Ποταμός Ρουβούμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 10°28′28″S 40°26′13″E / 10.47444°S 40.43694°E / -10.47444; 40.43694

Ποταμός Ρουβούμα
ΕκβολέςΙνδικός Ωκεανός
ΧώραΜοζαμβίκη και Τανζανία
Μήκος800 χλμ
Μέση εκροή475 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιLugenda River και Bangala River
Χάρτης

Ο Ποταμός Ρουβούμα (αγγλικά: Ruvuma River, σουαχίλι: Mto Ruvuma) επίσης, παλαιότερα γνωστός ως Ποταμός Ροβούμα (αγγλικά: Rovuma River, σουαχίλι: Mto Rovuma), είναι ποταμός στην περιοχή των Μεγάλων Αφρικανικών Λιμνών. Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της πορείας του, σχηματίζει τα σύνορα μεταξύ Τανζανίας και Μοζαμβίκης (στη Μοζαμβίκη είναι γνωστός ως Ρίο Ροβούμα (πορτογαλικά: Rio Rovuma).

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός έχει μήκος 800 χλμ., με επιφάνεια λεκάνης απορροής 155.000 τ.χλμ. Η μέση ετήσια εκροή είναι 475 m³ / sec (16.774 ft³ / sec) στις εκβολές του.[1]

Συνολική εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάτω τμήμα του ποταμού Ρουβούμα σχηματίζεται από τη συμβολή στο 11° 25' S., 38° 31' E., δύο κλάδων ίσης σπουδαιότητας, ο μακρύτερος από τον οποίο ο Ποταμός Λουτζέντα (Lujenda River), έρχεται από τα νοτιοδυτικά, ο έτερος, που ακόμη φέρει την ονομασία Ρουβούμα, από τα δυτικά. Η πηγή του βρίσκεται σε ένα κυματοειδές οροπέδιο, 1,000 m (3,300 ft) υψηλά, αμέσως στα ανατολικά της Λίμνη Νυάσα (Lake Nyasa), στις 10° 45' S., 35° 40' E., η κεφαλή του ρεύματος ρέει πρωτίστως προς τα δυτικά πριν στραφεί νότια και ανατολικά.

Στην προς τα ανατολικά πορεία του, ο Ρουβούμα ρέει κοντά στη βάση του κρημνού από ξηρό ψαμμίτη οροπεδίου, προς τα βόρεια, από όπου κατευθύνονται οι ροές, έχουν σκαφθεί βαθιά κανάλια στην άκρη του οροπεδίου και υπάρχουν σχεδόν όλα τα είδη των διαδρομών.

Στην απέναντι όχθη ο Ρουβούμα δέχεται εκτός από τον Λουτζέντα (Lujenda), τον Ποταμό Μσίντζε (Msinje River) και τον Ποταμό Λουτσουλίνγκο (Luchulingo River), που ρέουν σε πλατυές κοιλάδες οι οποίες εκτείνονται από το νότο προς βορρά. Ο Λουτζέντα (Lujenda) πηγάζει πλησίον της λίμνης Τσίλουα (Chilwa), στη μικρή λίμνη Τσιούτα (Chiuta) (518 m [1.700 ft]), τα έλη νοτίως του, χωρίζονται από την Τσίλουα (Chilwa) μόνο από μια στενή δασώδη κορυφογραμμή. Το ρέμα που ξεκινάει από τη Τσιούτα (Chiuta) περνάει από μια βαλτώδη κοιλάδα στη στενή λίμνη Αμαράμπα (Amaramba),[Σημ. 1] από την οποία τελικά εκβάλλει ο Ποταμός Λουτζέντα (Lujenda) ως χείμαρρος πλάτους 80 μέτρων.

Χαμηλότερα, ποικίλλει πλείστως σε εύρος, όπου σε πολλά σημεία περιέχει μακρυές δασώδεις νησίδες οι οποίες υψώνονται πάνω από το επίπεδο πλημμύρας και συχνά κατοικούνται. Κατά την ξηρή περίοδο, ο ποταμός είναι διαβατός σε πολλά σημεία. Στις εκβολές του έχει πλάτος περίπου ένα μίλι (1.609 m).

Το κάτω τμήμα του Ρουβούμα, ο οποίος συχνά έχει πλάτος μισό μίλι αλλά σε γενικές γραμμές είναι ρηχός, ρέει μέσα από μια βαλτώδη κοιλάδα η οποία πλαισιώνεται από κρημνούς οροπεδίων που περιέχουν αρκετούς θύλακες στάσιμων υδάτων του ποταμού. Οι εκβολές του βρίσκονται πλησίον των 10° 28' S., 40° 30' E., τα σύνορα πλησίον της ακτής που σχηματίζονται από τον παράλληλο του 10° 40' S.

Γέφυρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γέφυρα με όνομα Unity Bridge (μεταφρ. Γέφυρα Ενότητας) και ενώνει τη Μοζαμβίκη με την Τανζανία πάνω από τον ποταμό, είχε ήδη προταθεί από το 1975, αν και είχε αρχίσει η κατασκευή, το έργο εγκαταλήφθηκε λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Το 2002, οι δύο εθνικές κυβερνήσεις κατέληξαν σε επίσημη συμφωνία για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας 600 m πάνω από τον ποταμό και αυτή άνοιξε τελικά με μια τελετή, στις 25 Μαΐου 2010. Η γέφυρα βρίσκεται 200 χλμ. στην ενδοχώρα στο Νεγκομάνο (Negomano) και 100 χλμ. από τον πλησιέστερο ασφαλτοστρωμένο δρόμο στη Μοζαμβίκη. Η τοποθεσία συμφωνήθηκε μεταξύ των Προέδρων Μασιέλ και Νυερέρε (Nyerere) διότι αυτή ήταν η θέση της πρώτης εισόδου στη Μοζαμβίκη από τις δυνάμεις του Φρελίμο κατά τον Πόλεμο για την Ανεξαρτησία της Μοζαμβίκης στις 25 Σεπτεμβρίου 1964. Το Νεγκομάνο (Negomano) ήταν επίσης η περιοχή όπου στις 25 Νοεμβρίου 1917, οι γερμανικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ποταμό Ροβούμα.[2] Οι πρώτοι θεμέλιοι λίθοι τοποθετήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου 2005 και στις δύο πλευρές, τόσο της Τανζανίας όσο και της Μοζαμβίκης. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2010 και κόστισε 28 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Υπήρχε η δυνατότητα το ποτάμι να διασχίζεται με μια σχεδία (που βρισκόταν στην πλευρά της Τανζανίας) και η οποία μπορούσε να μεταφέρει 3 τζιπ, όμως, το πορθμείο βυθίστηκε το 2008 και δεν έχει αντικατασταθεί. Σε χαμηλή στάθμη, μερικές φορές ο ποταμός είναι διαβατός με ένα καλό 4-κινητήριο όχημα.

Μια μικρότερη γέφυρα η οποία ονομάζεται Unity Two, ολοκληρώθηκε και αυτή το 2007 στον άνω Ροβούμα, πλησίον του Ματσέντγκε (Matchedge) στην Επαρχία Νιάσα (Niassa).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Amaramba όσο και η ονομασία Amaraba, στα Ελληνικά γράφονται ως «Αμαράμπα». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Α-μα-ρά-μ(ου)-μπα» και όχι ως «Α-μα-ρά-μπα» (γιατί δεν είναι Amaraba αλλά Amaramba). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nakayama, Mikiyasu (2003). International Waters in Southern Africa. United Nations University Press. σελ. 9. ISBN 92-808-1077-4. ; online at Google Books
  2. Paice, Edward, 2008, Tip & Run, Phoenix, p. 339 (ISBN 978-0753823491)
Αυτό το λήμμα βασίζεται ή περιλαμβάνει κείμενο από λήμμα της Encyclopædia Britannica του 1911 που αποτελεί κοινό κτήμα.