Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Χονγκ Κονγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Χονγκ Κονγκ
Ίδρυση1914
ΜέλοςAFC (από 1954), FIFA (από 1954) και EAFF (από 2002)
Ιστότοποςwww.HKFA.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Χονγκ Κονγκ (ΠΟΧΚ) (αγγλικά: Hong Kong Football Association, κινεζικά: 香港足球總會), είναι το διοικητικό σώμα του ποδοσφαίρου στο Χονγκ Κονγκ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΠΟΧΚ ιδρύθηκε το 1914. Είναι μια από τις παλαιότερες Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες στην Ασία και είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση διαφόρων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, όπως επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, ανάπτυξη ποδοσφαίρου και προώθηση του ποδοσφαίρου στο Χονγκ Κονγκ.

Το 1954, η ΠΟΧΚ έγινε μέλος της FIFA και ήταν επίσης μία από τις δώδεκα ιδρυτικές ομοσπονδίες της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Το Χονγκ Κονγκ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του ασιατικού ποδοσφαίρου και του δόθηκε η τιμή να φιλοξενήσει την πρώτη διοργάνωση του Ασιατικού Κυπέλλου Εθνών το 1956, στο οποίο το Χονγκ Κονγκ κατέλαβε την τρίτη θέση.

Έχοντας γίνει μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και, πιο πρόσφατα μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ έχει μια ξεχωριστή αντιπροσωπευτική ομάδα που αναγνωρίζεται από τη FIFA.

Η ΠΟΧΚ είναι επίσης υπεύθυνη για τη λειτουργία της Εθνικής ομάδας του Χονγκ Κονγκ (κινεζικά: 香港足球代表隊), που εκπροσωπεί το Χονγκ Κονγκ και συμμετέχει σε διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργνώσεις.

Πρόεδρος της ΠΟΧΚ είναι ο Τίμοθι Φοκ. Η ομοσπονδία διευθύνεται σήμερα από τον πρόεδρο Μπράιαν Λέουνγκ Χανγκ-τακ.

Μεταρρύθμιση του ποδοσφαίρου στο Χονγκ Κονγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόγραμμα Φοίνικας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πρόγραμμα Φοίνικας είναι ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Είναι μια στρατηγική και σχέδιο δράσης για την ολοκληρωτική μεταρρύθμιση του ποδοσφαίρου στο Χονγκ Κονγκ σε όλους τους τομείς.

2010–11[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αγγλίας, Ντέιβιντ Ντέιβις, ηγήθηκε της ομάδας αλλαγής διευθυντών, της Scott Wilson Group, η οποίο ορίστηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Χονγκ Κονγκ τον Σεπτέμβριο του 2010 για να πραγματοποιήσει τη μεταρρύθμιση και την αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου στο Χονγκ Κονγκ.[1]

Στις 21 Νοεμβρίου 2011, η ΠΟΧΚ όρισε τον Γκόρντον ΜακΚί ως Διευθύνοντα Σύμβουλο (CEO). Ο ΜακΚί, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ράγκμπι Σκωτίας, είχε υπηρετήσει στην ΠΟΧΚ μόνο για δέκα μήνες και παραιτήθηκε από τη θέση του τον Σεπτέμβριο του 2012, για προσωπικούς λόγους.[2]

Στις 17 Δεκεμβρίου 2011, η ΠΟΧΚ όρισε τον Έρνι Μέρικ ως τον προπονητή της Εθνικής Χονγκ Κονγκ. Ο Μέρικ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι ένιωθε τιμή να έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στο Χονγκ Κονγκ. Ο Μέρικ προηγουμένως είχε κερδίσει δύο τίτλους σε έξι σεζόν με τη Μέλμπουρν Βίκτορι. Ξεκίνησε το νέο του ρόλο στις 9 Ιανουαρίου 2012.[3]

Στις 23 Δεκεμβρίου 2011, ο Κιμ Παν-γκον ονομάστηκε ως προπονητή της Εθνικής Ακαδημίας. Ο Κιμ θα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνος για τον προσδιορισμό, την ανάπτυξη και την καθοδήγηση όλων των παικτών ηλικίας 18 ετών και κάτω.[4]

2012–13[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Απριλίου 2012, ο Αυστραλός Στιβ Ο'Κόνορ ορίστηκε ως νέος τεχνικός διευθυντής. Ο πρώην επικεφαλής προπονητής του ποδοσφαιρικού προγράμματος στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Αθλητισμού θα αναλάβει τη νέα του θέση και είναι υπεύθυνος για τη βελτίωση των προτύπων τοπικής προπόνησης, ανάπτυξης διαιτητών, ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων κοινότητας και νέων και γυναικείου ποδοσφαίρου. Θα επιβλέπει επίσης την υλοποίηση των διαδρομών ανάπτυξης των ελίτ παικτών από το λαϊκό ποδόσφαιρο έως το ανώτερο διεθνές επίπεδο.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2012, η ΠΟΧΚ όρισε τον Μαρκ Σάτκλιφ για να αντικαταστήσει τον Γκόρντον ΜακΚί ως διευθύνοντα σύμβουλο της.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2013, η ΠΟΧΚ δήλωσε ότι η νέα Πρέμιερ Λιγκ Χονγκ Κονγκ θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2014, όπου προτάθηκε ότι η σεζόν 2013–14 θα ήταν μια μεταβατική χρονιά.

Στις 28 Μαΐου 2013, η ΠΟΧΚ προώθησε τον Νοτιοκορεάτη προπονητή Κιμ Παν-γκον για αντικαταστάτη του Ένρι Μέρικ ως προπονητής της Εθνικής Χονγκ Κονγκ.

2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2015, η κυβέρνηση έδωσε πράσινο φως για την κατασκευή ενός εθνικού προπονητικού κέντρου στην Τσέουνγκ Κουάν. Ο προϋπολογισμός της κατασκευής θα υποστηριχθεί πλήρως από το Hong Kong Jockey Club. Το κέντρο θα λειτουργεί από την ΠΟΧΚ το 2017.

Στις 29 Νοεμβρίου 2015, η Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου απένειμε το βραβείο AFC Developing Member Association of the Year στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Χονγκ Κονγκ ως αναγνώριση της επαγγελματικής διοίκησης και διακυβέρνησής της, καθώς και της εξαιρετικής συμβολής της στην ανάπτυξη και προώθηση του παιχνιδιού σε όλα τα επίπεδα εντός της χώρας.[5]

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομ/μο Από Έως
Τζ. Σκίνερ 1950 1956
Βίκτορ Χούι 1996 1999
Μάρτιν Χονγκ 1999 2007
Μπράιαν Λέουνγκ 2007 2019
Πούι Κουάν Κέι 2019 σήμερα

Διευθύνων Σύμβουλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομ/μο Από Έως
Γκόρντον ΜακΚί 2011 2012
Μαρκ Σάτκλιφ 2012 2018
Πολ Γούντλαντ 2018 σήμερα

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ex-England soccer chief helps HK South China Morning Post 2010-10-06
  2. HKFA names Gordon McKie as CEO[νεκρός σύνδεσμος] RTHK. 21 Νοεμβρίου 2011.
  3. Former Melbourne Victory coach Ernie Merrick to coach Hong Kong Herald Sun. Ντάβιντ Νταβούτοβιτς. 17 Δεκεμβρίου 2011.
  4. HKFA appoint National Academy Coach HKFA.com. 23 Δεκεμβρίου 2011.
  5. «AFC DEVELOPING MA OF THE YEAR 2015: HONG KONG». Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου. 29 Νοεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]