Πισίνα υπερχείλισης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πισίνα υπερχείλισης στην Κεράλα, Ινδία.

Μια πισίνα υπερχείλισης είναι μια πισίνα η οποία προκαλεί την οφθαλμαπάτη ότι το νερό φτάνει μέχρι τον ορίζoντα ή ακόμα ότι εξαφανίζεται ή επεκτείνεται επ' άπειρον. Η οπτική αυτή ψευδαίσθηση επιτυγχάνεται με την κατασκευή της πισίνας με υπερυψωμένο τοιχίο, επάνω από το οποίο υπερχειλίζεται το νερό, εξ ου και το όνομα "infinity pool". Με αυτόν τον τρόπο το νερό φαίνεται να ρέει στο άπειρο, ειδικά όταν αντικατοπτρίζεται ο ορίζοντας.

Σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πισίνες υπερχείλισης είναι ακριβές και για την κατασκευή τους απαιτείται εκτεταμένος δομικός, αρχιτεκτονικός και μηχανολογικός σχεδιασμός, επειδή συχνά χτίζονται σε επισφαλή σημεία (προεξοχές ή άκρα κτιρίων, βουνοκορυφές ή πλαγιές, κοντά σε θάλασσα) και είναι αναγκαία μια γερή δομή. Η μηχανολογική δομή πρέπει να βασίζεται στις γεωολογικές συνθήκες του τόπου. Συνήθως το υψηλό κόστος κατασκευής οφείλεται στο σύστημα βάσης που κρατά την πισίνα αγκυρωμένη σε μια πλαγιά.

Το άκρο της πισίνας καταλήγει σε υπερχειλιστή που βρίσκεται 1,6 με 6,4 χιλιοστά πιο χαμηλά από το απαιτούμενο επίπεδο νερού της πισίνας. Το νερό περνά πάνω από το τοιχίο, πέφτει σε έναν συλλέκτη και από εκεί οδηγείται, μέσω αντλίας, πάλι στην πισίνα.[1]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πισίνες υπερχείλισης (σκληρό Εξώφυλλο) Συγγραφέας: Ana Γ. Canizares του * ISBN 0060893400

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

How Infinity Pools Work: The Optical Illusion, Explained