Ποταμός Λουκουλέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμός Λουκουλέντι
ΕκβολέςΙνδικός Ωκεανός
ΧώραΤανζανία
Μήκος160 χλμ

Ο Ποταμός Λουκουλέντι (αγγλικά: Lukuledi River και σουαχίλι: Lukuledi Mto), βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή της Τανζανίας. Έχει συνολικό μήκος 160 χλμ., είναι το όριο μεταξύ των περιφερειών Λίντι (Lindi Region) και Μτουάρα (Mtwara Region).

Ο Λουκουλέντι (Lukuledi) διατρέχει ανατολικά-βόρεια-ανατολικά στην Περιφέρεια Λίντι και εκβάλει στον Ινδικό Ωκεανό πλησίον της πόλης Λίντι. Χωρίζει τα οροπέδια Ρόντο (Rondo) και Μακόντε (Makonde).

Στην εποχή της ξηρασίας, η εκροή του μειώνεται ουσιαστικά και μόνο τα τελευταία 40 χλμ. της πορείας του ποταμού δεν είναι ποτέ εντελώς ξηρά.

Το δυτικό ή το ανώτερο τμήμα της λεκάνης απορροής του Λουκουλέντι (Lukuledi), βρίσκεται εντός της οικοπεριοχής των δασών του ανατολικού μιόμπο (miombo).[Σημ. 1][Σημ. 2] Το ανατολικό ή το κατώτερο τμήμα της λεκάνης απορροής, βρίσκεται εντός της οικοπεριοχής του ψηφιδωτού του παράκτιου δάσους της νότιας Ζανζιβάρης-Inhambane.[Σημ. 3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τα δάση του ανατολικού miombo (AT0706) είναι μια οικολογική περιοχή χορτικών και δασικών εκτάσεων στη νότια Τανζανία και τη βόρεια Μοζαμβίκη.
  2. Το miombo είναι λέξη των Σουαχίλι για τα Brachystegia, ένα γένος δέντρων που περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό ειδών. Η δασική έκταση miombo κατατάσσεται στους biome τροπικούς και υποτροπικούς λειμώνες, σαβάνες, θαμνώδεις εκτάσεις και στο σχέδιο του Παγκοσμίου Ταμείου για τη Φύση (World Wide Fund for Nature ή World Wildlife Fund) ή WWF).[Παρ. Σημ. 1]
  3. Το ψηφιδωτό του παράκτιου δάσους της νότιας Ζανζιβάρης-Inhambane, είναι μια τροπική υγρή πλατύφυλλη δασική οικοπεριοχή στην ανατολική Αφρική. Πρόκειται για μια νότια παραλλαγή του ψηφιδωτού του παράκτιου δάσους της βόρειας Ζανζιβάρης-Inhambane. Η οικοπεριοχή υποστηρίζει ενδιαιτήματα δάσους, σαβάνας και βάλτων. Το νότιο τμήμα της οικοπεριοχής δεν είναι τόσο καλά μελετημένο, λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Μοζαμβίκη (1977-1992).
Παραπομπές σημειώσεων
  1. Gambiza, J; Bond, W; Frost, P.G.H; Higgins, S (2000). «SPECIAL SECTION: LAND USE OPTIONS IN DRY TROPICAL WOODLAND ECOSYSTEMS IN ZIMBABWE». Ecological Economics 33 (3): 353–368. doi:10.1016/s0921-8009(00)00145-2. 


Συντεταγμένες: 10°05′S 39°42′E / 10.083°S 39.700°E / -10.083; 39.700