Πεζόδρομος Ρενέ-Ντυμόν
Συντεταγμένες: 48°50′58.46″N 2°22′15.96″E / 48.8495722°N 2.3711000°E
Ο Πεζόδρομος Ρενέ-Ντυμόν (γαλλικά: La coulée verte René-Dumont), με παλαιότερη ονομασία Προμενάντ Πλαντέ, είναι ένα υπερυψωμένο γραμμικό πάρκο μήκους 4,7 χιλιομέτρων στο 12ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη Γαλλία.
Εγκαινιάστηκε το 1993.
Τοποθεσία και πρόσβαση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Βρίσκεται στη θέση μιας παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής και εκτείνεται από την πλατεία της Βαστίλης έως τα ανατολικά άκρα του Παρισιού, στο δάσος της Βενσέν.[1]
Το δυτικό τμήμα του πεζόδρομου βρίσκεται στην Οδογέφυρα των Τεχνών, περίπου δέκα μέτρα υπερυψωμένο πάνω από τη λεωφόρο Ντωμενίλ, είναι προσβάσιμο με σκάλες και ανελκυστήρες σε διάφορες τοποθεσίες της λεωφόρου Ντωμενίλ και προορίζεται για πεζούς. Το ανατολικό τμήμα έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την ξεχωριστή κυκλοφορία πεζών και ποδηλατών.
Οι πιο κοντινοί σταθμοί του μετρό σε αυτόν τον πράσινο χώρο είναι ο σταθμός Μπαστίγ (γραμμές μετρό 1, 5 και 8), Γκαρ ντε Λυών (γραμμές μετρό 1 και 14), Μονγκαλέ (γραμμή 8), Ντωμενίλ (γραμμές 6 και 8) και Μπελ-Αιρ (γραμμή 6).
Περιγραφή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο πεζόδρομος Ρενέ-Ντυμόν ή Προμενάντ Πλαντέ είναι μια εκτεταμένη πράσινη ζώνη που ακολουθεί την παλιά σιδηροδρομική γραμμή Παρίσι-Βενσέν. Ξεκινώντας ακριβώς ανατολικά της Όπερας της Βαστίλης με την υπερυψωμένη Οδογέφυρα των Τεχνών, ακολουθεί μια διαδρομή 4,7 χιλιομέτρων προς τα ανατολικά που καταλήγει σε μια σπειροειδή σκάλα που οδηγεί στην Περιφερειακή λεωφόρο του Παρισιού. Στο δυτικό της άκρο κοντά στην πλατεία της Βαστίλης, ο πεζόδρομος υψώνεται 10 μέτρα πάνω από τη γύρω περιοχή και σχηματίζει την οδογέφυρα των Τεχνών, μια σειρά καταστημάτων και εργαστηρίων με υψηλής ποιότητας έργα τέχνης και χειροτεχνίας. Τα καταστήματα αυτά βρίσκονται στις καμάρες της πρώην υπερυψωμένης οδογέφυρας των σιδηροδρόμων, με τον πεζόδρομο να στηρίζεται στην οδογέφυρα. Αυτό το τμήμα του πεζοδρόμου εκτείνεται παράλληλα με τη λεωφόρο Ντωμενίλ. Ο πεζόδρομος διασχίζει το πάρκο του Ρεγί, το οποίο καταλαμβάνει το χώρο ενός παλιού σταθμού μεταφόρτωσης, και κατεβαίνει στο επίπεδο του δρόμου. Στη συνέχεια, ακολουθεί την παλιά κατεύθυνση του σιδηροδρόμου κάτω από το επίπεδο του δρόμου προς τα ανατολικά, περνώντας από πολλές σήραγγες. Καθώς φτάνει στην οδό Σαέλ, χωρίζεται, με το ένα τμήμα να συνεχίζει ευθεία και το άλλο να καταλήγει στην πλατεία Σαρλ-Πεγκί κατά μήκος της παλιάς διαδρομής μιας γραμμής διακλάδωσης που κάποτε συνδέονταν με παρακείμενο, αχρησιμοποίητο πλέον, σιδηροδρομικό σταθμό. [2]
Το υπερυψωμένο τμήμα της διαδρομής, στην οδογέφυρα, έχει μερικά κλειστά τμήματα, όπως όταν περνά ανάμεσα σε σύγχρονα κτήρια, και μερικά ανοιχτά τμήματα με εκτεταμένη θέα. Εκτός από το πάρκο του Ρεγί και την πλατεία Σαρλ-Πεγκί , η Προμενάντ Πλαντέ περιλαμβάνει επίσης τον κήπο του σταθμού του Ρεγί, με τον διατηρημένο αλλά αχρησιμοποίητο σιδηροδρομικό σταθμό του, και την πλατεία Εκτόρ-Μαλό.
Όλες οι παλιές σιδηροδρομικές κατασκευές έχουν διατηρηθεί και ένα πλήθος φυτών περιβάλλει τον πεζόδρομο: τριανταφυλλιές, κλήματα, μπαμπού, λεβάντα, κερασιές, φλαμουριές κ.ά.[3] Ένα από τα αξιοθέατα στη διαδρομή είναι τα 12 αντίγραφα του Θνήσκοντος σκλάβου του Μιχαήλ Άγγελου, που κοσμούν την πρόσοψη του αστυνομικού τμήματος του 12ου διαμερίσματος του Παρισιού. [4]
Ιστορικό
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Από το 1969, νεότερες διαδρομές μεγάλων αποστάσεων SNCF και η νέα γραμμή μετακίνησης του προαστιακού σιδηροδρόμου RER A έκαναν περιττή την ύπαρξη της σιδηροδρομικής γραμμής Παρίσι-Βενσέν που λειτουργούσε από το 1859. [5] Το 1990 αναπλάσθηκαν οι στοές της Οδογέφυρας των Τεχνών, που αποτελούσε παλαιότερα μια οδογέφυρα της σιδηροδρομικής γραμμής. Το 1993 αναπλάσθηκε η διαδρομή της σιδηροδρομικής γραμμής και δημιουργήθηκε ο πεζόδρομος.
Και άλλοι εγκαταλελειμμένοι σιδηρόδρομοι έχουν μετατραπεί σε πάρκα και πεζοδρόμους, αλλά η Προμενάντ Πλαντέ ήταν ο πρώτος χώρος πρασίνου που κατασκευάστηκε σε υπερυψωμένη οδογέφυρα, με πολλά οφέλη σε περιβαλλοντικό επίπεδο. [2]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ . «theguardian.com/travel/2017/jun/07/paris-promenade-plantee-free-elevated-park-walkway-bastille-bois-de-vincennes».
- ↑ 2,0 2,1 . «archive.boston.com/beyond_bigdig/cases/paris/index.shtml».
- ↑ . «arch.ntua.gr/sites/default/files/project/5566_/karoula.pdf» (PDF).[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ . «breves-histoire.fr/vestiges/esclave-mourant-hotel-police/». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2020.
- ↑ . «europeforvisitors.com/paris/articles/viaduc-des-arts.htm».
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ο πεζόδρομος Ρενέ-Ντυμόν στην ιστοσελίδα του Δημαρχείου του Παρισιού Αρχειοθετήθηκε 2018-07-06 στο Wayback Machine. (γαλλικά)