Συζήτηση:Παροχή υπηρεσιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

αγαθά, υπηρεσίες, προϊόντα[επεξεργασία κώδικα]

Αυτή τη στιγμή στο άρθρο, δεν δηλώνεται εντελώς σαφώς, αλλά σχεδόν υποδηλώνεται η παρακάτω ορολογία: (i)αγαθά=ο ευρύτερος όρος=υπηρεσίες+προϊόντα, (ii)προϊόντα=τα πράγματα αξίας, (iii)υπηρεσίες=οι υπηρεσίες που παρέχει κάποιο πρόσωπο (πχ επαγγελματίας ή εταιρία). Αντίθετα σε βιβλιογραφία οικονομικών έχω συναντήσει την ορολογία ως εξής: (i)προϊόν=η ευρύτερη έννοια=αγαθά+υπηρεσίες, (ii)αγαθά=τα πράγματα, (iii)υπηρεσίες=οι υπηρεσίες.
Θα το διόρθωνα άμεσα αλλά υπάρχει ασάφεια ακόμα και στη βιβλιογραφία. Χαρακτηριστικός ο εντελώς αποτυχημένος ορισμός της υπηρεσίας στο en:Service (economics) Σχετική συζήτηση και στο Συζήτηση:Δημόσια Αγαθά.--vanakaris 07:43, 3 Σεπτεμβρίου 2009 (UTC)

όχι πολύ καλός ορισμός...[επεξεργασία κώδικα]

..για δύο τουλάχιστον λόγους: (i) Παράδειγμα εστιατόριο: αν κάτσεις είναι παροχή υπηρεσίας, αν το πάρεις πακέτο είναι πώληση αγαθού. Το πράγμα που πήρες είναι απτό (φαγητό) και στις δύο περιπτώσεις. (ii) υπάρχουν πράγματα προς πώληση, όχι υπηρεσίες, που δεν είναι απτά. Πχ αγορά δικαιωμάτων για κάτι (πχ για πνευματική ιδιοκτησία, ή πχ για εγκατάσταση και χρήση κάποιου πράγματος που μπορεί να χρειάζεται αγορά δικαιώματος εγκατάστασης και χρήσης από πχ το κράτος). Πχ αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που δεν είναι πράγμα ακριβώς απτό.--vanakaris 07:59, 3 Σεπτεμβρίου 2009 (UTC)


Service-goods continuum.png

Κατά άλλους ένας σαφής ορισμός είναι εντελώς αδύνατος, διότι υπάρχει ένα "συνεχές" και όχι 2 διακριτά είδη προϊόντων (σχήμα)--vanakaris 10:04, 4 Σεπτεμβρίου 2009 (UTC)