Πολιτική μηδενικού επιτοκίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πληθωρισμός στην Ιαπωνία, 2012-2017, Πηγή Trading Economics

Η πολιτική μηδενικού επιτοκίου (ΠΜΕ, αγγλικά: Zero Interest-Rate Policy, ZIRP) αποτελεί στοιχείο της μακροοικονομίας και περιγράφει καταστάσεις με μηδενικό ή πολύ μικρό ονομαστικό επιτόκιο.

Πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, 2012-2017, Πηγή: Trading Economics
Πληθωρισμός στην Ελλάδα, 2012-2017, Πηγή: Trading Economics

Παραδείγματα αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες (2015), καθώς και η Ιαπωνία (2013, 2016). H ΠΜΕ σχετίζεται με χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, αποπληθωρισμό (αρνητικό πληθωρισμό) και απομόχλευση (ανάληψη χρέους, όταν οι δανειστές/καταθέτες ζητούν τα λεφτά τους πίσω).

Σε κατάσταση ΠΜΕ, τα ονομαστικά επιτόκια διατηρούνται στο 0% και δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με την παγίδα ρευστότητας, στην οποία η αύξηση του χρήματος στην αγορά δε μεταφράζεται σε μεταβολές του επιπέδου τιμών.

Νομισματικές Πολιτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε κατάσταση ΠΜΕ είναι αμφιλεγόμενη η αποτελεσματικότητα των παραδοσιακών νομισματικών πολιτικών. Οικονομόλογοι όπως οι Paul Krugman,Gauti Eggertsson και Michael Woodford αντιτίθενται στην αποτελεσματικότητα τους, και στηρίζουν την εφαρμογή μη-παραδοσιακών νομισματικών πολιτικών. Αντίθετα ο Milton Friedmanστηρίζει πως η χρηματική βάση μπορεί να αυξηθεί ακόμα και όταν δεν υπάρχει επιτόκιο δανεισμού, με την αγορά ομολόγων.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]