Πολωνικό Τσοπανόσκυλο Πεδιάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολωνικό Τσοπανόσκυλο Πεδιάδας

Το Πολωνικό Τσοπανόσκυλο Πεδιάδας (ΠΤΠ, πολωνικά: Polski Owczarek Nizinny‎‎) είναι μεσαίου μεγέθους, με δασύτριχη γούνα, φυλή σκύλου προβάτων, εγγενής στην Πολωνία.[1] Είναι μία από τις πέντε φυλές σκύλων που προέρχονται από την Πολωνία, με τις άλλες να είναι το Πολωνικό Λαγωνικό, το Πολωνικό Κυνηγόσκυλο, το Πολωνικό Κυνηγόσκυλο Όσφρησης και ο Πολωνικός Ποιμενικός των Τάτρα.[2]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πολωνικό Τσοπανόσκυλο Πεδιάδας είναι ένας μυώδης σκύλος με παχιά γούνα. Το παχύ τρίχωμα μπορεί να είναι οποιουδήποτε χρώματος ή σχεδίου. Το λευκό, το γκρι και το καφέ είναι πιο κοινά, με μαύρα, γκρι ή καφέ σημάδια. Είναι σύνηθες φαινόμενο τα χρώματα να ξεθωριάζουν καθώς τα σκυλιά ενηλικιώνονται. Το επάνω μέρος της γούνας είναι μαλακό και πυκνό, ενώ το κάτω μέρος της είναι τραχύ και είτε ίσιο είτε κυματιστό, αλλά όχι σγουρό. Οι τρίχες γύρω από το κεφάλι κάνουν το κεφάλι να φαίνεται μεγαλύτερο από ότι είναι στην πραγματικότητα και συνήθως καλύπτουν τα μάτια.

Τα αρσενικά είναι 45 – 50 εκ. σε ύψος στο ακρώμιο, ενώ τα θηλυκά είναι 42 – 47 εκ.. Τα αρσενικά ζυγίζουν συνήθως μεταξύ 18 και 23 κιλά και τα θηλυκά μεταξύ 13,5 και 18 κιλά. Το σώμα είναι σχεδόν τετράγωνο, φαίνεται ορθογώνιο λόγω της αφθονίας του τριχώματος στο στήθος και στο πίσω μέρος. Η αναλογία του ύψους προς το μήκος του σώματος πρέπει να είναι 9:10 (ένας σκύλος ύψους 45 εκ. πρέπει να έχει μήκος σώματος 50 εκ.). Η ουρά είναι είτε πολύ κοντή είτε κομμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει το κόψιμό της ως επί το πλείστον και πολλά σκυλιά έχουν πλέον ουρές διαφορετικού μήκους.

Ιδιοσυγκρασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Πολωνικά Τσοπανόσκυλα Πεδιάδας είναι σταθερά και έχουν αυτοπεποίθηση. Έχουν εξαιρετική μνήμη και μπορούν να εκπαιδευτούν καλά, αλλά μπορεί να κυριαρχήσουν σε έναν αδύναμο ιδιοκτήτη. Προσαρμόζονται καλά σε διάφορες συνθήκες και είναι δημοφιλή ως σκύλοι συντροφιάς για κατοίκους διαμερισμάτων στην πατρίδα τους, Πολωνία. Απαιτούν μέτρια άσκηση καθημερινά.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα αρσενικό κουτάβι 3 μηνών

Το Πολωνικό Τσοπανόσκυλο Πεδιάδας μπορεί να διαγωνιστεί σε δοκιμές κινητικότητας σκύλων, υπακοής, υπακοής τρεξίματος, επίδειξης, flyball, ανίχνευσης και φύλαξης προβάτων. Τα ένστικτα φύλαξης προβάτων και η ικανότητα εκπαίδευσης μπορούν να μετρηθούν σε μη ανταγωνιστικές δοκιμές βοσκής. Τα σκυλιά που παρουσιάζουν βασικά ένστικτα φύλαξης προβάτων μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να ανταγωνίζονται σε δοκιμές φύλαξης προβάτων.[3]

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά, τα Πολωνικά Τσοπανόσκυλα Πεδιάδας είναι μια πολύ υγιής ράτσα. Τα ζώα θα πρέπει να ελέγχονται για δυσπλασία του ισχίου και να ελέγχονται για ανωμαλίες των ματιών όπως το PRA (Προοδευτική Ατροφία Αμφιβληστροειδούς) πριν χρησιμοποιηθούν για αναπαραγωγή. Απαιτούν δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη. Το προσδόκιμο ζωής ενός Πολωνικού Τσοπανόσκυλου Πεδιάδας είναι περίπου 12 χρόνια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα Πολωνικά Τσοπανόσκυλα Πεδιάδας σε έκθεση σκύλων στο Ρατσίμπους της Πολωνίας.

Γνωστό στη σημερινή του μορφή στην Πολωνία τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα, το Πολωνικό Τσοπανόσκυλο Πεδιάδας πιθανότατα προέρχεται από το Πούλι, το Θιβετιανό Τεριέ[4] και τα τσοπανόσκυλα.

Ο θρύλος λέει ότι το Πολωνικό Τσοπανόσκυλο Πεδιάδας ήταν εν μέρει πρόγονος του Γενειοφόρου Κόλεϊ.

Σχεδόν οδηγημένο στην εξαφάνιση στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Πολωνικό Τσοπανόσκυλο Πεδιάδας αποκαταστάθηκε κυρίως μέσω της δουλειάς της Δρ. Ντανούτα Χρινιέβιτς και του σκύλου της, Smok («Δράκος»), του πρόγονου όλων των Πολωνικών Τσοπανόσκυλων Πεδιάδας στον κόσμο σήμερα, ο οποίος είχε τα πρώτα δέκα κουτάβια στη δεκαετία του 1950.

Μάλιστα, η Δρ Χρινιέβιτς θεωρούσε τον Smok ως την επιτομή της ράτσας, με τέλεια ανατομική κατασκευή και υπέροχο ταμπεραμέντο. Ο Smok έθεσε το πρότυπο και τον τύπο που μιμήθηκαν οι εκτροφείς ΠΤΠ για τις επόμενες γενιές και από το οποίο γράφτηκε τελικά το πρώτο επίσημο πρότυπο για το ΠΤΠ και έγινε αποδεκτό από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία το 1959. Θεωρείται ο «πατέρας» του σύγχρονου Πολωνικού Τσοπανόσκυλου Πεδιάδας. Η μέτρια κατασκευή του προσφέρεται για να δουλεύει αβίαστα όλη την ημέρα, τρέχοντας με ευκολία να φυλάξει τα πρόβατα. Εικόνες του Smok μπορείτε να δείτε στο βιβλίο, The Official Book of the Polish Lowland Sheepdog.

Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε το Πολωνικό Τσοπανόσκυλο Πεδιάδας ως φυλή στην ομάδα φύλαξης προβάτων το 2001.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Polish Lowland Sheepdog Dog Breed Information». American Kennel Club (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020. 
  2. Άννα Ράντκο, Ντομινίκα Ρούμπις, Αγκνιέσκα Σούμιετςc (2018). Analysis of microsatellite DNA polymorphism in the Tatra Shepherd Dog. Journal of Applied Animal Research 46 (1): 254–256. doi:10.1080/09712119.2017.1292912
  3. Hartnagle-Taylor, Jeanne Joy· Taylor, Ty (2010). Stockdog Savvy. Alpine Publications. ISBN 978-1-57779-106-5. 
  4. Dogs All-in-One For Dummies. Wiley. 2010. σελ. 532. 
  5. Polish Lowland Sheepdog Αρχειοθετήθηκε 2012-07-28 στο Wayback Machine. at AKC website, retrieved 24 November 2011.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]