Πρακτική φιλοσοφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πρακτική φιλοσοφία αφορά κυρίως θέματα που έχουν εφαρμογές στη ζωή, όπως η μελέτη των αξιών, των κανόνων, της πολιτικής, της τέχνης.[1] Η σύγχρονη διαίρεση της φιλοσοφίας σε θεωρητική φιλοσοφία και πρακτική φιλοσοφία[2][3] έχει την αρχή της στη φιλοσοφία της φύσης και στην ηθική φιλοσοφία του Αριστοτέλη.[4] Η μία έχει αντικείμενο τη θεωρία και η άλλο την πράξη.[2]

Η πρακτική φιλοσοφία του Αριστοτέλη συμβάδιζε με τα δεδομένα της ελληνικής πόλης-κράτους και απευθυνόταν αποκλειστικά στον μέσο ελεύθερο πολίτη. Σύμφωνα με αυτή, δεν νοείται δικαίωση του ανθρώπου εκτός της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής - ο άνθρωπος ορίζεται ως «ζώο πολιτικό» (Πολιτικά 1253a9-11).[5]

Θέματα πρακτικής φιλοσοφίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδείγματα θεμάτων πρακτικής φιλοσοφίας είναι τα εξής:

Φιλοσοφική συμβουλευτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρακτική φιλοσοφία είναι επίσης η χρήση της φιλοσοφίας και των φιλοσοφικών τεχνικών στην καθημερινή ζωή. Αυτή η χρήση μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως στοχαστική πρακτική, προσωπική φιλοσοφική σκέψη και φιλοσοφική συμβουλευτική.

Παραδείγματα θεμάτων φιλοσοφικής συμβουλευτικής είναι τα εξής:

Πανεπιστημιακή εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Σουηδία[6] και τη Φινλανδία, τα μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής φιλοσοφίας διδάσκονται χωριστά και αποτελούν ξεχωριστά πτυχία. Άλλες χώρες μπορεί να χρησιμοποιούν παρόμοια σχήματα - ορισμένα πανεπιστήμια τγης Σκωτίας, για παράδειγμα, χωρίζουν τη φιλοσοφία σε λογική, μεταφυσική και ηθική - αλλά στα περισσότερα πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο η φιλοσοφία διδάσκεται ως ένα ενιαίο μάθημα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Practical Philosophy». Department of Philosophy. Lund University. 19 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2024. 
  2. 2,0 2,1 Immanuel Kant, Lectures on Ethics, Cambridge University Press, 2001, p. 41 ("On Universal Practical Philosophy"). Original text: Immanuel Kant, Kant’s Gesammelte Schriften, Band XXVII – Moralphilosophie, 1. Hälfte, 1974, p. 243.
  3. Albert Schwegler, A History of Philosophy in Epitome, D. Appleton, 1877, p. 312.
  4. Aristotle, Metaphysics, Book 1.
  5. «Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι». www.greek-language.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. 
  6. «Department of Philosophy». www.su.se (στα Αγγλικά). 14 Φεβρουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2024.