Πατάνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πατάνι

Σφραγίδα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πατάνι
6°51′59″N 101°15′3″E
ΧώραΤαϊλάνδη
Διοικητική υπαγωγήMueang Pattani
Έκταση4,78 km²
Πληθυσμός44.234 (31  Δεκεμβρίου 2014)[1]
Ταχ. κωδ.94000
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Το Πατάνι είναι πόλη της Ταϊλάνδης, πρωτεύουσα της ομώνυμης Επαρχίας Πατάνι, κοντά στα σύνορα με τη Μαλαισία. Η πόλη έχει πληθυσμό 44.353 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2018.

Το Πατάνι είναι η νοτιότερη πόλη της Ταϊλάνδης, ευρισκόμενη 1.056 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Μπανγκόκ. Το παλαιότερο ιστορικό κέντρο του ομώνυμου Βασιλείου Πατάνι ή Σουλτανάτου του Πατάνι, που κατελάμβανε όλη την περιοχή, βρισκόταν μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της σημερινής πόλεως. Η παλαιότερη πόλη Πατάνι καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Σιαμέζους το 1785 και στη συνέχεια χτίστηκε ένα νέο κέντρο πόλεως στην παρούσα θέση. Η αρχική τοποθεσία του Πατάνι ήταν κοντά στο Μπαν Κρου Σε ή στο Καμπόνγκ Κέρσικ, όπου βρίσκεται το τζαμί Κρούε Σε.

Η τοπική διάλεκτος της μαλαϊκής γλώσσας αποκαλείται «μαλαϊκή του Πατάνι», ή «μαλαϊκή Κελάνταν-Πατάνι» ή (στα ταϊλανδικά) «γιάβι».

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ονομασία της πόλεως, που στην ταϊλανδική γλώσσα γράφεται με δύο «τ» (Pattani) είναι μια ταϊλανδική παραλλαγή της μαλαϊκής Patani (ڤتنا), που μπορεί να σημαίνει «αυτή η παραλία» στην τοπική διάλεκτο (στην πρότυπη μαλαϊκή γλώσσα η ίδια φράση θα ήταν pantai ini). Σύμφωνα με έναν θρύλο, ο ιδρυτής της πόλεως ήταν ένας βασιλιάς από την Κοτά Μαλιχά, που ονομαζόταν Φάγυα Τουνάκπα. Αυτός πήγε στην περιοχή για κυνήγι μια μέρα και είδε ένα πανώριο κατάλευκο σεβροταίν στο μέγεθος γίδας, που μετά εξαφανίσθηκε. Ο άρχοντας ρώτησε τους άνδρες της συνοδείας του πού είχε πάει αυτό το ζώο και εκείνοι του αποκρίθηκαν: «Pata ni lah!» (= «σε αυτή την παραλία!» στην τοπική διάλεκτο που προαναφέρθηκε). Αναζήτησαν το σεβροταίν, αλλά αντί για αυτό συνάντησαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι ανθρώπων. Συστήθηκαν και ο γέρος είπε πως ονομαζόταν Τσε Τάνι (= «Κύριος Τάνι») και τον είχε αποστείλει ο παππούς του βασιλιά για να κτίσει μια νέα πόλη κάπου παραπέρα, αλλά εκείνος είχε αρρωστήσει στο ταξίδι. Μη μπορώντας να συνεχίσει μακρύτερα, είχε παραμείνει εκεί. Τότε ο βασιλιάς διέταξε να κτισθεί μια πόλη στην τοποθεσία όπου είχε εξαφανισθεί το ζώο. Και η πόλη ονομάσθηκε Πατάνι είτε από τη φράση «αυτή την παραλία», είτε από το όνομα του γέρου ως «Pak Tani» = «πατέρας Τάνι».[2]

Μια άλλη, τελείως διαφορετική ετυμολόγηση, είναι από τη μαλαϊκή λέξη petani, που σημαίνει «αγρότης». Μια τρίτη πρόταση είναι ότι η ονομασία της πόλεως προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη pathini, δηλαδή παρθένα Νύμφη της ινδικής μυθολογίας. Αυτό ήταν το όνομα μιας θυγατέρας του Μερόνγκ Μαχαβάνγκσα, του θρυλικού ιδρυτή της προγενέστερης Αυτοκρατορίας Λανγκκασούκα (2ος έως 15ος αιώνας). [3]

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πατάνι έχει κλίμα τροπικών μουσώνων σύμφωνα με την Κλιματική ταξινόμηση Κέππεν, με μακρόσυρτη εποχή των βροχών και σύντομη ξηρή εποχή. Οι θερμοκρασίες και η υγρασία είναι υψηλές όλο το έτος, με ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία τον Απρίλιο. Η εποχή των βροχών-μουσώνων διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ η ξηρή εποχή καλύπτει τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Οι πιο βροχεροί μήνες είναι ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος. Η μέση ετήσια βροχόπτωση[4] ανέρχεται σε 1.865,1 χιλιοστόμετρα (μ.ό. ετών 1981-2010) και η μέση σχετική υγρασία[5] σε 81%.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Department of Provincial Administration. stat.dopa.go.th/stat/statnew/statTDD/views/showDistrictData.php?statType=1&year=57&rcode=94.
  2. Wyatt, David K. (Δεκέμβριος 1967). «A Thai Version of Newbold's "Hikayat Patani"». Journal of the Malaysian Branch of the Royal Asiatic Society 40 (2 (212)): 16-37. 
  3. «{ms} Sejarah Malaysia - Asal Usul nama Sungai Petani». Sejarahmalaysia.pnm.my. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2012. 
  4. «Climatological Data for the Period 1981–2010». Thai Meteorological Department. σελ. 26. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  5. «ปริมาณการใช้น้ำของพืชอ้างอิงโดยวิธีของ Penman Monteith (Reference Crop Evapotranspiration by Penman Monteith)» (PDF) (στα Ταϊλανδικά). Office of Water Management and Hydrology, Royal Irrigation Department. σελ. 126. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]