Πολωνικό Λαγωνικό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πολωνικό Λαγωνικό
PolishHound-ChPl-BARD-zKicibirza-wl.AnnaWalentynowicz.JPG
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Κύνιδες

Το Πολωνικό Λαγωνικό (γνωστό και ως Ogar Polski) είναι ράτσα κυνηγόσκυλου από τη Πολωνία.

Σύμφωνα με ιστορικούς προέρχεται από διασταύρωση σκύλων Bloodhound, που εισήχθησαν στη Πολωνία τον Μεσαίωνα, με ντόπια κυνηγόσκυλα η δε πρώτη περιγραφή του υπάρχει σε βιβλίο του Krzysztof Kluk, το 1779.[1] Ο Jan Szytier, ανέφερε το Πολωνικό λαγωνικό, στον «Οδηγό Κυνηγιού» που έγραψε, το 1819. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο πληθυσμός των Πολωνικών λαγωνικών μειώθηκε. Αργότερα έγιναν προσπάθειες για την αναβίωση της φυλής, που οδήγησαν σε δύο τύπους Πολωνικών κυνηγόσκυλων: ο ένας, του οποίου ο σκελετός είναι πιο ελαφρύς και ανατράφηκε από το Συνταγματάρχη Józef Pawłusiewicz και ο δεύτερος, με πιο βαρύ σκελετό, που ανατράφηκε από το Συνταγματάρχη Piotr Kartawik. Ο δεύτερος τύπος αναγνωρίστηκε από το FCI ως Ogar Polski το 1966.[2]

Η όσφρηση του Πολωνικού Λαγωνικού είναι έντονη και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αντοχή του το καθιστούν ιδανικό για κυνήγι και σε δύσκολο περιβάλλον. Το ύψος του κυμαίνεται από 55 έως 65 εκ. ενώ το βάρος του από 25 έως 32 κ. για τα αρσενικά και από 20 με 26 κ. για τα θηλυκά. Συνήθως έχει καφέ χρώμα στη κοιλιά, τα πόδια και το κεφάλι ενώ είναι μαύρο στη ράχη από το λαιμό μέχρι την ουρά. Ζει κατά μέσο όρο 13 με 14 χρόνια.[3]

Είναι έξυπνο σκυλί, ήρεμο και στοργικό και εκπαιδεύεται εύκολα. Είναι φιλικό με άλλα σκυλιά, εγκλιματίζεται γρήγορα σε νέες συνθήκες και είναι πολύ προστατευτικά με το χώρο τους. Για το λόγο αυτό υπάρχει η άποψη ότι μπορούν να είναι καλοί φύλακες. Υπάρχει όμως και αντίθετη άποψη ότι δηλαδή επειδή είναι φιλικά και ήρεμα ζώα δε κάνουν για φύλακες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/052g06-en.pdf
  2. Ria Hörter. "New Dog Breeds – Recognized by The FCI. Gończy Polski (Polish Hunting Dog)". The Canine Chronicle. October 2013. σελ. 196-199.
  3. https://www.sarahsdogs.com/breeds/polish-hound/
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Polish Hound της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).