Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Επίσημη ονομασίαاتحاد كرة القدم الفلسطيني και Palestinian Football Association
ΣυντομογραφίαPFA
Ίδρυση1929
ΈδραΙερουσαλήμ
ΜέλοςAFC (από 1995), WAFF (από 2001), UAFA (από 1974) και FIFA (από 1998)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Λογαριασμός στο YouTube

Η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (αραβικά: الاتحاد الفلسطيني لكرة القدم‎) είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο όσον αφορά το άθλημα του ποδοσφαίρου στην Παλαιστινιακή Αρχή.[1] Η έδρα της βρίσκεται στη Ραμάλα και είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων της χώρας, των πρωταθλημάτων της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και του κυπέλλου, όπως και για την οργάνωση και λειτουργία των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων της Παλαιστίνης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1952 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Παλαιστίνης (Palestine Football Federation). Η διάδοχός της, η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που ιδρύθηκε το 1962, έγινε μέλος της Ένωσης Αραβικών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UAFA) από τότε που συστάθηκε το 1974.

Έγινε αποδεκτή ως μέλος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) το 1998, μετά τη σύσταση της Παλαιστινιακής Αρχής. Η ομοσπονδία είναι επίσης μέλος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC) από το 1998 και στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Δυτικής Ασίας (WAFF).

Στις 11 Φεβρουαρίου 2011, η ομοσπονδία δημιούργησε το πρώτο γυναικείο πρωτάθλημα.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «BBC SPORT | Football | World Football | What's holding back Indian football?». BBC News. 30 Ιουλίου 2004. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2012. 
  2. «Women’s league kicks-off in Palestine». Asian Football Confederation. 11 February 2011. http://www.the-afc.com/en/member-association-news/west-asia-news/33191-palestine-w-league. 

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]