Παποκίνητο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Πάπας Φραγκίσκος σε ένα παποκίνητο Jeep JK-8 στην Ουάσινγκτον, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το παποκίνητο (λατινικά: Papocinetum, ιταλικά: Papamobile) είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο μηχανοκίνητο όχημα χρησιμοποιούμενο από τον πάπα της Καθολικής Εκκλησίας κατά τις δημόσιες εμφανίσεις.[1] Συνήθως θεωρείται ο διάδοχος της απαρχαιωμένης Sedia gestatoria και σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στον πάπα να είναι πιο ορατός όταν χαιρετίζει μεγάλα πλήθη.

Υπήρξαν πολλά διαφορετικά σχέδια για τα παποκίνητα από τότε που ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα τροποποιημένο Lincoln Continental για να χαιρετήσει πλήθη στη Νέα Υόρκη το 1965. Ορισμένα είναι ανοιχτά, ενώ άλλα έχουν αλεξίσφαιρα γυάλινα τοιχώματα για να περικλείουν τον πάπα, που κρίθηκε απαραίτητο μετά την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ το 1981. Μερικά επιτρέπουν στον πάπα να κάθεται, ενώ άλλα έχουν σχεδιαστεί για να τον προσαρμόζουν όρθιο. Η ποικιλία των παποκίνητων επιτρέπει στη Ρωμαϊκή Κουρία να επιλέξει ένα κατάλληλο για κάθε χρήση ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειας που απαιτείται, την απόσταση, την ταχύτητα που κινείται και τις προτιμήσεις του πάπα.

Οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων της Πόλης του Βατικανού ξεκινούν όλες με τα γράμματα «SCV», μια συντομογραφία του λατινικού Status Civitatis Vaticanae ("Κράτος της Πόλης του Βατικανού"), ακολουθούμενες από τον αριθμό του στόλου οχημάτων. Η πινακίδα κυκλοφορίας του Ford Focus που χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τον Πάπα Φραγκίσκο είναι «SCV 00919».[2] Στο παρελθόν, το παποκίνητο χρησιμοποιούσε κατά κανόνα πινακίδα κυκλοφορίας «SCV 1», αν και είχαν χρησιμοποιηθεί και πινακίδες με αριθμό «SCV 2» έως «SCV 9».[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Daniel Stone (April 14, 2008). «A Peek Inside the Popemobile». Newsweek. http://www.newsweek.com/2008/04/13/from-horses-to-horsepower.html. Ανακτήθηκε στις September 21, 2010. 
  2. «Pope Francis uses Ford Focus». blogspot.com. 16 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2013. 
  3. Guglielmo Evangelista. «LE TARGHE E I VEICOLI DELLA CITTÁ DEL VATICANO» (PDF) (στα Ιταλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2013.