Πολυπρακτορικά Συστήματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το σύστημα πολλαπλών πρακτόρων (ή πολυπρακτορικά συστήματα συντομ. ΠΠΣ, Aγγλική Γλώσσα: multi agent systems συντομ. MAS) είναι ένα μηχανογραφημένο σύστημα που αποτελείται από πολλαπλούς ευφυείς πράκτορες/κόμβους. Τα ΠΠΣ μπορούν να επιλύσουν προβλήματα που είναι δύσκολα ή/και αδύνατον να λυθούν από έναν απλό πράκτορα ή ένα μονολιθικό σύστημα. Η ευφυία μπορεί να περιλαμβάνει μεθοδικότητα συναρτησιακές-διαδικαστικές προσσεγγίσεις, αλγοριθμική αναζήση ή reinforcement learning.

Παρόλο την σημαντική επικάλυψη των δύο εννοιών, ένα ΠΠΣ δεν είναι πάντα το ίδιο με ένα Μοντέλο Βάσει-Πρακτόρων (συντομογ. ΜΒΠ Aγγλική Γλώσσα: Agent-Based Model). Ο στόχος ενός ΜΒΠ είναι να αναζητήσει επεξηγηματική εικόνα στην συλλογική συμπεριφορά πρακτόρων (που δεν είναι απαραίτητα ευφυείς) που υπακούουν σε συγκεκριμένους κανόνες και σε τυπικά φυσικά συστήματα παρά να λύνουν ειδικά πρακτικά ή μηχανικά προβλήματα. Ο όρος ΜΒΠ τείνει να χρησιμοποιείται περισσότερο στην επιστήμη ενώ ο ΠΠΣ στην μηχανική και την τεχνολογία. Εφαρμογές της ΜΒΠ έρευνας παρέχει κατάλληλη προσσέγγιση σε ηλεκτρονικό εμπόριο, απόκριση καταστροφής, μοντελοποίηση κοινωνικών δομών κ.α.

Έννοια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πολυπρακτορικά συστήματα αποτελούνται από πράκτορες και το περιβάλλον τους. Τυπικά, η έρευνα των ΠΠΣ αναφέρεται σε πράκτορα-λογισμικό. Ωστώσο, οι πράκτορες σε ένα πολυπρακτορικό σύστημα μπορούν να είναι είτε ρομπότ είτε άνθρωποι είτε ομάδες ανθρώπων. Ένα ΠΠΣ μπορεί να περιέχει συνδιαζόμενα ομάδες με ανθρώπους και πράκτορες. Οι πράκτορες μπορεί να διαιρεθούν σε τύπους από απλούς σε πολύπλοκους. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν: