Πολιτική της Σερβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

H Σερβία είναι ένα ιδιαίτερο είδος Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία που τείνει προς την Προεδρική Δημοκρατία με αρχηγό της Κυβέρνησης Πρωθυπουργό στο πλαίσιο ενός πολυκομματικού συστήματος και τον Πρόεδρο συχνά να επεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις. Ουσιαστικά οι εξουσίες μοιράζονται ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση αλλά και τον Πρόεδρο της Σέρβικης Δημοκρατίας. Η νομοθετική εξουσία ασκείται τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Εθνοσυνέλευση και από τον Πρόεδρο της Σερβίας. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, τόσο από την εκτελεστική όσο και από τη νομοθετική εξουσία.

Εκτελεστική εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχηγός του Κράτους της Σερβίας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από τις 31 Μαΐου 2012 Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Τόμισλαβ Νίκολιτς. Αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός ο οποίος διορίζει το υπουργικό συμβούλιο αλλά ο Πρόεδρος μπορεί να προβάλει βέτο εφόσον δεν συμφωνεί με την επιλογή ορισμένων προσώπων. Από τις 28 Απριλίου 2014 το πόστο του πρωθυπουργού κατέχει ο -προερχόμενος από το Προοδευτικό Κόμμα- Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Νομοθετική εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνοσυνέλευση της Σερβίας (Narodna skupština Republike Srbije) αποτελείται από 250 μέλη, τα οποία εκλέγονται για τετραετή θητεία. Η Σερβία έχει πολυκομματικό σύστημα και επιτρέπεται η λειτουργία πολυάριθμων πολιτικών κομμάτων, εκ των οποίων κανένα κόμμα δεν έχει δυνατότητα να κυβερνήσει από μόνο του αλλά σχηματίζονται κυβερνήσεις συνασπισμού.

Πολιτικά κόμματα και εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα υπάρχουν συνολικά 342 πολιτικά κόμματα στη Σερβία.[1]

Κύριο λήμμα: Εκλογές στη Σερβία

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Politics of Serbia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).