Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πικτική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Πικτικές γλώσσες είναι νεκρές γλώσσες που ομιλούνταν από τους Πίκτους, ένα λαό που ζούσε στη σημερινή βόρεια και κεντρική Σκωτία στον πρώιμο Μεσαίωνα (5ος - 10ος αι μ.Χ). Δεν υπάρχει άμεση επιβεβαίωση των Πικτικών πέρα από ονομασίες ανθρώπων και περιοχών που βρέθηκαν σε μνημεία και αρχεία στην περιοχή που ήταν το βασίλειο των Πίκτων. Όμως αυτές οι ελάχιστες ενδείξεις μαρτυρούν την ύπαρξη δύο γλωσσών η μία συγγενική με τη Βρυθονική κι η άλλη με τη Βασκική γλώσσα. Οι Πικτικές γλώσσες αντικαταστάθηκαν από την Γαελική προς τους τελευταίους αιώνες της περιόδου.

Η ύπαρξη των Πικτικών γλωσσών κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα βεβαιώνεται από τον αγιο Βέδα (Βενεδικτίνο μοναχό) στην Εκκλησιαστική Ιστορία του γένους των Άγγλων που γράφτηκε στις αρχές του 8ου αιώνα μ.Χ. Εκεί ονοματίζει τις Πικτικές ως γλώσσες διαφορετικές από αυτές που μιλούσαν οι Βρύθονες, οι Ιρλανδοί και οι Άγγλοι.

Πικτική γλώσσα
Πικτική
ΠεριοχήΣκωτία
Φυσικοί ομιλητέςουδείς
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκές
Σύστημα γραφήςΑλφάβητο Όγκχαμ
ISO 639-1
ISO 639-2
ISO 639-3xpi
Glottologpict1238[1]
Πικτική γλώσσα
Προκελτική Πικτική
ΠεριοχήΣκωτία
Φυσικοί ομιλητέςΟυδείς
ΤαξινόμησηΑταξινόμητη (Βασκονικές;[2])
  Σύστημα γραφήςΑλφάβητο Όγκχαμ
  ISO 639-1
  ISO 639-2
  ISO 639-3xpi
  Glottologpict1238[1]

  Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «Πικτική». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. https://tied.verbix.com/archive/article7.html