Πλησιόσαυρος
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Ο Πλησιόσαυρος (Plesiosaurus) είναι γένος θαλάσσιων ερπετών, της τάξης των σαυροπτερύγιων, και πιστεύεται ότι ίσως εξαφανίστηκε 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Σήμερα υπάρχουν μερικοί μόνον απολιθωμένοι σκελετοί του, σε μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής. Από το γένος των θαλάσσιων σαυροπτέρυγων, είναι ο μοναδικός αντιπρόσωπος της οικογένειας των πλησιοσαυριδών. [1][1]
Σύμφωνα με μία εκδοχή, το τέρας του Λοχ Νες ήταν στην πραγματικότητα είδος του γένους των Πλησιόσαυρων.[1]
Οι πλησιόσαυροι ήταν αρπακτικά ζώα και ζούσαν σε παράκτιες περιοχές κυρίως της βόρειας Ευρώπης αλλά πολλές φορές πλησίαζαν και τα πιο βαθιά νερά.
Περιγραφή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το σώμα τους ήταν πεπλατυσμένο, με μικρό ύψος 100-130 εκατοστά και μήκος έως 14,5 μέτρα. Διέθετε, επίσης, 100-150 σπονδύλους με επίπεδες αρθρωτές επιφάνειες. Χαρακτηρίζονταν από μικρό κεφάλι, μακρύ λαιμό και ισχυρά σαγόνια με κωνικά ίσια δόντια. Ωστόσο είχε και έντονα ανεπτυγμένους κυνόδοντες και ογκώδες θωρακισμένο σώμα με (ίσως) κοντή ουρά. Βεβαίως, ορισμένα είδη είχαν και κοντό λαιμό και μεγάλο κεφάλι. Επίσης, τα άκρα τους ήταν διαμορφωμένα ως νηκτικά πτερύγια.
Περίοδος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι Πλησιόσαυροι φαίνεται να έζησαν από τα τέλη της ύστερης τριαδικής περιόδους μέχρι τα τέλη της ύστερης κρητιδικής δηλαδή εμφανίστηκε πριν 205 εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκε πριν 65 εκατομμύρια χρόνια.
Εμφανίσεις σε μύθους
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Πλησιόσαυρος εκτός απο το ότι θεωρείτε το τέρας του Λοχ Νες έχει επηρεάσει την ανθρώπινη φαντασία σε σημαντικά επίπεδα. Πολλοί έφτασαν σε σημείο να ισχυριστούν ότι το εν λόγω ερπετό δεν έχει εξαφανιστεί καθώς κάποιος πληθυσμός έχει καταφέρει να επιβιώσει σε σημεία που ο άνθρωπος δεν έχει πρόσβαση. Ως απόδειξη παρουσιάστηκε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1934 στις όχθες του Λοχ Νες με ένα παρόμοιο πλάσμα και τον μακρύ λαιμό του να προεξέχει απο το νερό.
Ανακάλυψη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 1823 ανακαλύφθηκαν τα απομεινάρια ενός μεγάλου ζώου που κανείς δεν είχε δει παρόμοιο. Ο γεωλόγος και παλαιοντολόγος Γουίλιαμ Κόνιμπεαρ το περιέγραψε ως ένα φίδι που περνά μέσα από καβούκι χελώνας. Αργότερα επιλέχθηκε το όνομα πλησιόσαυρος που σημαίνει <<συγγενής με τις σαύρες>>.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ 1,0 1,1 1,2 Ygeiaonline.gr πλησιόσαυρος
Αυτό το λήμμα σχετικά με τη Ζωολογία χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |