Κοινός αλωπίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κοινός αλωπίας
κοινός αλωπίας
κοινός αλωπίας
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Λαμνόμορφα (Lamniformes)
Οικογένεια: Αλωπιείδες (Alopiidae)
Γένος: Αλωπίας (Alopias)
Είδος: A. vulpinus
Διώνυμο
Alopias vulpinus (Αλωπίας ο αλεπουδίσιος)
(Bonnaterre, 1788)

Ο καρχαρίας κοινός αλωπίας (Alopias vulpinus - Αλωπίας ο αλεπουδίσιος) είναι το μεγαλύτερο είδος αλωπία, οικογένεια Αλωπιείδες (Alopiidae), φτάνοντας σε μέγιστο γνωστό μήκος 6 μέτρα. Σχεδόν το μισό του μήκους αποτελεί ο επιμήκης άνω λοβός του ουραίου πτερυγίου του. Αυτή η δομή χρησιμοποιείται από τον καρχαρία σαν μαστίγιο για να χτυπήσει το θήραμά του. Ο κοινός αλωπίας μοιάζει (και συχνά συγχέεται) με τον πελαγικό αλωπία (Α. pelagicus), ο οποίος έχει επίσης ένα υδροδυναμικά εξελιγμένο σώμα, κοντό ρύγχος και μετρίου μεγέθους μάτια. Μπορεί να διακριθεί από τον πελαγικό καθώς το λευκό της κοιλίας του επεκτείνεται σε μια λωρίδα πάνω από τις βάσεις των θωρακικών πτερυγίων του.

Οι κοινοί αλωπίες κατοικούν τόσο σε παράκτια και όσο σε πελαγικά νερά σε τροπικά και εύκρατα κλίματα σε όλο τον κόσμο, από την επιφάνεια έως βάθος 550 μέτρων. Οι καρχαρίες είναι εποχικά αποδημητικοί και ακολουθούν το ζεστό νερό σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη το καλοκαίρι. Ο κοινός αλωπίας είναι γρήγορος, ισχυρός κολυμβητής που έχει γίνει γνωστός για τα άλματα έξω από το νερό. Διαθέτει φυσιολογικές προσαρμογές που του επιτρέπουν να διατηρήσει εσωτερική θερμοκρασία του σώματος υψηλότερη από αυτό των γύρω θαλασσινών νερών. Το είδος τρέφεται κυρίως με μικρά κοπάδια ψαριών. Από κοινού με άλλους καρχαρίες, ο κοινός αλωπίας είναι ωοζωοτόκος με τα αναπτυσσόμενα έμβρυα να είναι ωοφάγα, να τρέφονται δηλαδή με αγονιμοποίητα αυγά που παρέχονται από την μητέρα τους. Τα θηλυκά γεννούν 2-7 νεογνά μετά από μια περίοδο κύησης εννέα μηνών.

Αν και μεγάλος ο κοινός αλωπίας έχει σχετικά μικρά δόντια και ήρεμη συμπεριφορά, και γι'αυτό το λόγο δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ο κοινός αλωπίας θεωρείται εμπορικό είδος για το κρέας, το συκώτι και τα πτερύγιά του. Όμως ο κοινός αλωπίας δεν είναι βιώσιμο είδος όταν υπεραλιεύεται επειδή έχει μικρό ρυθμό αναπαραγωγής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Goldman, K.J., Baum, J., Cailliet, G.M., Cortés, E., Kohin, S., Macías, D., Megalofonou, P., Perez, M., Soldo, A. & Trejo, T. (2007). Alopias vulpinus στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 10 Ιαν. 2014.