Ποταμός Σουμάμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°46′N 5°3′E / 36.767°N 5.050°E / 36.767; 5.050

Σουμάμ
Άποψη του ποταμού
ΧώραΑλγερία[1]
Μήκος65 χλμ

Ο ποταμός Σουμάμ είναι ποταμός στη βόρεια Αλγερία, ο οποίος δημιουργείται από τη συμβολή των ποταμών Ουέντ Σαχέλ και Ουέντ Μπου Σελλάμ κοντά στο Ακμπού και εκβάλει στη Μεσόγειο Θάλασσα στην Μπετζάγια.[2]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα νερά του ποταμού έχουν την προέλευσή τους τα Όρη του Αΐν Ουλμάν, νότια του Σετίφ, το όρος Ντιράχ, νότια της Μπουίρα και στα δυτικά από το όρος Τζουρτζουρά. Στην πραγματικότητα η φυσική γεωγραφία της περιοχής τοποθετεί τις νοτιότερες πηγές του Σουμάμ στα όρια της ημι-άνυδρης ζώνης που χαρακτηρίζονται από ακαμψίες που συνδέονται με το ηπειρωτικό κλίμα, ενώ οι πλησιέστερες πηγές βρίσκονται στις περιοχές με υγρό έως εύκρατο κλίμα. Ο Σουμάμ αποτελεί ένα πυκνό και καλά τροφοδοτούμενο υδρογραφικό δίκτυο, ιδιαίτερα στο τμήμα του που βρίσκεται στον Άτλαντα Τελλ: Τζουρτζουρά, Μπαμπόρ και Μπιμπάν. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει έκταση 9.200 χλμ2 σε τέσσερις επαρχίες: Μπουίρα, Μπορτζ Μπου Αρερίτζ, Σετίφ και Μπετζάγια. Μαζί με τους ποταμούς Σελίφ, Ταφνά και Ρουμέλ, ο Σουμάμ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Αλγερίας.[3]

Κοιλάδα του ποταμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοιλάδα του Σουμάμ πήρε το όνομά της από τον ποταμό που τη διασχίζει. Βρίσκεται στην Καβυλία, μια περιοχή της βόρειας Αλγερίας, καταλαμβάνοντας έναν ευρύ διάδρομο στην επαρχία της Μπετζάγια.

Βρίσκεται μεταξύ του Ακφαντού-Γκουραγιά που βρίσκεται στα βόρεια, την οροσειρά Μπιμπάν στα νοτιοανατολικά και την κοιλάδα Σαχέλ-Τζουρτζουρά στα νοτιοδυτικά. Η κοιλάδα του Σουμάμ, που εκτείνεται από το Ακμπού έως τη Μπετζάγια, εμφανίζεται ως στενός ελικοειδής διάδρομος μήκους 65 χιλιομέτρων με μέγιστο πλάτος 4 χιλιομέτρων στο Ελ Κσερ.

Υδρολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοιλάδα του Σουμάμ αποστραγγίζεται από ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, που αποτελείται από πολλούς διαρκείς και διαλείποντες ποταμούς, από τους οποίους ο Ουέντ Σουμάμ αντιπροσωπεύει τον κύριο συλλέκτη. Σύμφωνα με τα υδρολογικά δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 1961 και 1976, η μέση ροή του Σουμάμ είναι 25 μ³/δ. Κατά την περίοδο πλημμύρας του 1970, η μέγιστη καταγεγραμμένη ροή ήταν 115,9 μ³/δ και η χαμηλή ροή (κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο) μειώθηκε στα 0,6 μ³/δ.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη Σουμάμ είναι παραμόρφωση της καβυλιακής λέξης «ασεμάμ», που σημαίνει «οξύς». Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος είχε αναφέρει πως ο Σουμάμ ονομαζόταν «Νασάβα» από τον Πτολεμαίο.[4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GEOnet Names Server. 11  Ιουνίου 2018. -486786.
  2. DiPiazza, Francesca Davis (2007). Algeria in Pictures. Minneapolis: Twenty-First Century Books. σελ. 13. ISBN 978-0-8225-7144-5. 
  3. Area Handbook for Algeria. Washington: U.S. Government Printing Office. 1965. σελ. 59. 
  4. Shaw, Thomas (1743). Voyages dans plusieurs provinces de la Barbarie et du Levant, contenant des observations geographiques, physiques et philologiques sur les royaumes d'Alger et de Tunis, sur la Syrie, l'Egypte et l'Arabie pénétrée. Paris: Neaulme. 
  5. Guadet, Joseph (1820). Dictionnaire universel abrégé de géographie ancienne comparée,. Paris: Desray.