Πολύκαρπος Συνοδινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολύκαρπος Συνοδινός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1864
Σίφνος
Θάνατος17  Σεπτεμβρίου 1947
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμητροπολίτης

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Πολύκαρπος Συνοδινός (κατά κόσμον Γεώργιος Συνοδινός) ήταν Έλληνας ιεράρχης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Σίφνο το 1864. Το 1885 πήγε να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Από το 1900 περίπου υπηρέτησε σαν ιεροκήρυκας σε πολλές μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και το 1923 εξελέγη Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, θέση που διατήρησε έως το 1933, οπότε και εκλέχθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, [1]μετά την εκδημία του Μελετίου Σακελαρόπουλου. Μητροπολίτης Μεσσηνίας παρέμεινε ως το 1945, οπότε και παραιτήθηκε. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ανέπτυξε πλούσια ποιμαντική και κοινωνική δράση.

Απεβίωσε στις 17 Σεπτεμβρίου 1947 στην Αθήνα και ετάφη στο Α' Κοιμητήριο των Αθηνών. Αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν, βάσει της τελευταίας του επιθυμίας, στη Σίφνο, τα οποία βρίσκονται σήμερα σε ειδική κρύπτη, στον Ιερό Ναό του Ιωάννου του Θεολόγου "Μουγκού" στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο παρεκκλήσι του Αγίου Πολυκάρπου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μπουγας, Ιωαννης Π (24 Αυγούστου 2020). «ENOTHTA: Μητροπολίτης Μεσσηνίας Πολύκαρπος Συνοδινός. Εκκλησιαστικές φωτογραφίες του 20ου αιώνος. Ανάρτηση 159η». ENOTHTA. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2020. 


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Ιωάννης
Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως
1923-1933
Διάδοχος
Προκόπιος
Προκάτοχος
Μελέτιος
Μητροπολίτης Μεσσηνίας
1933-1945
Διάδοχος
Χρυσόστομος Α΄