Πρεσιάνος Β΄ της Βουλγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Προυσιανός Β΄
PrusiansTonsureBGhistory.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 10ος αιώνας
Οχρίδα
Θάνατος 10ος αιώνας
Kingdom of Hungary
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
Οικογένεια
Γονείς Ιβάν Βλάντισλαβ της Βουλγαρίας και Maria, wife of Ivan Vladislav
Αδέλφια Αικατερίνη της Βουλγαρίας
Αλουσιάνος
Τράιαν της Βουλγαρίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πρεσιάν Β΄ (βουλγαρικά: Пресиян II, ή επίσης Προυσιανός) ήταν αυτοκράτορας (τσάρος) της Βουλγαρία για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το 1018. Το έτος γέννησης του μπορεί να είναι το 996/997 και μπορεί να πέθανε εξόριστος το 1060/1061. Ήταν σαφώς ο νόμιμος και αδιαμφισβήτητος ενάγων για το στέμμα της Βουλγαρίας το 1018 και ήταν υπεύθυνος για την αντίσταση στη Βυζαντινή κατάκτηση, αλλά η εφήμερη και περιοριστική βασιλεία του είχε ως αποτέλεσμα την παράλειψη από τις περισσότερους καταλόγους της βουλγαρικής μοναρχίας.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρεσιάν Α΄ ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Αυτοκράτορα Ιβάν Βλάντισλαβ της Βουλγαρίας και της γυναίκας του Μαρία.[1][2] Μετά το θάνατο του Ιβάν Βλάντισλαβ κατά την πολιορκία του Δυρραχίου τον Φεβρουάριο του 1018, ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Β΄ εισέβαλε στη Βουλγαρία και γρήγορα που έλαβε με την υποταγή μεγάλου μέρους της αριστοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της χήρας Αυτοκράτειρας Μαρίας και του Βούλγαρου Πατριάρχη Δαβίδ.

Κούρεμα του Πρεσιανού, Σύνοψις Ιστοριών, Fol. 203v

Αν και η πόλη της Οχρίδας επίσης παραδόθηκε, μερικοί από τους ευγενείς και τον στρατό συσπειρώθηκαν γύρω από τον Πρεσιάν Β΄, ως ο διάδοχος του πατέρα του. Ο νεαρός αυτοκράτορας και οι αδελφοί του, Άρον και Αλουσιανός, ηγήθηκαν μιας αποφασιστικής αντίστασης στη Βυζαντινή κατάκτηση μέσα και γύρω από το αλβανικό βουνό Τομόρ κατά τη διάρκεια του μακρού Βυζαντινού αποκλεισμού το 1018. Τελικά ο Πρεσιάν Β΄ και τα αδέλφια του αναγκάστηκαν να παραδοθούν και εντάχθηκαν στην αυλική αριστοκρατία στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί στον Πρεσιάνο χορηγήθηκε ο υψηλός αυλικός τίτλος του μάγιστρου, αντανακλώντας το τελευταίο Βούλγαρο ηγεμόνα που καθαιρέθηκε από τους Βυζαντινούς, τον Βόρις Β΄. 

Περίπου μια δεκαετία αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1020, ο Πρεσιανός ενεπλάκη στη συνωμοσία του άντρα της αδερφής του, Ρωμανού Κουρκούα εναντίον του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄. Επιστρέφοντας από την εξορία μετά την ένταξη της Ρωμανού Γ΄ Αργυρού το 1029, ο Πρεσιανός έμπλεξε και πάλι σε μία συνωμοσία, μαζί με τη Μαρία. Αυτή τη φορά ο Πρεσιανός σχεδίαζε να παντρευτεί τη Θεοδώρα, κόρη του Κωνσταντίνου Η΄, και για να σφετεριστεί το θρόνο. Το σχέδιο αποκαλύφθηκε, και ο Πρεσιανός τυφλώθηκε και κουρεύτηκε ως μοναχός το 1030. Η μετέπειτα τύχη του είναι άγνωστη, αλλά η ταφόπλακα ενός "Πρίγκιπα Πρεσιάν" βρέθηκε στο Μιχάλοβτσε στη Σλοβακία (τότε μέρος της Ουγγαρίας), μπορεί να υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να έχει μεταναστεύσει στο Βασίλειο της Ουγγαρίας, όπου και πέθανε το 1060/1061.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. IVAN VLADISLAV Tsar of the Bulgarians
  2. Anthony Kaldellis (2017). Streams of Gold, Rivers of Blood: The Rise and Fall of Byzantium, 955 A.D. to the First Crusade.
  • John V.A. Fine Jr., The Early Medieval Balkans, Ann Arbor, 1983.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]