Πιτυούσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέα της Πιτυούσσας από την ενδοχώρα

Η Πιτυούσσα ή Πιτούσσα (λατινικά: Pityoussa, τουρκικά: Dana) είναι Μεσογειακό νησάκι στις ακτές της Τουρκίας. Ανήκει στην Επαρχία Μερσίνης και απέχει δυόμισι χιλιόμετρα από την ακτή και 85 χιλιόμετρα βόρεια της Κύπρου. Το σχήμα του παρομοιάζει με ορθογώνιο, έχοντας διαστάσεις 2,7 χλμ × 0,9 χλμ. Η υψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 250 μέτρα, ενώ η επιφάνεια του είναι βραχώδης και καλύπτεται με μακία και κίτρινο πευκοδάσος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στην Πιτυούσσα υπήρχαν πολλά ναυπηγεία, τα οποία πιθανότατα χρονολογούνται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού (περί το 1200 π.Χ.). Ο επίκουρος καθηγητής Χακάν Όνιζ λέει ότι το νησί ήταν το μεγαλύτερο αποδεδειγμένο ναυπηγείο στον αρχαίο κόσμο.[1] Υπάρχουν επίσης μερικά ερείπια στη νότια ακτή της ενδοχώρας στραμμένα προς το νησί. Πιθανώς, αυτοί οι δύο οικισμοί ήταν οι θέσεις ελέγχου που κυριαρχούσαν στα δύο άκρα του στενού.[2] Το νησί κατοικήθηκε κατά τη ρωμαϊκή και πρώιμη βυζαντινή εποχή. Υπάρχουν ερείπια από μερικές εκκλησίες, τάφοι, οικίες, υδραγωγεία, ένα ρωμαϊκό λουτρό και ένα λιμανάκι στα βόρεια του νησιού. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, και Γάλλοι έμποροι χρησιμοποιούσαν το νησί ως λιμάνι τους κατά τον Μεσαίωνα.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hürriyet newspaper
  2. «Report of Research Institute». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2022. 
  3. Pocket Guide of Mersin, MTSO, Mersin, 2004