Πετσέτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πολύχρωμες πετσέτες

Η πετσέτα είναι ένα κομμάτι απορροφητικού υφάσματος που χρησιμοποιείται για την ξήρανση ή σκούπισμα σώματος ή επιφάνειας. Απορροφάει την υγρασία μέσω άμεσης επαφής/τριβής. Στα νοικοκυριά χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι πετσετών από ύφασμα, όπως πετσέτες, χαρτοπετσέτες και πετσέτες κουζίνας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ωστόσο, οι πρώτες πετσέτας εικάζεται πως χρησιμοποιήθηκαν στην Προύσα της Τουρκίας τον 17ο αιώνα . Αυτές οι τουρκικές πετσέτες ήταν ένα επίπεδο, υφασμάτινο κομμάτι από βαμβάκι ή λινό και στενό, διαστάσεων 90 × 170 εκατοστά.

Καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία άκμαζε, το ίδιο έκανε και η χρήση της πετσέτας. Μέχρι τον 18ο αιώνα, οι πετσέτες άρχισαν να διαθέτουν βρόχους που κολλάνε από το σωρό του υλικού. Αυτές οι πετσέτες με βρόχο. Οι πετσέτες δεν ήταν προσιτές, στην τιμή, μέχρι τον 19ο αιώνα, με το εμπόριο βαμβακιού και την εκβιομηχάνιση, βιομηχανική επανάσταση.

Σήμερα οι πετσέτες διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, υλικά και σχέδια. Ορισμένα ξενοδοχεία που παρέχουν πετσέτες και μπουρνούζια ενσωματώνουν ετικέτες RFID για να αποτρέψουν την κλοπή.