Πατρικία της Κωνσταντινούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πατρικία
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πατρικία (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση664
Κωνσταντινούπολη
ΘάνατοςΑύγουστος 685
Νάπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Eορτασμός αγίου25 Αυγούστου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθρησκευόμενος (καθολικισμός)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αγία Πατρικία της Κωνσταντινούπολης ή της Νάπολης κατά τους Ιταλούς Ρωμαικαθολικούς, (πέθανε περίπου το 665 μ.Χ.) ήταν παρθένα και άγιος. Η παράδοση αναφέρει ότι ήταν ευγενής και είχε συγγενική σχέση με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα. Ορισμένες πηγές λένε ότι ήταν απόγονος του Μεγάλου Κωνσταντίνου[1]. Τα παραδοσιακά στοιχεία για αυτήν είναι αναξιόπιστα και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιφατικά.[2].

Επιθυμώντας να ξεφύγει από έναν γάμο που της ετοίμαζε ο αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ έφυγε να γίνει μοναχή και πήγε στη Ρώμη. Εκεί εκάρη μοναχή από τον Πάπα Λιβέριο. Μετά το θάνατο του πατέρα της, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και, αποκηρύσσοντας οποιαδήποτε αξίωση για το αυτοκρατορικό στέμμα, διανέμει τον πλούτο της στους φτωχούς. Στη συνέχεια σχεδιάζει ταξίδι για να προσκυνήσει στην Ιερουσαλήμ.

Κατά το ταξίδι της για τους Άγιους τόπους, άγνωστο πως, αλλά βρέθηκε στις ακτές της Ιταλικής χερσονήσου. Σε μια φοβερή καταιγίδα καταστράφηκε το πλοίο και βρήκε καταφύγιο στις ακτές της Νάπολης. Στη Νάπολη βρήκε καταφύγιο στο μικρό νησάκι στην είσοδο του λιμανιού της, την Μεγαρίδα, σήμερα Καστέλ ντελλ΄ Όβο και σε ένα μικρό ερημητήριο, εκεί πέθανε λίγο μετά από ασθένεια.

Το σκήνωμα της βρισκόταν στο μοναστήρι της Αγίας Πατρικίας. Κατά τη διάρκεια των ταραχών του 1864, μεταφέρθηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Γρηγορίου του Αρμένο. Καλυμμένα με κερί, τα λείψανα της περιείχαν δοχείο από χρυσό, πολύτιμους λίθους και ασήμι και τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι της μονής. Το μοναστήρι διατηρεί επίσης το αίμα της[3] . Το αίμα της, όπως εκείνο του Αγίου Τζενάρο, ο άλλος, πιο διάσημος προστάτης άγιος της Νάπολης, λέγεται επίσης ότι υγροποιείται περιοδικά[1]. Ο σχετικός μύθος δηλώνει ότι μετά τον θάνατο της Πατρικίας, ένας ζηλότυπος άντρας έβγαλε ένα από τα δόντια της, προκαλώντας αιμορραγία στο σώμα. Οι οπαδοί της συνέλεξαν το αίμα το οποίο λέγεται ότι μετατρέπεται σε υγρό την ημέρα της γιορτής της στις 25 Αυγούστου και κάθε Τρίτη το πρωί[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Patricia of Naples στο Wikimedia Commons