Πορθμός της Σικελίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πορθμός της Σικελίας, γνωστός και ως Διέκπλους της Σικελίας ή Πορθμός της Παντελλερία, είναι ο πορθμός της κεντρικής Μεσογείου Θάλασσας που χωρίζει τη μεγαλύτερη νήσο της, τη Σικελία, από την Αφρική και συγκεκριμένα από την Τυνησία.[1][2] Ο πορθμός διαιρεί τη Μεσόγειο σε δύο μεγάλα μέρη, τη Δυτική Μεσόγειο και την Ανατολική Μεσόγειο. Βόρεια του πορθμού απλώνεται η Τυρρηνική θάλασσα, ενώ στα νότια και τα νοτιοανατολικά η Μεγάλη και η Μικρή Σύρτη αντιστοίχως. Λίγο μόνο δυτικότερα βρίσκεται το βορειότερο σημείο ολόκληρης της Αφρικής, το Ρας μπεν Σακά.

Το ελάχιστο πλάτος του πορθμού είναι 142 χιλιόμετρα (77 ναυτικά μίλια), ενώ το μέγιστο βάθος του φθάνει τα 316 μέτρα.

Το επιφανειακό θαλάσσιο ρεύμα στον πορθμό ρέει από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ενώ στο βάθος του ρέει αντίστροφο ρεύμα, από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Πρόκειται για την ίδια κατάσταση που υπάρχει και στο Στενό του Γιβραλτάρ, ενδιαφέρουσα για τους ωκεανογράφους.[3]

Υπάρχει τακτική συγκοινωνία με πορθμεία (φέρι-μποτ) μεταξύ της Σικελίας και της Τύνιδας, τα οποία διασχίζουν τον Πορθμό της Σικελίας.

Το νησί Παντελλερία, το πέμπτο μεγαλύτερο της Ιταλίας, βρίσκεται στο μέσο του πορθμού, ενώ η γνωστότερη Μάλτα κείται πέρα από τα νοτιοανατολικά όρια του πορθμού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Strait of Sicily, Britannica Atlas της Encyclopædia Britannica, Σικάγο 1989, σελ. 36.
  2. Scott C. Truver (1980): The Strait of Gibraltar and the Mediterranean, Springer, 1η έκδοση.
  3. Allan R. Robinson, Wayne G. Leslie, Alexander Theocharis, Alex Lascaratos. «Mediterranean Sea Circulation» (PDF). robinson.seas.harvard.edu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 13 Δεκεμβρίου 2016.