Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πεδίο χαμηλού βαρομετρικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η τροπική ύφεση Άλεξ στον κεντρικό Ατλαντικό ωκεανό.

Το πεδίο χαμηλού βαρομετρικούχαμηλό βαρομετρικό) ορίζεται ως μια περιοχή όπου επικρατούν χαμηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης από τις γειτονικές περιοχές. Λόγω του ορισμού του, ένα χαμηλό βαρομετρικό σε μία περιοχή της Γης μπορεί να έχει κέντρο με πίεση 1.010 hPa, ενώ ένα υψηλό βαρομετρικό σε κάποια μακρινή περιοχή μπορεί να έχει πίεση 1.015 hPa στο κέντρο του.

Ονοματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα χαμηλό βαρομετρικό ονομάζεται επίσης ύφεση ή κυκλώνας ή, απλά, χαμηλό. Σε μετεωρολογικούς χάρτες επιφανείας, το κέντρο ενός χαμηλού μπορεί να εμφανίζεται στα ελληνικά ως Χ, στα αγγλικά ως L, στα γερμανικά ως Τ, κ.ο.κ.

Άνεμοι γύρω από τα χαμηλά βαρομετρικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω του ότι ένα χαμηλό βαρομετρικό έχει χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση από τις γειτονικές περιοχές (βαροβαθμίδα), ο αέρας κινείται από την περιφέρεια προς το κέντρο του χαμηλού. Όμως, η διεύθυνση των ανέμων γύρω από ένα βαρομετρικό χαμηλό δεν είναι κάθετη προς τις ισοβαρείς καμπύλες. Ο άνεμος, αντίθετα, κινείται στο βόρειο ημισφαίριο αντίθετα με τους δείκτες του ρολογιού, σταδιακά προς το κέντρο του χαμηλού. Έτσι, στα ανατολικά του χαμηλού επικρατούν νότιοι άνεμοι, στα δυτικά του χαμηλού επικρατούν βόρειοι άνεμοι, στα νότιά του επικρατούν δυτικοί άνεμοι και, στα βόρειά του, επικρατούν ανατολικοί άνεμοι. Στο νότιο ημισφαίριο, η διεύθυνση των ανέμων είναι αντίθετη (δηλαδή ίδια με τους δείκτες του ρολογιού), αλλά πάντα σταδιακά προς το κέντρο του χαμηλού. Η αιτία για αυτή τη σκέδαση στη διεύθυνση του ανέμου είναι η Δύναμη Κοριόλις.

Καιρός που σχετίζεται με τα χαμηλά βαρομετρικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη συνείδηση της κοινής γνώμης, τα χαμηλά βαρομετρικά σχετίζονται εξ ορισμού με κακοκαιρία. Αυτό, όμως, δεν είναι πάντοτε αλήθεια, καθώς η κακοκαιρία είναι συνήθως το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως:

Είναι αλήθεια, πάντως, ότι αρκετές φορές κάποιες «ζώνες καιρού» εστιάζονται σε μετεωρολογικές οντότητες (ψυχρό μέτωπο, θερμό μέτωπο, συνεσφιγμένο μέτωπο) που απαντώνται σχεδόν αποκλειστικά στα χαμηλά βαρομετρικά.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «American Practical Navigator» H.O. No 9, U.S.Navy Hydrographic Office 1958.
  • «Admiralty Manual of Navigation» Volume II, - Her Magesty's Stationery Office, London 1960.
  • «Meteorology for Mariners Met» O. 593, - Her Magesty's Stationery Office, London 1967.
  • «Ναυτική Μετεωρολογία» Χ. Περογιαννάκη, ταξίαρχου Π.Α. τ. Γενικού Διευθυντού ΕΜΥ, - Ίδρυμα Ευγενίδου 1974, Αθήνα.