Πολιορκία της Πάτρας (1338)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Πολιορκία της Πάτρας (αποσαφήνιση).
Πολιορκία της Πάτρας
Χρονολογία1338
ΤόποςΠάτρα
ΈκβασηΝίκη της Βαρωνίας
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα

Η πολιορκία της Πάτρας έγινε το 1338 μ.Χ και ήταν πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας και την Βαρωνία της Πάτρας. Στην ουσία ήταν μία προσπάθεια του Πριγκιπάτου να υποτάξει τους υποτελείς βαρώνους που είχαν σκοπό να ανεξαρτητοποιηθούν, η βαρωνία της Πάτρας ήταν η μοναδική που ήταν ήδη ανεξάρτητη.

Την εποχή αυτή στον θρόνο του Πριγκιπάτου ήταν η Αικατερίνη του Βαλουά και βάϊλός είχε διορισθεί ο Βετράνδος των Μπω. Το προηγούμενο έτος είχε πεθάνει ο Αρχιεπίσκοπος και Βαρώνος Γουλιέλμος Φραγκιπάνης και ο διάδοχος του Ρογήρος δεν είχε έρθει ακόμα να αναλάβη καθήκοντα.

Ο ντε Μπω αποβιβάστηκε στην Πάτρα, κατέλαβε τα περίχωρα της και ξεκίνησε στενή, όπως αναφέρεται, πολιορκία του κάστρου της πόλης. Ο Ρογήρος φτάνοντας έπειτα από λίγες ημέρες στην Πάτρα και βλέποντας την κατάσταση ζήτησε την βοήθεια του Πάπα Βενέδικτου. Ο πάπας τότε διακήρυξε ότι η βαρωνία είναι υποτελείς σε αυτόν και δεν ανήκε στο πριγκιπάτο κι επέβαλε σε όλο το πριγκιπάτο εκκλησιαστική αργία. Μετά από αυτό ο Μπω έλυσε την πολιορκία.

Τον Αύγουστο του 1338 έφτασε στην Πάτρα η ίδια η Αικατερινή Βαλουά όπου έμεινε για τρία χρόνια εκεί , και τέλος αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Βαρωνίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]