Πλατεία της Καμπάνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλατεία της Καμπάνας
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΝομός Κεφαλληνίας

Η Πλατεία της Καμπάνας είναι πλατεία στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι κτίστηκε την κυριαρχική εποχή της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας των Ενετών στα Ιόνια Νησιά (1500-1797) και βρίσκεται προς το τέλος του Λιθοστρώτου, που τότε ονομαζόταν οδός Κρανίων. Οι Ενετοί ήθελαν να λέγεται πλατεία του Αγίου Μάρκου, αλλά επικράτησε ως «Πλατεία τση Καμπάνας» επειδή εκεί υπάρχει μέχρι και σήμερα ένα κτίσμα ψηλότερο από όλα τα γύρω κτίρια που στην κορυφή του έχει ένα ρολόι και μια σιδερένια κατασκευή από την οποία κρεμόταν μια καμπάνα. Η Πλατεία Καμπάνας και ο Πύργος του Ρολογιού αποτελούν προστατευόμενα μνημεία υπό την αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ιονίων Νήσων[1]του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καρτ ποστάλ με φωτογραφία του Λιθόστρωτου το 1904, όπου στο βάθος φαίνεται το "Ωρολόγιον της πόλεως" (ρολόι της Καμπάνας).

Η καμπάνα του ρολογιού χτυπούσε τις ώρες και τα ημίωρα και καθόριζε την αρχή και την λήξη κάθε δραστηριότητας στην πόλη την εποχή που λίγοι πολίτες είχαν δικό τους ρολόι. Η καμπάνα ανάγγειλε και τα μεγάλα χαρμόσυνα γεγονότα (π.χ. εθνικές και εκλογικές νίκες), ενώ μαρτυρείται πως κάποιες φορές έσπασε από τον ενθουσιασμό αυτών που την σήμαιναν καθώς γινόταν ταυτόχρονα το μηχανικό και το ανθρώπινο χτύπημα της καμπάνας. Η κεντρική πύλη του πύργου του ρολογιού μέχρι το 1900-1910 ήταν τοξοειδής με εντοιχισμένο ανάγλυφο που αναπαριστούσε δύο χέρια σε χειραψία: επρόκειτο για το μεσαιωνικό έμβλημα της Κεφαλονιάς, που κοσμούσε όλα τα δημόσια κτήρια της εποχής. Καθόλη τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας, ειδικός κορδιστής ωρολογίου ήταν υπεύθυνος για την καλή λειτουργία του.

Το ρολόι διατηρείται για πολλά χρόνια σε καλή κατάσταση, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1920 οπότε και έμεινε χωρίς φροντίδα με αποτέλεσμα να απορυθμιστεί. Στις 12 Αυγούστου του 1953 σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός των 7,2 Ρίχτερ και ο πύργος του ρολογιού κατέρρευσε. Όταν ανασύρθηκαν τα ερείπια η καμπάνα βρέθηκε θαμμένη αλλά ακέραιη. Ο Πύργος ανοικοδομήθηκε μέσω εράνου με πρωτοβουλία της Κεφαλονίτισσας Μαριγούλας Αλιβιζάτου, η καμπάνα ξανατοποθετήθηκε στη θέση της και το 1985 το ρολόι λειτούργησε για πρώτη φορά μετά τη σεισμική καταστροφή.[2]

Καφενείο της Καμπάνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πύργος της Καμπάνας το 2016. Το Καφενείο παραμένει κλειστό από το 2013 και το ιστορικό κτίριο δεν είναι πλέον επισκέψιμο.

Δημιουργήθηκε το 2000 από τον φορεά Κοι.Σ.Π.Ε. "Ρότα" του Δήμου Αργοστολίου με σκοπό την απασχόληση άνεργων νέων και ΑμεΑ μέσω του προγράμματος ΠΕΙΡΑΝ και της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Employment Horizon[3] για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Στεγάστηκε στον Πύργο της Καμπάνας, καταλαμβάνοντας το ισόγειο του κτίσματος. Λειτουργούσε ως παραδοσιακό καφενείο με τοπικά αναψυκτικά και γλυκά και διέθετε πρατήριο πώλησης των παραδοσιακών προϊόντων που παρασκεύαζαν οι εργαζόμενοι του καφενείου. Παράλληλα ήταν ανοικτό στο κοινό που επιθυμούσε να επισκεφτεί το ιστορικό κτίριο και το ρολόι του Πύργου της Καμπάνας.[4]

Το Μάιο του 2013 αποφασίστηκε απο το Δήμο Κεφαλονιάς η διακοπή της λειτουργίας του καφενείου με αιτιολογία τη μη-βιωσιμότητα της κοινωνικής επιχείρησης λόγω συσσώρευσης χρεών.[5] Η υπόθεση απασχόλησε έντονα για πολλές εβδομάδες τα τοπικά μέσα ενώ κινήθηκε εναντίον του Δήμου αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έλλειψη ευαισθητοποίησης απέναντι σε ΑμεΑ.[6] Το Καφενείο παραμένει κλειστό και το κτήριο της Καμπάνας δεν είναι επισκέψιμο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού -». www.yppo.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2016. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2016. 
  3. http://ec.europa.eu/employment_social/ECDB/equal/jsp/dpComplete_1070.htm
  4. «Greece: Homage to Kefalonian cuisine». The Independent (στα Αγγλικά). 13 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2016. 
  5. «Το Καφενείο της Καμπάνας στο Αργοστόλι ένα χρόνο μετά….». KefaloniaToday.com. 23 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2016. 
  6. «Πύλη Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δεμπόνος Αγγελο-Διονύσης: "Σταθμοί στην πολιτικοκοινωνική και πολιτισμική ζωή του Αργοστολιού", έκδοση Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Δήμου Αργοστολίου, Αργοστόλι 1994
  • Λουκάτος Σπύρος, "Πλατεία Καμπάνας", Περιοδική Έκδοση Πολιτισμού "ΟΔΥΣΣΕΙΑ", Αργοστόλι 2000