Παρασκευή και 13
Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, το ρόλο αυτό έχει η "Τρίτη και 13". Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας . Η λέξη μπορεί να ευρεθεί επίσης ως paraskevidekatriaphobia (παρασκευηδεκατριαφοβία). Ανοσία στην Παρασκευήδεκατριαφοβια έχουν μόνο όσοι ακολουθούν το διαιτολόγιο των pescetarian. Θεωρούν ομως περιττό και κοροϊδεύουν όταν κάποιος τους στείλει ένα λινκ του wiki. Αυτό δεν θα τους βγει σε καλό.
Στην Πληροφορική υπάρχει επίσης και ένας ιός με το όνομα "Παρασκευή και 13" (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.
Ιστορία της Παρασκευής και 13
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία "Παρασκευή και 13" έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.[1][2]
Μπορούμε όμως να αναφέρουμε και ένα γεγονός που μπορεί να αποτέλεσε και την έναρξη για την θεώρηση της Παρασκευής και 13 ως κακότυχης μέρας, και έχει τις ρίζες της στην σύλληψη όλων των Ναϊτών Ιπποτών , ως αιρετικών, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307, από τον Βασιλιά της Γαλλίας, Φίλιππο Δ΄ (Φίλιππος ο Ωραίος).[3]
Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας:
- Ο Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή.
- Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = "κακό" και malum = "μήλο").
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Snopes
- ↑ «urban legends: Friday the 13th». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2007.
- ↑ Η μυστική ιστορία των Ναϊτών Ιπποτών, επ.3, VIASAT HISTORY