Περιβάλλον της Αλβανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Εθνικό Πάρκο της κοιλάδας Valbonë στην βόρεια Αλβανία.

Το περιβάλλον της Αλβανίας χαρακτηρίζεται από μοναδική πανίδα και χλωρίδα και από ποικιλία εδαφών που περιλαμβάνονται στα σύνορα ενός μικρού κράτους. Περιλαμβάνει επίσης διαφορετικές οικολογικές περιοχές, που εκπροσωπούν τα διάφορα γεωγραφικά οικοσυστήματα, τα συστήματα νερού, τον καιρό, τις ανανεώσιμες πηγές και τις επιδράσεις σε αυτά.

Από τους τομείς που προκαλεί η ανθρώπινη παρέμβαση και μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον, οι δραστηριότητες που καθιστούν βιώσιμη την οικονομία της Αλβανίας, όπως η εξόρυξη και η δασοκομία, είναι αρκετά σημαντικές. Το περιβάλλον επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την δημόσια υγεία στην Αλβανία, καθώς η μόλυνση του αέρα και η αιθαλομίχλη στις αστικές περιοχές όπως στα Τίρανα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αλβανία είναι μια μικρή ορεινή χώρα, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη και βρέχεται από την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος. Έχει συνολική έκταση 28.748 τετραγωνικά χιλιόμετρα (11.100 τετραγωνικά μίλια) και συνορεύει με το Μαυροβούνιο στα βορειοδυτικά, με το Κοσσυφοπέδιο στα βορειοανατολικά, με τη Βόρεια Μακεδονία στα ανατολικά και με την Ελλάδα στα νότια. Το μήκος της ακτογραμμής της είναι 476 χλμ (296 μίλια) και εκτείνεται κατά μήκος της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την ακτογραμμή της Αλβανίας να έχει πρόσβαση στην Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος, τα υψίπεδα της χώρας στηρίζουν την χερσαία μάζα της Βαλκανικής Χερσονήσου και η χώρα βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος που υπόκειται σε ποικίλες καιρικές συνθήκες κατά την χειμερινή και την θερινή περίοδο. Η Αλβανία διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό κλιμάτων για μια τόσο μικρή περιοχή. Οι παράκτιες πεδινές περιοχές έχουν συνήθως μεσογειακό κλίμα, οι ορεινές περιοχές έχουν ηπειρωτικό κλίμα. Τόσο στις πεδινές περιοχές όσο και στο εσωτερικό της χώρας, ο καιρός ποικίλει σημαντικά από τον βορρά μέχρι τον νότο.

Οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό της χώρας επηρεάζονται περισσότερο από τις διαφορές στο υψόμετρο παρά από το γεωγραφικό πλάτος ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα στα βουνά προκαλούνται από τις μάζες του αέρα που κυριαρχούν στην ηπειρωτική ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Βόρειοι και βορειοανατολικοί άνεμοι φυσούν κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι χαμηλότερη στο εσωτερικό της χώρας από ότι στις παράκτιες περιοχές και πολύ χαμηλότερη στα υψηλότερα υψόμετρα, όμως οι καθημερινές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι συχνό φαινόμενο. Οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας στις κοιλάδες και στα ποτάμια είναι πολύ υψηλές αλλά οι νύχτες είναι πάντα δροσερές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]