δύναμη. Ο εξοπλισμός δοκιμής λειτουργεί σε διαστήματα των 5000 κύκλων(μονάδα: Martindale) μέχρι να επιτευχθεί ο αριθμός των κύκλων τριβής που οδηγεί στο φθορά του υλικού σε συγκεκριμένο βαθμό. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή, τόσο πιο ανθεκτικό είναι το υλικό στην τριβή.

Το γερμανικό ινστιτούτο κλωστοϋφαντουργίας της Γερμανίας καθορίζει μια ελάχιστη απαίτηση για διάφορες εφαρμογές.

Ιδιωτική χρήση                    Μαλακή βάση 10.000    Σκληρή βάση 15.000

Γραφεία                                                     25.000                           35.000

Δημόσιες συγκοινωνίες                              30.000                           40.000

την Αστυνομία ή   υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπορεί να απαιτούν αξίες 200.000 έως 500.000.

Στις ΗΠΑ, το τεστ  Wyzenbeek χρησιμοποιείται συχνά αντί του Martindale.

Ένα δείγμα μεγέθους περίπου 2 x 8 ίντσες κόβεται με τη μακρά διάσταση παράλληλη προς την κατεύθυνση της μηχανής και δοκιμάζεται για ανθεκτικότητα στην τριβή με τη χρήση του δοκιμαστή φθοράς τριβής Wyzenbeek, που λειτουργεί υπό τις ακόλουθες συνθήκες:

Πίεση σε δείγμα: 2 λίβρες.

Τάση σε δείγμα (με ράβδο κλίμακας σε οριζόντια θέση): 6 λίμπρες.

Τριβέας (αποξεστικο). Ύφασμα η πλέγμα συρμάτινο.

Ταχύτητα (Κύκλοι / Ώρα): 5.000

Θερμοκρασία δωματίου: 70 ° - 90 °F (21 ° - 32 °C)

Οι τιμές δοκιμής παρουσιάζονται σε χιλιάδες κύκλους. Mε βάση το ASTM D 4157 το πρότυπο ACT για ταπετσαρία είναι ελάχιστο 50.000 κύκλοι wz .

Οι τιμές Martindale είναι κατά 133% υψηλότερες σε σχέση με το Wyzenbeek .

                                                                  Wyzenbeek                                            Martindale        

Χαμηλή κίνηση / ιδιωτικοί χώροι                   15.000                                                   20.000      

Υψηλή κυκλοφορία / δημόσιοι χώροι              30.000                                                  40.000

2.8 Αντοχή στην υδρόλυση  (Hydrolysis Resistance) (εφαρμόζεται μόνο στην πολυουρεθάνη)

Ο σκοπός αυτής της δοκιμής είναι να προσδιορίσει την αντίσταση ενός υφάσματος επικαλυμμένου με ουρεθάνη στην υδρόλυση όταν υποβληθεί σε ένα συνδυασμό αυξημένης θερμοκρασίας και υψηλής υγρασίας. Επί του παρόντος, δύο δοκιμές θεωρούνται αποδεκτές για τον προσδιορισμό της υδρολυτικής σταθερότητας ενός προϊόντος ταπετσαρίας πολυουρεθάνης (PU) - μιας δοκιμής ISO και μιας δοκιμής ASTM. Η  ACT(ένωση κλωστοϋφαντουργών)  χρησιμοποιεί τη δοκιμή ISO για τις κατευθυντήριες γραμμές απόδοσης, ενώ η CFFA (Ένωση Χημικών Υφασμάτων και Ταινιών) υποστηρίζει τη δοκιμή ASTM. Και οι δύο δοκιμές διεξάγονται τοποθετώντας το υλικό πολυουρεθάνης σε θάλαμο θερμότητας και υγρασίας στους 158 βαθμούς Φαρενάιτ και 95% σχετική υγρασία για μια χρονική περίοδο. Μια σύντομη περιγραφή κάθε δοκιμής έχει ως εξής:

ISO 1419 Μέθοδος C "Τροπική δοκιμή" (Tropical Test)

Σε αυτή τη δοκιμή, το υλικό πολυουρεθάνης τοποθετείται στον θάλαμο δοκιμής και εξετάζεται οπτικά έναντι ενός δείγματος ελέγχου στο τέλος κάθε περιόδου μιας εβδομάδας για προκαθορισμένο αριθμό εβδομάδων ή έως ότου το προϊόν καταρρεύσει και αποτύχει. Η αποτυχία  του δείγματος ελέγχου θα είναι υπό μορφή επιφανειακών ρωγμών, αποφλοιώσεως του στρώματος μεμβράνης PU από το υπόστρωμα στηρίξης ή ακραίων μεταβολών στο χρώμα και το επίπεδο γυαλάδας. Το πρότυπο ACT δηλώνει ότι το προϊόν πρέπει να αντέχει τουλάχιστον 5 εβδομάδες στον θάλαμο δοκιμής. Μερικοί ερμηνεύουν εσφαλμένα τον αριθμό των εβδομάδων στο θάλαμο με μια ισοδυναμία των ετών στο πεδίο. Δεν υπάρχει τέτοια ισοδυναμία.

ASTM D 3690

Αυτή η δοκιμή ενσωματώνει φυσικούς ελέγχους μετά από μια καθορισμένη περίοδο 15 ημερών στον θάλαμο δοκιμής. Πριν το υλικό τοποθετηθεί στον θάλαμο δοκιμής, δοκιμάζεται για πρόσφυση και στις δύο κατευθύνσεις στημονιού και υφαδιού και τα αποτελέσματα καταγράφονται. Μετά από 15 ημέρες, το υλικό απομακρύνεται από τον θάλαμο δοκιμής και αφήνεται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες, στη συνέχεια δοκιμάζεται για πρόσφυση, τριβή και αντοχή σε κάμψη. Τα αποτελέσματα συγκόλλησης πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον το 75% των  τιμών του υλικού προτού τοποθετηθούν στον θάλαμο δοκιμής. Δεν πρέπει να παρουσιάζει σημάδια θραύσης ή αποκόλλησης μετά από 25.000 κύκλους Wyzenbeek, με βάρος τριών λιβρών τάσης και συμπίεσης 3 λιβρών, χρησιμοποιώντας ένα αφρώδες ύφασμα 100% βαμβακιού ως τριβέα.

Για την αντοχή σε κάμψη γίνεται το τεστ ASTM D 2097 Newark Flex στο υλικό. μετά από 15.000 κύκλους, δεν μπορεί να υπάρξουν κενά στην επίστρωση PU. Τα κριτήρια και των τριών αυτών δοκιμών πρέπει να πληρούνται για το υλικό PU για να αποκτήσει βαθμίδα επιτυχίας.   Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις διαφορές στις δύο δοκιμές. Η δοκιμή ISO είναι μια παθητική δοκιμή. Δηλαδή, το υλικό του δείγματος διατηρείται στο θάλαμο για ένα καθορισμένο αριθμό εβδομάδων και στη συνέχεια λαμβάνεται μια οπτική εξέταση. Το ASTM είναι μια ενεργή δοκιμή στην οποία το υλικό του δείγματος υποβάλλεται σε αυστηρούς ελέγχους αφού βρίσκεται μέσα στο θάλαμο. Αυτή η δοκιμή εκτελείται για 21 ημέρες (3 εβδομάδες), 35 ημέρες (5 εβδομάδες), 49 ημέρες (7 εβδομάδες) ή 70 ημέρες (10 εβδομάδες) ανάλογα με την εφαρμογή του προϊόντος.

2.9 Αντοχή στην UV ακτινοβολία  (UV Resistance)

Η αντίσταση σε υν στα υφάσματα αναφέρεται στην ικανότητα των ινών ή των υφασμάτων να αντιστέκονται στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ίνας καθώς οι  ακτίνες UV αποτελούν σημαντική αιτία υποβάθμισης των υφαντικών ινών. Οι ακτίνες UV  διεγείρουν τα πολυμερή μόρια και διασπούν τις αλυσίδες του πολυμερούς προκαλώντας έτσι σημαντική βλάβη στην ίνα ανάλογα με την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τη διάρκεια της έκθεσης του υφάσματος σε αυτήν. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν προστασία σε προϊόν ή φορέα από την ακτινοβολία UV, αλλά για να το κάνει αποτελεσματικά το κλωστοϋφαντουργικό προϊόν απαιτεί την ικανότητα αντίστασης στη μετάδοση UV μέσω των συστατικών ινών ή τη διείσδυση της ακτινοβολίας μέσω του υφάσματος(βλέπε προστασία του αφρού μαξιλαριών στα έπιπλα). Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες οι ίνες θα πρέπει να είναι ανθεκτικές στην υπεριώδη ακτινοβολία όπως και η δομή του υφάσματος δεν πρέπει να επιτρέπει την ακτινοβολία να περνά ανεμπόδιστα, επομένως, η αντοχή σε υπεριώδη ακτινοβολία των υφασμάτων μπορεί να εξεταστεί από δύο όψεις.  

 Η σημασία της αντοχής στην UV ακτινοβολία είναι μεγάλη για την Ελλάδα λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης των υφασμάτων από την αυξημένη ηλιοφάνεια και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο πρότυπο αντοχής του υφάσματος.                                                                                                        Η προστασία του ίδιου του υφάσματος από υποβάθμιση επιτυγχάνεται με τα εγγενή χαρακτηριστικά της φυσικής ίνας, ή μεσω της συνθετικής ίνας η οποία έχει ειδικά πρόσθετα στο πολυμερές όπως διοξείδιο του τιτανίου ή αιθάλη.                                                                            • Η προστασία ενός χρήστη ή αντικειμένου από την υπεριώδη ακτινοβολία επιτυγχάνεται μέσω του συνδυασμού της επιλογής ινών και της μηχανικής δομής του υφάσματος, και αν απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα προστασίας μπορούν να εφαρμοστούν ειδικές επιστρώσεις στην επιφάνεια του υφάσματος.

Το επίπεδο αντοχής σε UV ενός υφάσματος εξαρτάται επομένως από τα εγγενή χαρακτηριστικά της ίνας που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη δομή του υφάσματος.Οι ιδιότητες μιας δομής υφάσματος που επηρεάζει σημαντικά την προστασία από ακτινοβολία UV είναι: το βάρος, η πυκνότητα και η ύφανση. Γενικά, μια κλειστή ύφανση θα παρέχει μεγαλύτερη αντοχή στη διείσδυση από την υπεριώδη ακτινοβολία και ένα μεγαλυτερο βάρος παρέχει μεγαλύτερο φράγμα.  Το χρώμα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αντίσταση UV των υφασμάτων. Τα πιο σκούρα χρώματα απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία από τα ανοιχτα, μια διαφορά χρώματος στον ίδιο τύπο υφάσματος μπορεί να προσφέρει σημαντική διαφορά στο επίπεδο προστασίας. Ωστόσο, αυτή είναι μια γενίκευση και οι χρωστικές θα συμπεριφέρονται διαφορετικά με βάση τη σύνθεσή τους, και όχι απαραίτητα το εμφανιζόμενο χρώμα τους.

Η τάνυση ενός υφάσματος μειώνει την αντοχή του σε υπεριώδη ακτινοβολία, διότι καθώς το πλέγμα ή η πλεκτή δομή διευρύνεται, το ύφασμα δημιουργεί διάκενα δημιουργώντας μικρές εκτεθειμένες περιοχές εντός της δομής μέσω των οποίων ακτινοβολεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Για παρόμοιο λόγο, η γήρανση ενός προϊόντος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο UV προστασίας του. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμη και με μέτρια υποβάθμιση της δομής ενός υφάσματος, κατά τη διάρκεια της γενικής φθοράς του κύκλου ζωής του, μπορεί να γίνει περισσότερο διαπερατό από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Σημαντικά αυξημένη σχετική υγρασία μπορει να οδηγήσει σε διόγκωση ορισμένων ινών, όπως το βαμβάκι, περιορίζοντας έτσι τα διάκενα της δομής του υφάσματος και μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, παρόμοια με το φακό, η παρουσία νερού μπορεί να εστιάσει τις ακτίνες UV και να μειώσει την αποτελεσματική σκίαση και τις αντανακλάσεις από την επιφάνεια του υφάσματος, μειώνοντας έτσι την αντίσταση UV.Για την αύξηση της αντοχής στην υπεριώδη ακτινοβολία, τα ανθεκτικά σωματίδια μπορούν να εφαρμοστούν ως τελική επεξεργασία. Συχνά τέτοια πρόσθετα στο ύφασμα αποτελούν μέρος της διαδικασίας βαφής ή ένα πρόσθετο στάδιο μετά τη βαφή. Παρέχουν στιλπνότητα και κλείνουν τους πόρους της επιφάνειας για τη μείωση της διείσδυσης στην υπεριώδη ακτινοβολία με την αντανάκλαση, απορρόφηση ή / και διάχυση της ακτινοβολίας.

Μία περαιτέρω επιλογή για την απόδοση αντοχής σε UV σε ένα ύφασμα από συνθετικές ίνες είναι η τροποποίηση των ινών στο στάδιο παραγωγής με την ενσωμάτωση σωματιδίων ανθεκτικών στην υπεριώδη ακτινοβολία στην δομή των ινών ή μέσω της σύνθεσης πολυμερών με χημικές δομές ανθεκτικές στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτή η προσέγγιση αυξάνει την προστασία, αλλά λόγω του ευρέος φάσματος παραγόντων που επηρεάζουν την UV προστασία των υφασμάτων, είναι δύσκολο να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα μιας δεδομένης ίνας. Επομένως, η εκτίμηση της προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία θα πρέπει να πραγματοποιείται στο βαμμένο και τελικό  προϊόν.

2.10 Ανθεκτικότητα χρώματος στο φως  (Colorfastness to Light )

Η ανθεκτικότητα χρώματος είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη βαφή υφασμάτων και χαρακτηρίζει την αντίσταση του χρώματος ενός υλικού στο ξεθώριασμα ή τη λειτουργία. Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως στο πλαίσιο των ρούχων και των επίπλων ειδικά εξωτερικού χώρου. Προσοχή, τα υφάσματα θα πρέπει να ελέγχονται για αντοχή χρώματος πριν από τη χρήση λευκαντικών ή άλλων προϊόντων καθαρισμού.

Η δοκιμή χρώματος αντοχής στο φως αναπαράγει τη ζημιά που προκαλείται από το φως του ήλιου. Προκειμένου να προσομοιωθούν οι εξωτερικές καιρικές συνθήκες, η δοκιμή εκθέτει τα υλικά σε εναλλασσόμενους κύκλους υπεριώδους φωτός και υγρασίας σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες. Οι λαμπτήρες φθορισμού του δοκιμαστή προσομοιώνουν την ακτινοβολία UV βραχέων κυμάτων που αναπαράγει ρεαλιστικά τις υλικές ζημιές που προκαλεί το ηλιακό φως. Σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, η δοκιμή μπορεί να αναπαράγει τη ζημιά που παρουσιάζεται σε μήνες ή χρόνια σε εξωτερικούς χώρους. Μετά την έκθεση, τα δείγματα εξετάζονται για τυχόν σημεία ακαμψίας, αποκόλλησης, αλλαγής χρώματος ή οποιασδήποτε άλλης απόκλισης. Ο αποδεκτός βαθμός αλλαγής του χρώματος μπορεί να μετρηθεί με φασματοφωτόμετρο.

Η ACT έχει καθορίσει δύο πρότυπες μεθόδους δοκιμών: ASTM D4329 και AATCC 16. Οι ελάχιστες τιμές απόδοσης για κάθε δοκιμή δεν είναι αισθητές αλλαγές χρώματος στις 150 ώρες. και για το βαθμό 4 τουλάχιστον στις 200 ώρες.

AATCC 16E

Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία δοκιμής, η αντοχή των χρωμάτων στο φως μετράται από ένα fadeometer, μια συσκευή που κατευθύνει έντονο φως σε ένα δείγμα υφάσματος για να μετρήσει το ξεθώριασμα σε διαφορετικά χρονικά επίπεδα που κυμαίνονται από 40 ώρες έως 200 ώρες.Τα αποτελέσματα αναφέρονται σε κλίμακα από 1 έως 5 ως εξής:Κλάση 5, Μηδενικό ξεθώριασμα. Κλάση 4, ελαφρό ξεθώριασμα. Κλάση 3, Σημαντικό ξεθώριασμα. Κλάση 2, Σημαντικό ξεθώριασμα. Κλάση 1, Υπερβολικό ξεθώριασμα. Σύμφωνα με τα πρότυπα ACT, τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται για την ταπετσαρία πρέπει να επιτυγχάνουν μια ελάχιστη βαθμολογία της κλάσης 4 μετά από 40 ώρες. Υφάσματα με σχεδία πρέπει να αποκτήσουν βαθμολογία κλάσης 4 μετά από 60 ώρες.

UNI EN ISO 105-b04/00

 Καθορίζει μια μέθοδο προοριζόμενη για τον προσδιορισμό της αντοχής του χρώματος των υφασμάτων όλων των ειδών, εκτός από τις χαλαρές ίνες, στη δράση των καιρικών συνθηκών, όπως καθορίζεται από την έκθεση σε προσομοιωμένες συνθήκες καιρού με λαμπτήρα τόξου xenon. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επισις για να προσδιοριστεί η αντοχή του υγρού υφάσματος στο φως.  

Light Fastness Grades: (Κλιμακα1-8)

Grade Degree of Fading       Βαθμός εξασθένισης Light Fastness Type    Aποτέλεσμα
8 No fading                        Χωρίς εξασθένιση Outstanding                       Εξαιρετικό
7 Very slight fading            Πολύ ελαφρο ξεθώριασμα Excellent                            Πάρα πολύ καλό
6 Slight fading                      Ελαφριά εξασθένιση Very good                          Πολύ καλό
5 Moderate fading               Μέτρια   εξασθένιση Good                                Καλό
4 Appreciable fading           Αποδεκτή  εξασθένιση Moderate                         Μέτριο
3 Significant fading             Αξιοσημείωτη εξασθένιση Fair                                  Πολύ μέτριο
2 Extensive fading              Σημαντική εξασθένιση Poor                                 Κακό
1 Very extensive fading     Εκτεταμένη εξασθένιση Very poor                         Πολύ Κακό

2.11 Αντιβακτηριδιακή προστασία  (Anti-Bacterial )

Η αντιβακτηριδιακή προστασία των υφασμάτων είναι πάρα πολύ σημαντική για δημόσιους χώρους, χώρους εστίασης, στρατωνες, φυλακες, νοσοκομεία κλπ. Εκτός από τα κοινά βακτήρια είναι πολύ σοβαρή η απειλή από τον πολύ ανθεκτικό Staphylococcus aureus για τον οποίο έχουν αναπτυχθεί ειδικά πρόσθετα.

Το Staphylococcus aureus (MRSA) αναφέρεται σε μια ομάδα βακτηρίων τα οποία είναι γενετικά διακριτά από άλλα στελέχη του Staphylococcus aureus. Το MRSA είναι υπεύθυνο για πολλές δυσκολίες αντιμετώπισης λοιμώξεων στους ανθρώπους.

Η ανάπτυξη ειδικών πρόσθετων και η χρήση τους είναι πλέον επιθυμητή αλλά και απαιτητή σε πάρα πολλές περιπτώσεις πιστοποίηση της αντιβακτηριδιακής προστασίας γίνεται με διάφορες μεθόδους .

Ο σκοπός της δοκιμής AATCC 147 είναι να προσδιοριστεί ο βαθμός βακτηριοστατικής δραστηριότητας σε υφάσματα  με χημική επικάλυψη. Δείγματα του δοκιμαστικού υλικού τοποθετούνται σε επαφή με το βακτηριοστατικό άγαρ AATCC που έχει ραβδώσεις με: Staphylococcus aureus, Klebsiella πνευμονία, Salmonella choleraesuis και Pseudomonas aeruginosa. Μετά από επώαση στους 99 °F (37 °C) για 18 έως 24 ώρες, οι επωασμένες πλάκες εξετάζονται για διακοπή της ανάπτυξης κάτω από το ύφασμα και για μία καθαρή ζώνη αναστολής πέρα ​​από την ακμή δείγματος. Οι αναφορές των αποτελεσμάτων θα περιλαμβάνουν μια οπτική παρατήρηση των ζωνών αναστολής και ανάπτυξης κάτω από το δείγμα εάν υπάρχει.   

Μέθοδοι δοκιμής: AATCC 147.

                            ISO 20743:2013 

2.12 Ανθεκτικότητα σε μύκητες  (Mildew Resistance)

Οι λεκέδες και τα στίγματα  είναι ένα συνηθισμένο  πρόβλημα σε ειδικά σε ανοιχτόχρωμες δερματίνες και υφάσματα. Οι κατασκευαστές outdoor αντιμετωπίζουν συχνά μαύρες και ροζ κηλίδες  σε μαξιλάρια και άλλες εφαρμογές. Oι ραφές και η επένδυση αφρού σε outdoor μαξιλάρια αποτελούν μεγάλες αναπαραγωγικές βάσεις για τους μύκητες, λόγω της δυνατότητάς τους να παγιδεύουν την υγρασία δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης.

Στα υγρά περιβάλλοντα όπου χρησιμοποιούνται outdoor υφάσματα, το νερό και η υγρασια βρίσκονται σε αφθονία. Η πρόληψη της αναπαραγωγής των μυκήτων εξαρτάται από την προσθήκη αντιμυκητιακων στα υλικά την σωστή κατασκευή και την σωστή συντήρηση των επίπλων.  Outdoor υφάσματα ακομη και αδιάβροχα η αντίστοιχες δερματινες  που χρησιμοποιούνται σε μαξιλάρια χωρίς στεγάνωση ραφών και εκτίθενται σε βροχή η υγρασία θα αναπτύξουν επάνω και μεσα στο αφρολέξ μύκητες οι οποίοι θα χρωματίσουν και το ύφασμα άσχετα με την επεξεργασία που έχει γίνει.            

 Τα βακτήρια που προκαλούν ροζ λεκέδες -Streptoverticillium reticulum-εκκρίνουν βαφή που μπορεί να δημιουργήσει ροζ λεκέδες  σε όλη την επιφάνεια.

Οι μαύροι λεκέδες μπορεί να προέρχονται από την μαύρη μούχλα - Chaetomium globosum, Memnoniella echinata και Stachybotrys chartarum  - για τους ίδιους λόγους με τους ροζ  και σπάνια μπορεί να είναι σταγόνες από την υγροποίηση ατμών στην οροφή του φούρνου κατά την διαδικασία παραγωγής των δερματινών (εντοπίζονται εύκολα κατά τον έλεγχο πριν την κοπή των υλικών) που πέρασαν απαρατήρητα στα στάδια παραγωγής του τελικού προϊόντος.

Η βαφή από μύκητες  δεν μπορεί να καθαριστεί με κανένα τρόπο όταν δημιουργηθεί.

Ειδικά στις δερματίνες οι μύκητες που προκαλούν τον ροζ λεκέ τροφοδοτούνται από τους πλαστικοποιητές που προσδίδουν ευελιξία στο PVC( το λάδι dop) και στα μαξιλάρια από τους πλαστικοποιητές του αφρολέξ με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη καταστροφή της δομής του υλικού.

Δεν πρέπει να συγχέονται άλλου τύπου λεκέδες με μυκητιακη μόλυνση π.χ.

Όταν συναντάμε μεγάλες επιφάνειες χρωματισμένες γαλάζιο η μπλε σε δερματίνες και υφάσματα είναι συνήθως μεταφορά χρώματος ¨από κάποιο ρούχο με πιο συνηθισμένο ύποπτο τα παντελόνια τζιν τα οποία σε συνδυασμό με υγρασία χρωματίζουν με indigo βαφή σχεδόν κάθε επιφάνεια.

Λεκέδες πορτοκαλί η καφέ μπορεί είναι από χρωστικές τεχνητού μαυρίσματος. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε λευκά έπιπλα θαλάσσης η πισίνας.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται με μυκητιακη μόλυνση.

Ο έλεγχος για την αντιμυκητιακη προστασία γίνεται με εργαστηριακή δοκιμή.

Σκοπός  της δοκιμής ASTM G21 είναι να προσδιοριστεί ο βαθμός ανάπτυξης μυκήτων επί της επικαλυμμένης πλευράς ενός χημικά επικαλυμμένου υφάσματος. Τα δείγματα τοποθετούνται σε άγαρ (μη θρεπτικών) ανόργανων αλάτων και βάσης μυκήτων τουλάχιστον στους 28 °C (82 °F), η αντιμυκητιακή δραστικότητα εκτιμάται με την οπτική αξιολόγηση του βαθμού ανάπτυξης των μυκήτων στα δείγματα. Η επιφανειακή ανάπτυξη βαθμολογείται από την ακόλουθη κλίμακα: 

Δεν υπάρχει ανάπτυξη (κάλυψη 0%) (NG)

Ίχνη ανάπτυξης (κάλυψη μικρότερη από 10%) (TG)

Αύξηση (κάλυψη 10 έως 30%) (LG)

Μέτρια αύξηση (κάλυψη 30 έως 60%) (MG)

Βαριά Ανάπτυξη (60% σε πλήρη κάλυψη) (HG) 

Μέθοδοι δοκιμής: ASTM G21

                             ISO 13629-1:2012

2.13 Επιβράδυνση φλόγας-φωτιάς  (Fire retardancy)

Ο όρος επιβραδυντής φωτιάς είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη για πολλούς έννοια ειδικά  όπως εφαρμόζεται σε οργανικά (όσα περιέχουν ενώσεις άνθρακα) υλικά, αναφέρεται μόνο στον περιορισμό του  κίνδυνου πυρκαγιάς, καθώς όλα θα καούν υπό ορισμένες συνθήκες. Οι δοκιμές που χρησιμοποιούνται σε κώδικες κτιρίων, όπως το NFPA 701, είναι πιο σωστά δοκιμές αντοχής στη φλόγα, οι οποίες ελέγχουν την ικανότητα του υφάσματος να αντιστέκεται στην ανάφλεξη με το μέγεθος και τη διάρκεια της φλόγας στις συνθήκες δοκιμής. Το αποτέλεσμα είναι μια συγκριτική δοκιμή, η οποία παρέχει ένα μέτρο της αντοχής του υλικού στην πολλαπλασιαστική καύση που προκαλείται από πηγές ανάφλεξης μικρής κλίμακας. Αυτές οι δοκιμές δεν προβλέπουν τα χαρακτηριστικά καύσης πλήρους κλίμακας. Σε πολλές περιπτώσεις, εάν εκτίθενται σε επαρκώς μεγάλη και παρατεταμένη φωτιά έκθεσης, τα υφάσματα με επιβραδυντικά πυρκαγιάς θα καούν ζωηρά. Ο πολυεστέρας είναι εγγενώς επιβραδυντικός της φλόγας και επομένως δεν αναφλέγεται σε διάφορες δοκιμές. Οποιαδήποτε ποσότητα θερμότητας που αποδίδεται μέσα σε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα επηρεάσει την ακεραιότητα των υφασμάτων, ενώ μια περιορισμένη ποσότητα θερμότητας που θα αποδοθεί εντός μικρού χρονικού διαστήματος μπορεί να αναφλέξει ή να λιώσει το ύφασμα. Έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι για την αξιολόγηση της ενέργειας που απαιτείται για ανάφλεξη ή τήξη υφασμάτων ως συνάρτηση της ροής θερμότητας από τη μεταφορά και την ακτινοβολία.  

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει υφάσματα με μεγάλο δείκτη βραδυκαυστοτητας να αναφέρονται ως άκαυστα αλλά ως  βραδύκαυστα.

Η μέθοδος είναι με βαση το EN 1021(BS5852,1,2)

Η μέτρηση αφορά δευτερόλεπτα με φλόγα μετά την απομάκρυνση της εξωτερικής πηγής φλόγας.

Όταν ένα ύφασμα χαρακτηρίζεται ως εγγενώς επιβραδυντικό φωτιάς, μόνιμα επιβραδυντικό φωτιάς ή ανθεκτικό στη φωτιά, η επιβράδυνση της φλόγας θα διαρκέσει για τη διάρκεια ζωής του υφάσματος καθώς έχει υφανθεί στην ίδια την ίνα υφάσματος. Το ύφασμα μπορεί να πλυθεί ή να καθαριστεί με στεγνό καθάρισμα, όπως συνιστάται από τον κατασκευαστή του. Στην περίπτωση υφασμάτων που χαρακτηρίζονται ως επιβραδυντικά φωτιάς, σημαίνει ότι  έχουν υποστεί τοπική επεξεργασία με χημικά, και το επιβραδυντικό  της φλόγας του υφάσματος θα διαλυθεί με την πάροδο του χρόνου, ιδίως με τον επαναλαμβανόμενο καθαρισμό. Δεδομένου ότι αυτά τα χημικά είναι διαλυτά σε υγρά - είτε σε νερό είτε σε υγρό στεγνού καθαρισμού, αυτά τα υφάσματα πρέπει να καθαρίζονται με στεγνό καθάρισμα με μη υγρό καθαριστικό παράγοντα.

Τυπικά, η επιβράδυνση της φλόγας του επεξεργασμένου υφάσματος πιστοποιείται για ένα χρόνο, αν και η πραγματική διάρκεια του χρόνου κατά την οποία η επεξεργασία παραμένει αποτελεσματική θα ποικίλει με βάση το πόσες φορές το ύφασμα καθαρίζεται με στεγνό καθάρισμα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες στην οποία χρησιμοποιείται.

2.14 Αναφλεξιμότητα  (Flammability) 

Υπάρχουν πολλοί τύποι δοκιμών ευφλεκτότητας για επικαλυμμένα και μη υφάσματα. Πολλές από αυτές παρουσιάζονται παρακάτω.

EN 1021-1 / 2: 1994

Το πρότυπο αυτό ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ και εξετάζει την αντίδραση ενός υφάσματος σε ένα αναμενο  τσιγάρο η σε φλόγα βουτανίου (προσομοίωση τσιγαρου). Αντικαθιστά διάφορες εθνικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένου του DIN 54342: 1/2 inΓερμανία και BS 5852: 1990 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια τυποποιημένη εξέδρα δοκιμής κατασκευάζεται από ύφασμα και αφρό για να σχηματίσει μια προσομοιωμένη καρέκλα με την πλάτη σε ορθή γωνία προς τη βάση. Αυτό επιτρέπει στην πηγή ανάφλεξης να διατηρείται σε μόνιμη επαφή  με την πλάτη και το  κάθισμα καθ 'όλη τη διάρκεια της δοκιμής.

Επί του παρόντος, το μόνο πρότυπο ACT για ταπετσαρίες υφασμάτων είναι το Τεχνικό Δελτίο Καλιφόρνιας 117-2013, Τμήμα 1. 

Τεχνικό Δελτίο Καλιφόρνιας 117-2013, Τμήμα 1

• Μέθοδος δοκιμής: Ένα δείγμα τοποθετείται πάνω σε ένα τυποποιημένο αφρώδες υπόστρωμα και εκτίθεται σε αναμμένο τσιγάρο.

• Πρότυπο για να περάσει: Καμία ανάφλεξη υλικού δοκιμής μετά από 45 λεπτά ή καύση του τσιγάρου, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο. 

IMO A.652 (16) 8.2

• Μέθοδος δοκιμής: Χρησιμοποιείται μια μικρή φλόγα (ισοδύναμη με τη φλόγα τσιγαρου) ως πηγή ανάφλεξης. Το αντικείμενο δοκιμής εκτίθεται στη φλόγα για 20 δευτερόλεπτα και παρατηρείται η τυχόν ανάπτυξη φωτιάς μετά την αφαίρεση της φλόγας. Διεξάγονται δύο παράλληλες δοκιμές.

• Πρότυπο για να περάσει: Το δείγμα δεν πρέπει να παρουσιάζει κανένα σημάδι ανάπτυξης πυρκαγιάς ή φλόγας που διαρκεί  περισσότερο από 120 δευτερόλεπτα μετά την απομάκρυνση της φλόγας ανάφλεξης από το αντικείμενο. 

U.F.A.C. Κλάση Ι

• Μέθοδος δοκιμής: Ένα δείγμα τοποθετείται πάνω σε ένα τυποποιημένο αφρώδες υπόστρωμα και εκτίθεται σε αναμμένο τσιγάρο.

• Πρότυπο για να περάσει: Κλάση Ι - Χρόνος φορτίου μικρότερο από 1 3/4 "· Κλάση II - Χωρητικότητα άνω του 1 3/4"

NFPA 260

• Μέθοδος δοκιμής: Ένα δείγμα τοποθετείται πάνω σε ένα τυποποιημένο αφρώδες υπόστρωμα και εκτίθεται σε αναμμένο τσιγάρο.

• Πρότυπο για να περάσει: Κλάση Ι - Χρόνος φορτίου μικρότερο από 1 3/4 "· Κλάση II - Χωρητικότητα άνω του 1 3/4"

MVSS 302 - Αυτοκίνητα, Λεωφορεία, RV's

• Μέθοδος δοκιμής: Η άκρη ενός δείγματος 4 "x 14" εκτίθεται οριζόντια σε φλόγα 1 1/2 "για 15 δευτερόλεπτα.

• Standard to Pass: Το μέγιστο ποσοστό καύσης είναι 4" ανά λεπτό ή" αυτόματη κατάσβεση "πριν από την καύση 2" μετά την έναρξη.

2.15 Ελεύθερα από Φθαλικες ενώσεις  (phthalate free)

Οι πλαστικοποιητές αποτελούν το βασικό συστατικό που καθιστά το εύκαμπτο πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) ικανό να λυγίσει χωρίς να σπάσει ή να ραγίσει ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επικάλυψη υφασμάτων  και μια πληθώρα άλλων χρήσιμων αντικειμένων.

Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται σε μερικές αλλά όχι όλες τις συνθέσεις PVC και δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις επισήμανσης για αυτές. Οι φθαλικες ενώσεις προέρχονται συνήθως από τους πλαστικοποιητές του PVC. Μόνο PVC (uPVC), το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως ως σκληρό υλικό κατασκευής, δεν έχει πλαστικοποιητές. Αέρια ή υγρή χρωματογραφία, μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία φθαλικών ενώσεων

Οι πλαστικοποιητές μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικές χημικές ουσίες. Οι πλαστικοποιητές φθαλικού εστέρα-από τους οποίους υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι- είναι οι πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενοι. Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν θεσπιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στις ΗΠΑ διάφοροι κανονισμοί που περιορίζουν τη χρήση ορισμένων πλαστικοποιητών ορθο-φθαλικού εστέρα, λόγω ανησυχιών σχετικά με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Οι φθαλικές ενώσεις διασπώνται στο περιβάλλον και δεν συσσωρεύονται σε ζωντανούς οργανισμούς.                                                                                                                                    Οι περισσότερες φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν σχετίζονται με ενδοκρινικές διαταραχές, αλλά πιθανόν μερικές ορθοφθαλικές ενώσεις μπορεί να είναι υπεύθυνες για ενδοκρινικές διαταραχές (δηλ. Να παρεμβαίνουν στην παραγωγή ορμονών). Η χρήση επιλεγμένων πλαστικοποιητών φθαλικών εστέρων έχει περιοριστεί ως προφύλαξη από τους κανονισμούς που συζητούνται στα ακόλουθα τμήματα και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κανονισμός REACH (Καταχώριση, Αξιολόγηση, Εξουσιοδότηση και Περιορισμός Χημικών) της ΕΕ περιορίζει σήμερα τη χρήση διαφόρων πλαστικοποιητών φθαλικού οξέος. Ορισμένες δερματίνες  μπορεί να διαρρέουν φθαλικές ενώσεις. Τα  τελευταία χρόνια έχουν μπει στις μη επιθυμητές ουσίες και για τα επικαλυμμένα υφάσματα-δερματινες.

2.16 Waterproof (αδιάβροχα) VS Water Resistant (ανθεκτικά στο νερό)  VS Water Repellent (υδατοαπωθητικά)

Τα "υδατοαπωθητικά", "ανθεκτικά στο νερό" και "αδιάβροχα" είναι όροι που συνήθως συνοδεύουν τα υφάσματα. Πολλοί καταναλωτές δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ αυτών των τριών χαρακτηριστικών, φυσικά υποθέτοντας ότι όλοι υποδηλώνουν αδιαπέραστο από το νερό.  Το αδιάβροχο, το υδατοαπωθητικό και το ανθεκτικό στο νερό δείχνουν διάφορους βαθμούς προστασίας του υφάσματος. Η γνώση της διαφοράς μεταξύ αυτών θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό προϊόν για κάθε χρήση

Η απωθητικότητα νερού είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το χαρακτηριστικό τόσο των ανθεκτικών στο νερό όσο και των αδιάβροχων προϊόντων όταν εφαρμοστεί σε αυτά υδροαπωθητικό (DWR- Durable water repellent). Εάν ένα προϊόν φέρει ετικέτα ως "αδιάβροχο", αυτό σημαίνει ότι είναι υδρόφοβο ή απωθεί το νερό κατά την επαφή. Ένα χαρακτηριστικό των αδιάβροχων και υδρόφοβων υφασμάτων, είναι πόση πίεση νερού μπορεί να αντέξει ένα υλικό πριν αρχίσει το νερό να το διαπερνά.

Τα υδατοαπωθητικά υφάσματα εξαρτώνται από αυτό που ονομάζεται γωνία επιφάνειας/σταγονας προκειμένου να απωθείται το υγρό. Εάν ένα σταγονίδιο έρθει σε επαφή με το ύφασμα υπό γωνία μικρότερη από 90 μοίρες, λίγο νερό θα απορροφηθεί στο ύφασμα. Αν ένα σταγονίδιο χτυπά σε γωνία μεγαλύτερη από 90 μοίρες, απορροφάται σε μικρότερο βαθμό. Ανάλογα με τη γωνία πρόσκρουσης και την έκταση της καλυμμένης επιφάνειας, θα προσδιοριστεί πόσο καλά απορρίπτεται το νερό. Αξιολογώντας τα αποτελέσματα με βάση τέσσερις μεταβλητές, τα υφάσματα ταξινομούνται με βάση το πώς σχηματίζονται σταγονίδια νερού στις επιφάνειές τους.  Ο κατάλογος λαμβάνει υπόψη χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο ύφασμα, την τραχύτητα της επιφάνειας , τις πορώδεις ιδιότητες του υφάσματος και ουσίες όπως το πετρέλαιο, ο ιδρώτας και η βρωμιά που επηρεάζουν την υδατοαπωθητικότητα του υφάσματος.

Μέθοδοι δοκιμής υδατοαπωθητικων ιδιοτήτων για υφάσματα

Όταν πρόκειται για τη δοκιμή υφασμάτων για υδατοαπωθητικές ιδιότητες, παράγοντες όπως η διαπερατότητα (το χαρακτηριστικό ενός υλικού ή μεμβράνης που την προκαλεί να επιτρέψει την διείσδυση υγρών) και τη διείσδυση (το μέτρο της έκτασης που μπορεί να καλύψει ένα υγρό όταν απορροφάται) παίζουν σημαντικά μέρη σε αυτά τα πειράματα. Σε ελεγχόμενα εργαστηριακά περιβάλλοντα, τα υφάσματα δοκιμάζονται σε τέσσερις κατηγορίες για να διαπιστωθεί αν μπορούν να απωθήσουν εγγενώς το νερό:

Κατηγορία Α: Η διαπερατότητα ελέγχεται από την πίεση του νερού.

Κατηγορία Β: Η διείσδυση δοκιμάζεται σε προσομοιωμένες καταιγίδες.

Κατηγορία C: Μετρώνται τα επίπεδα απορρόφησης.

Κατηγορία D: Το ύφασμα δοκιμάζεται με γωνιακή επαφή υγρού.

Εάν ένα ύφασμα είναι σε θέση να περάσει αποτελεσματικά αυτές τις τέσσερις κατηγορίες μεθόδων δοκιμών, μπορεί να θεωρηθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή επίπλων εξωτερικού χώρου.

Εάν ένα προϊόν φέρει την ετικέτα του ως "ανθεκτικό στο νερό", έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντιστέκεται στην επαφή με λίγο νερό (ράντισμα / ελαφριά βροχή και ελαφρύ χιόνι) αλλά δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε οποιαδήποτε βαριά έκθεση στα στοιχεία. Από τεχνική άποψη, κάθε ύφασμα ανθεκτικό στο νερό θα πρέπει να μπορεί να αντέχει σε πίεση νερού περίπου 1.500 mm ή περισσότερο, σύμφωνα με τη δοκιμή υδροστατικής πίεσης (συντομογραφία HH). Η δοκιμασία είναι αρκετά απλή. Ένας διπλός ανοιχτός κύλινδρος τοποθετείται πάνω από ένα ύφασμα επεξεργασμένο με DWR και σταδιακά γεμίζεται με νερό. Οι μετρήσεις (σε χιλιοστά) καταγράφονται για να δούμε πόσο νερό μπορεί να αντέξει το ύφασμα πριν από τη διείσδυση.Οι αξιολογήσεις ποικίλλουν και όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της αδιάβροχιας. Η εξοικείωση με τις μονάδες HH είναι ένα άλλο εύχρηστο εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν αποφασίζετε ποιος τύπος ταιριάζει καλύτερα για κάθε χρήση.

1,500 χιλιοστά έως 5,000 χιλιοστά          βροχή και ελαφρύ χιόνι

5.000mm έως 10.000mm                        σταθερή βροχή και χιονόπτωση

10.000 χιλιοστά έως 40.000 χιλιοστά       ακραίες συνθήκες: έντονη βροχή

.

Ένα ύφασμα που φέρει την ένδειξη "αδιάβροχο" παρέχει το υψηλότερο επίπεδο προστασίας από το νερό μεταξύ όλων των υφασμάτων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και το τελικό προϊόν θα είναι αδιάβροχο.

Για αδιάβροχο τελικό προϊόν πρέπει να είναι  σφραγισμένες οι ραφές(Αυτό επιτυγχάνεται καλύπτοντας τις τρύπες και τις ραφές με μια αδιάβροχη ταινία προκειμένου να αποφευχθεί η διείσδυση νερού) να είναι αδιάβροχα τα φερμουάρ και οι οπές αερισμού-εκτόνωσης να είναι προστατευμένες.

2.17 Απώθηση λεκέδων (Stain repellancy)

Η δημιουργία λεκέδων είναι μια διαδικασία που βασίζεται στις βασικές ιδιότητες και στην δομή ενός υφάσματος και εκμεταλλεύεται την τάση επιφανείας του υφάσματος. Το ότι ένα ύφασμα είναι υδρόφοβο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι ανθεκτικό σε χρωστικές από χώμα, ρούχα η ότι δεν θα απορροφήσει ελαιώδεις ουσίες βλέπε αντηλιακό.

Το Stain Protection είναι ένα ανθεκτικό χημικό φινίρισμα(π.χ. επεξεργασία με Teflon)

• Δημιουργεί μια αόρατη ασπίδα γύρω από κάθε ίνα. Το Teflon σχηματίζει ένα μοριακό φράγμα γύρω από τις μεμονωμένες ίνες με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά την κρίσιμη επιφανειακή τάση (CST) έτσι ώστε το ύφασμα να μην προσελκύει λεκέδες, λάδια ή χώμα. Σαν αποτέλεσμα τα υγρά κυλούν και απομακρύνονται εύκολα από το ύφασμα.

  • Βιβλιογραφία

·    

World Index of Plastics Standards  -  Leslie H. Breden   

         U.S. National Bureau of Standards, 1971

The Fairchild Books Dictionary of Textiles - Phyllis G. Tortora, Ingrid Johnson  

         A&C Black, 17 Σεπ 2013

Wellington Sears Handbook of Industrial Textiles - Sabit Adanur

         CRC Press, 6 Οκτ 1995

Interior Textiles: Fabrics, Application, and Historic Style - Karla J. Nielson

         John Wiley & Sons, 10 Ιουλ 2007

Principles of Textile Finishing - Asim Kumar Roy Choudhury

         Woodhead Publishing, 29 Απρ 2017

ISO - International Organization for Standardization

               Geneva, Switzerland

              Standards catalogue  59.080.01 - Textiles in general

           ISO/TC 38/SC 1   Tests for coloured textiles and colorants

Handbook of Nonwovens -A volume in Woodhead Publishing Series in Textiles

          Edited by:S. Russell          ISBN 978-1-85573-603-0

Surface Characteristics of Fibers and Textiles     M. J. Schick

  CRC Press, 1 Απρ 1977

Waterproof and Water Repellent Textiles and Clothing

          John T Williams         Woodhead Publishing, 21 Νοε 2017

Materials for Interior Environments

          Corky Binggeli           John Wiley & Sons, 26 Αυγ 2013

Textile Engineering: An introduction      Yasir Nawab

           Walter de Gruyter GmbH & Co KG, 11 Ιουλ 2016