Πελαγίσιος αλωπίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πελαγίσιος αλωπίας
κοινός αλωπίας
κοινός αλωπίας
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Λαμνόμορφα (Lamniformes)
Οικογένεια: Αλωπιείδες (Alopiidae)
Γένος: Αλωπίας (Alopias)
Είδος: A. pelagicus
Διώνυμο
Alopias pelagicus (Αλωπίας ο πελαγικός)
Nakamura, 1935

Ο πελαγίσιος αλωπίας (επιστημονική ονομασία Alopias pelagicus - Αλωπίας ο πελαγικός) είναι ένα είδος καρχαρία του γένους Αλωπίας που ζει σε τροπικά και υποτροπικά νερά στον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό, συνήθως μακριά από τις ακτές. Συχνά συγχέεται με τον κοινό αλωπία (Α. vulpinus), ακόμη και σε επαγγελματικές εκδόσεις, αλλά μπορούν να διακριθούν από το σκούρο, και όχι λευκό, χρώμα πάνω από τις βάσεις των θωρακικών πτερυγίων του. Είναι το μικρότερο από τα τρια είδη αλωπία, μήκους συνήθως 3 m.

Η διατροφή των πελαγικών αλωπιών αποτελείται κυρίως από μικρά ψάρια, που αναισθητοποιούνται με χτυπήματα της ουράς τους. Μαζί με όλες τις άλλες Λαμνίδες, ο πελαγίσιος αλωπίας είναι ωοζωοτόκος και συνήθως γεννά μέχρι δύο μικρά. Τα αναπτυσσόμενα έμβρυα είναι ωοφάγα, τρέφονται δηλαδή με μη γονιμοποιημένα αυγά που παράγονται από τη μητέρα. Οι νέοι καρχαρίες γεννιούνται ασυνήθιστα μεγάλοι, με μήκος έως και 43% αυτού της μητέρας. Οι πελαγίσιοι αλωπίες εκτιμώνται από την εμπορική αλιεία για το κρέας, το δέρμα, λάδι από το συκώτι, και τα πτερύγιά τους, και επίσης οι ερασιτέχνες ψαράδες τα ψάχνουν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Reardon, M., Márquez, F., Trejo, T. & Clarke, S.C. (2004). Alopias pelagicus στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 10 Ιαν. 2014.