Ποδόσφαιρο στο Μινάς Ζεράις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Τοστάο, ένας διάσημος παίκτης της Κρουζέιρο.

Το ποδόσφαιρο εισήχθη στο Μίνας Ζεράις στις αρχές του 20ου αιώνα από Άγγλους που εργάζονταν στους σιδηροδρόμους.[1] Είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην πολιτεία.

Δημοτικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιο σχετικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στην πολιτεία Μίνας Ζεράις είναι οι Κλούμπε Ατλέτικο Μινέιρο, Κρουζέιρο Εσπόρτε Κλούμπε και Αμέρικα Φουτεμπόλ Κλούμπε.[2][3]

Ιστορία του ποδοσφαίρου στο Μίνας Ζεράις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιο δημοφιλείς ομάδες ανά δήμο.[4] Μπλε: Κρουζέιρο. Πορτοκαλί: Φλαμένγκο. Γκρι: Κορίνθιανς.

Ο πρώτος σύλλογος στο Μπέλο Οριζόντε που ιδρύθηκε για την εξάσκηση του ποδοσφαίρου ήταν το Sport Club Foot-Ball, που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1904, με τα fuores του να παίζουν τον πρώτο τους αγώνα μεταξύ των δύο στελεχών του στις 3 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, με επικεφαλής έναν καριόκα, τον Βίτορ Σέρπα, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Ελβετία, όπου είχε τις πρώτες του επαφές με το ποδόσφαιρο.

Το πρώτο λογότυπο της Κρουζέιρο ήταν εμπνευσμένο από τα χρώματα της Ιταλίας.
Στάδιο Μινεϊράο στο Μπέλο Οριζόντε.

Στον απόηχο αυτής της πρωτοβουλίας, προέκυψαν δύο άλλοι σύλλογοι, το Plínio Foot-Ball Club και η Ατλέτικο Μινέιρο, που δεν θα έπρεπε να μπερδεύονται με τον ομώνυμο σύλλογο και τον πρώτο σύλλογο που ευημερούσε και παραμένει ενεργός μέχρι σήμερα, και ο οποίος ιδρύθηκε στις 25 Μαρτίου 1908, από δέκα μαθητές της μεσαίας τάξης, οκτώ δημόσιους υπαλλήλους, τρεις χρυσοχόους, έναν έμπορο, έναν τυπογράφο και έναν ταξιδιώτη, δύο από αυτούς Άγγλους και έναν Ιταλό. Τον Σεπτέμβριο του 1913 εγκαινιάστηκε από το Αμέρικα Φούτεμπολ Κλούμπε, που ιδρύθηκε στις 30 Απριλίου 1912, από μαθητές της ελίτ αυτής της πόλης, το πρώτο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Μπέλο Οριζόντε, βρίσκονταν εκεί όπου λειτουργεί σήμερα η Κεντρική Αγορά. Με τα χρόνια, η Αμέρικα θα καθιερωνόταν ως εκπρόσωπος της τοπικής ελίτ.

Το λογότυπο της Ατλέτικο Μινέιρο του 1920.
Η Αμέρικα Μινέιρο ήταν πρωταθλήτρια της Serie C το 2009.

Το 1914 ιδρύθηκε ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην πόλη Χουίθ ντε Φόρα, το οποίο αργότερα θα διοργανώσει το μοναδικό πρωτάθλημα πόλης σε μια πόλη στο εσωτερικό για αρκετά χρόνια. Από το 1904, έχουν εμφανιστεί ειδήσεις στον Τύπο για ποδοσφαιρικούς αγώνες στο Χουίθ ντε Φόρα, αν και πιο ξεκάθαρα, μόνο από το 1907. Το Granbery College Minutes, 1893, δείχνει τη διεξαγωγή ενός εσωτερικού τουρνουά. Στις 12 Μαΐου 1912, διεξήχθη ένας αγώνας μεταξύ της Γκρανμπεριένσε ντε Χουίθ ντε Φόρα και της Κλούμπε Ατλέτικο Μινέιρο, στο Μπέλο Οριζόντε, με την πρώτη να κερδίζει με 5–1. Έχοντας διεξαχθεί άλλος ένας αγώνας στο Χουίθ ντε Φόρα στις 7 Σεπτεμβρίου, με νίκη των γηπεδούχων με 3-0, γεγονός που καταδεικνύει τη δύναμη του ποδοσφαίρου της πόλης Χουίθ ντε Φόρα εκείνη την εποχή.

Τρίτος μεταξύ των μεγάλων συλλόγων του Μπέλο Οριζόντε σε δραστηριότητα που θα ιδρυθεί, το Κρουζέιρο Εσπόρτε Κλούμπε εμφανίστηκε στην ποδοσφαιρική σκηνή Μίνας Ζεράις στις 2 Ιανουαρίου 1921, μέσω μιας πρωτοβουλίας αθλητών από την ιταλική αποικία, με το όνομα Societá Sportiva Palestra Italia, με τον σύλλογο να ανοίγει σε όλες τις εθνότητες με το πέρασμα του χρόνου. Στο κοινωνικό σώμα της Palestra επικρατούσαν άνδρες του επαγγέλματος των κτιστών, των αστυνομικών, των ζωγράφων, των εμπόρων και των ξυλουργών, κάτοικοι έξω από την περίμετρο της Avenida do Contorno, όπου σχηματίστηκε το πρώτο προάστιο της πρωτεύουσας Μίνας Ζεράις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dias, Cleber, Georgino Jorge de Souza Neto, Igor Maciel da Silva, e Sarah Soutto Mayor. 2017. “HISTÓRIA DO FUTEBOL EM MINAS GERAIS”. Revista Tempos Gerais 3 (2). http://seer.ufsj.edu.br/temposgerais/article/view/1698 .
  2. Janeiro, Por GloboEsporte comRio de. «MG tem torcida de todo o país, e RS é o estado mais fechado a times de fora». globoesporte.com (στα Πορτογαλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2023. 
  3. Superesportes (25 Απριλίου 2023). «Torcida do Cruzeiro é maior que a do Atlético, diz pesquisa; veja números». Superesportes (στα Πορτογαλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2023. 
  4. GloboEsporte. «Map of the most popular football teams in Brazil».