Περιαγωγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η περιαγωγή (roaming) διασφαλίζει ότι μια ασύρματη συσκευή που μετακινείται (συνήθως κινητό τηλέφωνο, φορητός υπολογιστής, τάμπλετ), διατηρείται συνδεδεμένη σε ένα δίκτυο χωρίς να διακόπτεται η σύνδεσή της. Στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες, περιαγωγή είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στη δυνατότητα συνδρομητών κυψέλης να κάνουν και να δέχονται φωνητικές κλήσεις, αποστολή και λήψη μηνυμάτων-δεδομένων, ή πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες, όταν ταξιδεύουν εκτός της γεωγραφικής περιοχής κάλυψης του οικείου τους δικτύου, μέσω της χρήσης ενός άλλου δικτύου επίσκεψης (ξένο δίκτυο). Η περιαγωγή τεχνικά υποστηρίζεται από τη διαχείριση της κινητικότητας, την πιστοποίηση, την εξουσιοδότηση και την λογιστική χρέωση (διαδικασίες γνωστές ως «ΑΑΑ» ή «τριπλό Α», στην Αγγλική: authentication, authorization και accounting).

Οικείο δίκτυο και δίκτυο επίσκεψης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαφορά μεταξύ του οικείου δικτύου και του δικτύου επίσκεψης είναι τεχνική και εξαρτάται από τον τύπο της εισόδου του συνδρομητή σε ένα δίκτυο. Εάν δεν έχει καμία εγγραφή στην Αρχική Τοποθεσία Μητρώου (HLR) για δίκτυα GSM ή τοπική βάση δεδομένων πελατών για WLAN, τα απαιτούμενα στοιχεία συνδρομητή πρέπει πρώτα να ζητηθούν από το Μητρώο Τοποθεσίας δικτύου που επισκέφθηκε (VLR) ο συνδρομητής. Ζητούνται δηλαδή από το οικείο δίκτυο του συνδρομητή, ώστε να μπορεί να πιστοποιηθεί ο συνδρομητής και κάθε άδεια για τη χρήση των υπηρεσιών δικτύου να μπορεί να ελεγχθεί. Ο "επισκέπτης" συνδρομητής αποκτά μια καταχώρηση μητρώου σε μια βάση δεδομένων χρηστών του δικτύου τοποθεσίας επίσκεψης (VLR) και οι εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες δικτύου ενεργοποιούνται. Για τη διαδικασία της περιαγωγής, η δυνατότητα ανάθεσης των δεδομένων συνδρομητή είναι πάντα απαραίτητη ώστε η πιστοποίηση, η εξουσιοδότηση και η χρέωση του συνδρομητή να μπορεί πραγματοποιηθεί στο αντίστοιχο δίκτυο επίσκεψης. Έτσι, ο όρος της περιαγωγής δεν συνδέεται με ένα συγκεκριμένο πρότυπο δίκτυο, αλλά μάλλον με τον τύπο της εισόδου του συνδρομητή, στο μητρώο του δικού του οικείου δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν ο συνδρομητής μπορεί να χρησιμοποιήσει το προσωπικό προφίλ των υπηρεσιών του, το οποίο χρησιμοποιεί στο οικείο του δίκτυο στο δίκτυο επίσκεψης, αυτό οφείλεται στη Παγκόσμια Υπηρεσία Δυνατοτήτων Περιαγωγής

Η διαδικασία περιαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας περιαγωγής διαφέρουν μεταξύ τους, ανάλογα με τους τύπους κυψελοειδών δικτύων, αλλά σε γενικές γραμμές η μέθοδος μοιάζει με την ακόλουθη:

Ενημέρωση τοποθεσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενημέρωση τοποθεσίας είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της θέσης του κινητού τηλεφώνου, σε κατάσταση αδράνειας (συνδεδεμένο στο δίκτυο, αλλά χωρίς ενεργό κλήση).

  1. Όταν η κινητή συσκευή είναι ενεργοποιημένη ή μεταφέρεται μέσω παραπομπής (handover) στο νέο δίκτυο, αυτή η νέα «επίσκεψη» γίνεται αντιληπτή. Το δίκτυο επίσκεψης βλέπει τη συσκευή, παρατηρεί ότι δεν έχει καταχώρηση στο δικό του σύστημα και επιχειρεί να προσδιορίσει το οικείο δίκτυο της συσκευής. Αν δεν υπάρχει συμφωνία περιαγωγής μεταξύ των δύο δικτύων (οικείο-επίσκεψης), η συντήρηση των υπηρεσιών είναι αδύνατη, και το δίκτυο επίσκεψης αρνείται τη συνέχιση των υπηρεσιών.
  2. Το δίκτυο επίσκεψης επικοινωνεί με το οικείο δίκτυο ζητώντας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον ή όχι θα πρέπει να επιτρέπεται η περιαγωγή στη νέα αυτή συσκευή, και άλλα αιτήματα για τη συσκευή, με τη χρήση του αριθμού της διεθνούς ταυτότητας συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας (IMSI).
  3. Αν η επικοινωνία είναι επιτυχής, το δίκτυο επίσκεψης αρχίζει να δημιουργεί μια προσωρινή εγγραφή συνδρομητή για τη συσκευή. Ομοίως, το οικείο δίκτυο ενημερώνει τις πληροφορίες του, για να δείξει ότι η κινητή συσκευή είναι στο δίκτυο υποδοχής, έτσι ώστε κάθε πληροφορία που αποστέλλεται στη συσκευή αυτή να μπορεί να δρομολογηθεί σωστά.

Ολοκληρωμένη κλήση σε κινητό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για παράδειγμα όταν μια κλήση περιαγωγής γίνεται σε ένα κινητό τηλέφωνο, συμβαίνουν τα εξής.

Διαδικασία σήμανσης:

  1. Ο συνδρομητής που καλεί μέσα από δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο (PSTN) καλεί τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας (MSISDN,Mobile Station International Subscriber Directory Number).
  2. Με βάση τις πληροφορίες: εθνικός κωδικός προορισμού και κωδικός χώρας που περιέχονται στον αριθμό κινητού τηλεφώνου του συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας (MSISDN), η κλήση δρομολογείται στη Πύλη του Κέντρου Μεταγωγής του Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας GMSC (Gateway Mobile Switching Center). Η δρομολόγηση αυτή γίνεται με μήνυμα ISUP (Integrated Services Digital Network User Part) που χρησιμοποιεί διάφορα πρωτόκολλα προσαρμογής των δεδομένων κλήσης, για συμβατότητα.
  3. Για να εντοπιστεί η συσκευή κινητού τηλεφώνου, το Κέντρο Μεταγωγής του Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας MSC στέλνει στη Κεντρική βάση δεδομένων Εγγραφής Αρχικής Τοποθεσίας HLR(Home Location Register) η οποία περιέχει λεπτομέρειες για κάθε συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας με εξουσιοδότηση μόνο του πυρήνα των παρόχων GSM δικτύων, ένα μήνυμα Αποστολής Δρομολόγησης Πληροφοριών ΜΑΡ(Mobile Application Part) SRI(Send Routing Information). Το μήνυμα ΜΑΡ SRI περιέχει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας (MSISDN) και με τον αριθμό αυτό η Κεντρική βάση δεδομένων Εγγραφής Αρχικής Τοποθεσίας HLR θα λάβει τη διεθνή ταυτότητα συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας IMSI (International Mobile Subscriber Identity).
  4. Λόγω των τελευταίων ενημερώσεων τοποθεσίας, η Κεντρική βάση δεδομένων Εγγραφής Αρχικής Τοποθεσίας HLR γνωρίζει ήδη τη Βάση Δεδομένων Εγγραφής της Τοποθεσίας Επίσκεψης VLR(Visitor location register) που εξυπηρετεί σήμερα το συνδρομητή. Η HLR θα στείλει στη VLR ένα μήνυμα με τον αριθμό παροχής της περιαγωγής PRN(Provide Roaming Number) για να πάρει τον αριθμό: διεθνής ταυτότητα περιαγωγής συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας MSRN (Mobile Station Roaming Number). Επίσης ότι η HLR θα είναι σε θέση να δρομολογεί την κλήση προς το σωστό Κέντρο Μεταγωγής του Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας MSC(Mobile Switching Center).
  5. Με την διεθνή ταυτότητα συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας που περιέχεται στο μήνυμα, η Βάση Δεδομένων Εγγραφής της Τοποθεσίας Επίσκεψης VLR εκχωρεί έναν προσωρινό αριθμό γνωστό  ως αριθμός περιαγωγής κινητού τηλεφώνου MSRN (mobile station roaming number) προς την συσκευή περιαγωγής (κινητό τηλέφωνο). Αυτός ο αριθμός MSRN στέλνεται πίσω στην Κεντρική Βάση Δεδομένων Εγγραφής Αρχικής Τοποθεσίας HLR σε μορφή μηνύματος περιέχοντας Πληροφορίες Αναγνώρισης Δρομολόγησης   RIA (Routing Information Acknowledgement).
  6. Τώρα, με τον αριθμό περιαγωγής κινητού τηλεφώνου MSRN, η Πύλη του Κέντρου Μεταγωγής του Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας GMSC ξέρει πώς να δρομολογεί την κλήση για να φτάσει στη κινητή συσκευή περιαγωγής. Στη συνέχεια, η κλήση γίνεται χρησιμοποιώντας ISUP σηματοδότηση (Integrated Services Digital Network User Part) μεταξύ της Πύλης του Κέντρου Μεταγωγής του Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας GMSC και του Κέντρου Μεταγωγής του Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας επίσκεψης MSC. Η GMSC θα δημιουργήσει ένα ISUP μήνυμα με τον αριθμό κινητού τηλεφώνου περιαγωγής MSRN ως τον αριθμό καλούμενου και όχι τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας.
  7. Όταν το Κέντρο Μεταγωγής του Δικτύου επίσκεψης MSC λάβει το ISUP μήνυμα, αναγνωρίζει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου περιαγωγής (MSRN) και γνωρίζει τη διεθνή ταυτότητα συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας (IMSI), για τον οποίο ο αριθμός MSRN διατέθηκε. Το Κέντρο Μεταγωγής του Δικτύου επίσκεψης MSC επιστρέφει έπειτα τον MSRN στην λίστα δεδομένων, για μελλοντική χρήση σε μια άλλη κλήση. Στη συνέχεια, το Κέντρο Μεταγωγής του Δικτύου επίσκεψης MSC, στέλνει στη Βάση Δεδομένων Εγγραφής της Τοποθεσίας Επίσκεψης VLR ένα μήνυμα MAP SI (Mobile Application Part Send Information) για να ζητήσει πληροφορίες, όπως τις δυνατότητες κλήσης, τις υπηρεσίες που έχει πρόσβαση, κτλ. του καλούμενου συνδρομητή . Εάν ο καλούμενος συνδρομητής έχει λάβει άδεια και είναι ικανός να λάβει την κλήση, η Βάση Δεδομένων Εγγραφής της Τοποθεσίας Επίσκεψης VLR στέλνει ένα μήνυμα για να ολοκληρώσει την κλήση ΜΑΡ CC (Mobile Application Part Complete Call) πίσω στο Κέντρο Μεταγωγής του Δικτύου επίσκεψης MSC.

Μια συμφωνία περιαγωγής πρέπει να είναι σε ισχύ ανάμεσα στο δίκτυο επίσκεψης και το οικείο δίκτυο για να έχει ο συνδρομητής τη δυνατότητα να εγγραφεί σε ένα δίκτυο επίσκεψης. Η συμφωνία αυτή δημιουργήθηκε μετά από μια σειρά διαδικασιών που ονομάζονται Διεθνής Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την περιαγωγή(IREG,International Roaming Expert Group) και Ομάδα Ανταλλαγής και Μεταφοράς Δεδομένων Λογαριασμού (TADIG, Transferred Account Data Interchange Group). Η διαδικασία IREG είναι για να δοκιμαστεί η ορθή λειτουργία των καθιερωμένων δεσμών επικοινωνίας (links) και η δοκιμή TADIG είναι για να ελεγχθεί η χρέωση των κλήσεων.

Η χρήση του συνδρομητή σε ένα δίκτυο επίσκεψης καταγράφεται σε ένα αρχείο που ονομάζεται Διαδικασία Μεταφοράς Λογαριασμού (TAP, Transferred Account Procedure) για το GSM(Groupe Spécial Mobile) και Εγγραφή Τιμολόγησης της Ανταλλαγής Δεδομένων (CIBER, Cellular Intercarrier Billing Exchange Record) για CDMA(Code Division Multiple Access), το οποίο και μεταφέρεται στο οικείο δίκτυο. Ένα αρχείο TAP / CIBER περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις κλήσεις που πραγματοποιούνται από το συνδρομητή δηλαδή: τοποθεσία, κλήσεις, απαντήσεις, την ώρα της κλήσης τη διάρκεια, κλπ. Τα αρχεία TAP / CIBER χρεώνονται σύμφωνα με τις τιμές που χρεώνει ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου επίσκέψης. Το οικείο δίκτυο τιμολογεί στη συνέχεια αυτές τις κλήσεις στους συνδρομητές του και ενδέχεται να χρεώσει προσαύξηση / φόρου που εφαρμόζεται τοπικά. Πρόσφατα πολλοί φορείς ξεκίνησαν τα δικά τους σχέδια λιανικής για την περιαγωγή, οπότε οι εγγραφές TAP χρησιμοποιούνται γενικά μόνο στη χονδρική.

Συμφωνίες περιαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι νομικές πτυχές των επιχειρήσεων περιαγωγής και η διαπραγμάτευση μεταξύ των εταίρων περιαγωγής για την τιμολόγηση των υπηρεσιών που παρέχονται, συνήθως ορίζονται στις λεγόμενες συμφωνίες περιαγωγής. Η GSM Association περιγράφει σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο των εν λόγω συμφωνιών περιαγωγής, σε τυποποιημένη μορφή για τα μέλη του. Για τις νομικές πτυχές της ταυτότητας, της εξουσιοδότησης και της χρέωσης του επισκέπτη συνδρομητή, οι συμφωνίες περιαγωγής τυπικά μπορούν να περιέχουν ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας, όπως π.χ. διαδικασίες ενημέρωσης θέσης ή διαδικασίες οικονομικής ασφάλειας ή διαδικασίες εγγύησης.

Τιμολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τέλη Περιαγωγής παραδοσιακά χρεώνονται με βάση ανά λεπτό και είναι αποφασισμένο τυπικά από τη πολιτική τιμολόγησης του παρόχου υπηρεσιών. Αρκετοί φορείς τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ινδία έχουν εξαλείψει τα τέλη αυτά σε εθνικό επίπεδο. Όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν τώρα στους καταναλωτές ελεύθερα εθνικά λεπτά περιαγωγής. Ωστόσο, οι μεταφορείς καθορίζουν το «εθνικό» με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ορισμένοι αερομεταφορείς ορίζουν το "εθνικό" ως οπουδήποτε στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι το ορίζουν ως οπουδήποτε εντός του δικτύου του αερομεταφορέα.

Περιαγωγή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση , ο κανονισμός σχετικά με τα τέλη περιαγωγής έχει τεθεί σε ισχύ από τις 30 Ιουνίου του 2007, που είναι ο εξαναγκασμός των παρόχων υπηρεσιών να μειώσουν τα τέλη περιαγωγής τους σε όλο το μπλοκ 28 κράτη-μέλη. Ο κανονισμός ορίζει ένα ανώτατο όριο τιμής 0,39 ( 0,49€ το 2007, 0,46€ το 2008, 0,43€ το 2009) ανά λεπτό για εξερχόμενες κλήσεις, και 0,15€ ( 0,24€ το 2007, 0,22€ το 2008, 0,19€ το 2009) ανά λεπτό για εισερχόμενες κλήσεις πλην φόρου[ 2 ] Σε περίπτωση που η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι ο ανταγωνισμός θα συνεχίσει να διατηρεί τις τιμές σε αυτό το επίπεδο, ή χαμηλότερο, ο κανονισμός θα λήξει στα μέσα του 2012. Από τα μέσα του 2009 υπάρχει επίσης ένα 0.11€ (εξαιρουμένου του φόρου) μέγιστη τιμή για το μήνυμα κειμένου SMS που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κανονισμό. Στις 11 Ιουνίου 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε να σταματήσει τα τέλη περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2014. [ 3 ] Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τη 15η Δεκεμβρίου 2015, δεν θα υπάρχουν χρεώσεις περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) πιστεύει ότι ο τερματισμός των τελών περιαγωγής θα τονώσει την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο. Φορείς εκμετάλλευσης της κινητής τηλεφωνίας έχουν όμως τις αμφιβολίες τους σχετικά με τις αλλαγές. [ 4 ]

Περιαγωγή μεταξύ άλλων χωρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χώρες που δεν μοιράζονται μια υπερεθνική αρχή, έχουν επίσης αρχίσει την εξέταση της παροχής υπηρεσιών διεθνούς περιαγωγής. Τον Απρίλιο του 2011, η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία ανακοίνωσαν ότι είχαν συμφωνήσει με τους φορείς εκμετάλλευσης, να μειώσουν τις τιμές στη φωνή και τα SMS, για την περιαγωγή μεταξύ των χωρών τους. [ 5 ] Τον Αύγουστο του 2012, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία δημοσίευσαν ένα σχέδιο έκθεσης, που προτείνει συντονισμένη δράση για τις υπηρεσίες περιαγωγής. [ 6 ] Αυτό ακολουθήθηκε από μια τελική έκθεση το Φεβρουάριο του 2013 προτείνοντας: ότι οι δύο χώρες εξοπλίζουν τις ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών τους, με μια εκτεταμένη παλέτα ρυθμιστικών διορθωτικών μέτρων, όταν ερευνούν τη διεθνή περιαγωγή. [ 7 ] Οι Πρωθυπουργικές αρχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι θα θεσπίσουν νομοθεσία για την πραγματοποίηση των συστάσεων της τελικής έκθεσης. [ 8 ]

Πρόσθετες έννοιες και τα είδη της περιαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιφερειακή περιαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το είδος της περιαγωγής αναφέρεται στην ικανότητα μετάβασης, από τη μία περιοχή στην άλλη περιοχή εντός των εθνικών συνόρων κάλυψης του πάροχου κινητής τηλεφωνίας. Αρχικά, οι φορείς (πάροχοι) μπορούν να παρέχουν εμπορικές προσφορές που περιορίζονται σε μια περιοχή (μερικές φορές σε μια πόλη). Λόγω της επιτυχίας του GSM και την μείωση του κόστους, την περιφερειακή περιαγωγή σπάνια τη προσφέρουν στους πελάτες, εκτός από τα έθνη με μεγάλες γεωγραφικές περιοχές όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ινδία, κλπ, στην οποία υπάρχει ένας αριθμός περιφερειακών φορέων (παρόχων).

Η εθνική περιαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το είδος της περιαγωγής αναφέρεται στην ικανότητα να μετακινούνται από τον ένα φορέα (πάροχο) στον άλλο μέσα στην ίδια χώρα. Για εμπορικούς λόγους και λόγους άδειας, αυτό το είδος της περιαγωγής δεν επιτρέπεται παρά μόνο κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες και υπό κανονιστικό έλεγχο. Αυτό γίνεται μόνο, όταν σε μια νέα επιχείρηση έχει εκχωρηθεί άδεια κινητής τηλεφωνίας, για να δημιουργηθεί μια πιο ανταγωνιστική αγορά, επιτρέποντας στη νεοεισερχόμενη επιχείρηση να προσφέρει κάλυψη συγκρίσιμη με εκείνη των καθιερωμένων επιχειρηματιών (επιβάλλοντας στους υφιστάμενους φορείς εκμετάλλευσης να επιτρέψουν την περιαγωγή, ενώ η νεοεισερχόμενη επιχείρηση να έχει χρόνο για να δημιουργήσει το δικό της δίκτυο). Σε μια χώρα όπως η Ινδία, όπου ο αριθμός των περιφερειακών φορέων (παρόχων) είναι μεγάλος και η χώρα χωρίζεται σε κύκλους , αυτό το είδος της περιαγωγής είναι κοινό [ παραπομπή που απαιτείται ] .Μετά τη συγχώνευση της Orange UK και T-Mobile UK , την 1η Ιουλίου 2010, η εθνική περιαγωγή κατέστη δυνατή μεταξύ αυτών των δύο δικτύων από τις 5 Οκτωβρίου 2010, χωρίς επιπλέον κόστος, εν αναμονή της τεχνικής συγχώνευσης των δύο δικτύων.

Διεθνής περιαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το είδος της περιαγωγής αναφέρεται στην ικανότητα ενός συνδρομητή να κινείται στο δίκτυο ενός ξένου φορέα παροχής υπηρεσιών. Είναι ενδιαφέρον για τους διεθνείς τουρίστες και τους επαγγελματίες ταξιδιώτες. Σε γενικές γραμμές, η διεθνής περιαγωγή είναι πιο εύκολο με το πρότυπο GSM, επειδή χρησιμοποιείται από πάνω από το 80% των φορέων εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Ωστόσο, ακόμη και τότε, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, δεδομένου ότι οι χώρες έχουν κατανεμηθεί σε διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων για τις επικοινωνίες GSM (υπάρχουν δύο ομάδες χωρών: οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν το GSM 900/1800 MHz, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες άλλες χώρες στην Αμερική χρησιμοποιούν το GSM 850/1900 MHz): το τηλέφωνο για να λειτουργεί σε μια χώρα με διαφορετική κατανομή συχνοτήτων, θα πρέπει να υποστηρίζει μία ή δύο από τις συχνότητες της χώρας αυτής, και έτσι να είναι tri ή quad band .

Inter-πρότυπα Περιαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Inter-Πρότυπα περιαγωγής αναφέρονται στην περιαγωγή μεταξύ δύο προτύπων. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στις κινητές επικοινωνίες όπου ειδικά CDMA πελάτες θέλουν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δίκτυο CDMA ή δεν υπάρχει συμφωνία περιαγωγής σε θέση να υποστηρίξει την περιαγωγή στο πρότυπο που χρησιμοποιούν. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει σχεδόν κανένα δίκτυο CDMA. Οι περισσότεροι πελάτες CDMA προέρχονται από την Αμερική ή την Άπω Ανατολή. Για να μπορέσουν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ένα Inter-πρότυπο για την περιαγωγή, είναι η λύση. Οι πελάτες CDMA που φθάνουν στην Ευρώπη μπορούν να εγγραφούν στα διαθέσιμα GSM δίκτυα. Δεδομένου ότι οι τεχνολογίες κινητής επικοινωνίας έχουν εξελιχθεί ανεξάρτητα σε ολόκληρες ηπείρους, υπάρχει σημαντική πρόκληση για την επίτευξη απρόσκοπτης περιαγωγής σε όλες αυτές τις τεχνολογίες. Συνήθως, αυτές οι τεχνολογίες εφαρμόζονται σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται από διάφορους φορείς του κλάδου. Ένας αριθμός προτύπων τα οποία διευκόλυναν τους φορείς του κλάδου έχουν έρθει μαζί για να καθορίσουν και να επιτύχουν τη διαλειτουργικότητα των τεχνολογιών ως μέσο για την επίτευξη περιαγωγής μεταξύ των προτύπων. Αυτή είναι σήμερα μια συνεχής προσπάθεια.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Roaming της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).