Πολέμων Ευπάτωρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολέμων Ευπάτωρ
Οικογένεια
ΓονείςΠολέμων Β΄ του Πόντου και Ιουλία Μαμαία
ΑδέλφιαΡοιμητάλκης Φιλοκαίσαρ
ΟικογένειαΔυναστεία του Πολέμωνα

Ο Πολέμων ο Ευπάτωρ (έζησε τον 1ο αι. μ.Χ.) από τη Δυναστεία τού Πολέμωνα, ήταν διάδοχος τού Πόντου και της Κιλικίας, περιοχών υποτελών στους Ρωμαίους.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Πολέμωνα Β΄ τού Πόντου και της Ιουλίας Μαμαίας, κόρης τού Σαμψιγέραμου Β΄ ιερέα-βασιλιά της Έμεσας στη Συρία. Νεότερος αδελφός του ήταν ο Ροιμητάλκης Φιλοκαίσαρ.

Ο πατέρας του ήταν γιος τού Πολέμωνα Α΄ τού Πόντου και της Πυθοδωρίδας. Η μητέρα του ήταν κόρη της Ιοτάπας των Οροντιδών, αδελφή τού Αντιόχου Γ΄ της Κομμαγηνής.

Δεν γνωρίζουμε το πλήρες όνομά του· ό,τι ξέρουμε προέρχεται από επιγραφές. Μία τέτοια βρέθηκε στην Αμφίπολη (τού Νομού Σερρών) και φτιάχθηκε προς τιμήν τού Πολέμωνα Β΄ και των δύο γιών του. Χρονολογείται στο β' ήμισυ τού 1ου αι. μ.Χ. Ίσως το όνομά του να ήταν Μάρκος Αντώνιος Πολέμων Ζήνων Πυθόδωρος Ευπάτωρ, που θα ήταν το πλήρες όνομα τού πατέρα του και τού πάππου του. Το επίθετο Ευπάτωρ υπάρχει σε νομίσματα τού Πολέμωνα Β΄ και τού Πολέμωνα Α΄, έτσι το διατήρησε. Ευπάτορες ήταν ο Πτολεμαίος γιος τού Πτολεμαίου ΣΤ΄, ο Αντίοχος Ε΄ των Σελευκιδών, ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ του Πόντου και ο Τιβέριος Ιούλιος τού Κιμμερίου Βοσπόρου.

Ο Πολέμων γεννήθηκε μετά τις αρχές τις δεκαετίας τού 50 ως τις αρχές της δεκαετίας τού 60. Ανατράφηκε στην Αυλή τού πατέρα του, βασιλιά τού Πόντου (με την Κολχίδα) και της Κιλικίας. Λίγα γνωρίζουμε για τη ζωή του. Το 62 ο Νέρων υποχρέωσε τον Πολέμωνα Β΄ να παραιτηθεί από τον Πόντο (με την Κολχίδα), που αποτέλεσαν Ρωμαϊκή επαρχία. Έτσι ο Πολέμων Β΄ περιορίστηκε στην Κιλικία, ώσπου απεβίωσε το 74. Δεν τον διαδέχθηκαν οι γιοί του, καθώς η Κιλικία προσαρτήθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • H. Temporini & W. Haase, Politische Geschichte (Provinzen Und Randv Lker: Griechischer Balkanraum; Kleinasien): Griechischer Balkanraum; Kleinasien), Walter de Gruyter, 1980
  • B. Levick, Julia Domna: Syrian Empress, Routledge, 2007