Παράδοξον (μουσικό σχήμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παράδοξον
ΠροέλευσηΕλλάδα, Γερμανία
Μουσικά είδηΔημοτικά, λαϊκά, ρεμπέτικα
Παρουσία1993-παρόν
ΜέληΚωνσταντίνος Ανδρικόπουλος
Δέσποινα Ανδρεάδου
Γεωργία Κέκη
Δανάη Ανδρικοπούλου
Ντανιέλα Βάλντεν
Κλάους Μίκε
Λάζαρος Ζδούπας
Τάκης Βαδιάκας
Μουράτ Χακμάζ
Στέφανος Μπέλλος
Ιστότοπος
http://www.paradoxon.gr/

Οι Παράδοξον (γερμανικά: paradoxon-klangorchester) είναι δεκαμελές μουσικό σχήμα που ασχολείται με την ελληνογερμανική μουσική, παρουσία και έκφραση.[1] Οι Παράδοξον είναι επίσης πολύπλευρος και πολύγλωσσος πολιτιστικός συντελεστής, που λειτουργεί και ως μουσικό πρόγραμμα.[2][3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά καιρούς, το συγκρότημα διοργανώνει κύκλους τραγουδιών, μουσικά ταξίδια συνοδευόμενα από δίγλωσση (ελληνικά και γερμανικά), οπτικοακουστική παρουσίαση. Παρουσιάζει επίσης τραγούδια της ελληνικής μουσικής παράδοσης της υπαίθρου (δημοτικά) και αυτής των αστικών κέντρων (λαϊκά, ρεμπέτικα). Χαρακτηριστική είναι η ενασχόληση του σχήματος και με αντιπροσωπευτικά παραδοσιακά τραγούδια τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Γερμανία, αλλά και από άλλες χώρες.[4]

Ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα του σχήματος Παράδοξον είναι το «Τμήμα Ρεμπέτικου τραγουδιού», (Rempetiko Session). Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μουσικές συναντήσεις στην πόλη του Μπόχουμ, με σημείο αναφοράς το ρεμπέτικο και γενικότερα το Ελληνικό τραγούδι. Όσοι τραγουδούν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά από μεράκι, όσοι παίζουν ή μαθαίνουν ένα όργανο και όσοι ακούνε ευχάριστα την Ελληνική μουσική, συναντιούνται και με μικρή συμμετοχή στα έξοδα, τρώνε, πίνουν, τραγουδούν και γλεντούν παρέα. Από το 2003 μέχρι σήμερα, έχουν οργανωθεί 43 συναντήσεις, χωρίς να υπολογίζονται οι πολλές ανεπίσημες, οι οποίες έλαβαν χώρα στα πέριξ του πανεπιστημίου της πόλης του Μπόχουμ την περίοδο 1993 έως 2002.

Η σχολική ορχήστρα «Klangorchester Arnoldschule» είναι επίσης ένα ακόμα σημαντικό πρόγραμμα (Projekt) της Πρωτοβουλίας «Παράδοξον» και την απαρτίζουν 38 μαθητές και μαθήτριες της 2ας, 3ης και 4ης τάξης του ομώνυμου δημοτικού σχολείου. Το πρόγραμμά της αποτελείται κυρίως από τραγούδια, τα οποία έχει γράψει αποκλειστικά γι αυτήν ο Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος. Η θεματολογία έχει να κάνει με τα ίδια τα παιδιά, το σχολείο, το ουράνιο τόξο, την περιοχή τους και τα προβλήματά της και οι στίχοι είναι γραμμένοι στη γερμανική γλώσσα. Η σχολική ορχήστρα «Klangorchester Arnoldschule» έχει ήδη αρκετές παραστάσεις στο ενεργητικό της ενώ συμμετείχε με διακρίσεις και στον παν-γερμανικό, πολιτιστικό διαγωνισμό «Παιδιά στον Όλυμπο!» (γερμανικά: Kinder zum Olymp!).[5]

Το μουσικό σχήμα έχει κάνει σημαντική αναφορά – αφιέρωμα σε μια ηχογράφηση με μπουζούκι, από Έλληνες στρατιώτες του Δ' Σώματος Στρατού τον Ιούλιο του 1917 στο Γκέρλιτς. Κατά το παρελθόν παρουσίασε ηχογραφήσεις,[6] καθώς και φωτογραφίες από τους περίπου 6.500 Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι έμειναν εκεί δυόμιση περίπου χρόνια, από τις 28 Σεπτεμβρίου του 1916 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου του 1919.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους βασικούς συντελεστές του Παράδοξον[7] περιλαμβάνονται οι:

Κατά καιρούς, με το συγκρότημα συνεργάζονται και άλλοι μουσικοί.

Εργογραφία – παρουσιάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παρουσιάσεις τραγουδιών ενός εκ των βασικών συντελεστών του μουσικού σχήματος, όπως είναι ο Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος (τίτλοι: Οδυσσέας, Ιδέες, Ήχοι Βροχής, Αληκτώ, Wenig Sonne, Hattinger Straße)
  • Εκτελέσεις σε διαχρονικά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών και ποιητών (Μίκης Θεοδωράκης,Μάνος Χατζηδάκις, Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Νικόλας Άσιμος και αρκετών άλλων.
  • Εκτελέσεις σε τραγούδια από τις ιστορικές ηχογραφήσεις του Γκοερλιτς το 1917 (Καραμπουρνάρ, Χήρα, Βαγγελιώ, Ο Γιώργος, Αι Γενεαί Νυν Πάσαι)
  • Το μουσικό σχήμα «Παράδοξον» έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες, σε μουσικά πλαίσια εκθέσεων, ποιητικών βραδιών, ομιλιών σε διάφορες χώρες *Συνεργασίες με καλλιτεχνικές ομάδες και δημιουργούς από το χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου κλπ.
  • Συναυλία του συγκροτήματος «Παράδοξον» στην Petrikirche, Dortmund Γερμανίας (Την 1η Μάρτη 2012, στην εκκλησία Petrikirche, στο Dortmund της Γερμανίας). Το «Παράδοξον» μαζί με τη 25μελή χορωδία της ελληνικής εκκλησίας της πόλης του Ντόρτμουντ, «Τερψίνοον», παρουσίασε ελληνικά παραδοσιακά, αντιπροσωπευτικά τραγούδια από τη Γερμανία, την τσιγγάνικη μουσική παράδοση και 2 εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βασική δισκογραφία είναι περίπου η παρακάτω:[8]

DVD

  • Απ' το Τόπο μου στο Σπίτι μου (Von Daheim nach Hause)
  • Τερψίνοον & Παράδοξον (Terpsinoon & Paradoxon) (2009)

CD

  • Paradoxon klangorchester - cafe ADA LIVE
  • Νικόλαος Δημητριάδης – Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος
  • Eine musikalische reise um die Welt
  • Παράδοξον - Ανδρικόπουλος Κωνσταντίνος (Paradoxon - Andrikopoulos Konstantinos)[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μυστακίδης, Δημήτρης. «Ο δρόμος Χιτζάζ για κιθαρίστες». www.klika.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017. 
  2. «Παρουσιάσεις - Rebetiko.gr». www.rebetiko.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017. 
  3. «musicwave.gr™ | Οι άνθρωποι πίσω από τις δημιουργίες!». www.musicwave.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017. 
  4. «Botschaft von Griechenland in Luxembourg, Luxemburg». embassy-finder.com (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017. 
  5. «Initiative "Paradoxon" -- Πρωτοβουλία "Παράδοξον"». www.xing.com (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  6. «- Berlin – Athen». www.berlin-athen.eu. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017. 
  7. «Griechische Musiker - Griechische Musiker und Musikgruppen die in Deutschland leben und Live auftreten». www.ellasnet.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017. 
  8. marinos. «Paradoxon Παράδοξον». www.paradoxon-klangorchester.de. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017. 
  9. «Παράδοξον». www.paradoxon-klangorchester.de. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]