Παπαροκάδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Παπαροκάδες (επίσημος τίτλος: Ελεύθεροι[1] ) ήταν ελληνικό χριστιανικό ροκ συγκρότημα που ιδρύθηκε επί Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης δυσκολευόταν να διατηρήσει τους χώρους κατασκήνωσης που βρίσκονταν στο μοναστήρι του Τρικόρφου Φωκίδας, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Σε συνεργασία με τον Χριστόδουλο αποφάσισαν να σχηματίζουν ένα ροκ συγκρότημα με την ονομασία «Παπαροκάδες».

Μέλη του συγκροτήματος υπήρξαν ο Γιάννης Παπανικολάου, ο Χριστόφορος, ο πάτερ Μουλατσιώτης και άλλοι 2 ιερείς. [2] Το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε το συγκρότημα έφερε τον τίτλο «Έμαθα Ελεύθερος να Ζω» που ερμήνευσε ο Παπανικολάου και περιείχε ένα αντιστασιακό μήνυμα που καλούσε τον κόσμο να επαναστατήσει ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και να μάθει να ζει ελεύθερα στα χωριά. [3]

Η εμφάνιση του συγκροτήματος υπήρξε αμφιλεγόμενη για την Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ οι ιερείς θεωρήθηκαν «αναρχικά στοιχεία». [4] Ωστόσο, το τραγούδι έγινε δημοφιλές στην κατασκήνωση του μοναστηριού και το επόμενο που κυκλοφόρησε έφερε τον τίτλο "Το Τσιπάκι", που αφορούσε το μικροτσίπ που θα ήταν υποχρεωτικό στο μέλλον και τον αριθμό του θηρίου (666). [5]

Το επόμενο τραγούδι είχε τίτλο «Βαβυλώνα» που αφορούσε την Πτώση της Βαβυλώνας. Λίγο αργότερα, ο Μουλατσιώτης και η ομάδα των ιερέων του έδωσαν συνέντευξη σε τηλεοτπική εκπομπή του ΑΝΤ1 και δήλωσαν ότι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου διεξήγαγαν δαίμονες που οδήγησαν τα αεροπλάνα προς τους Δίδυμους Πύργους . Ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχαν επιβάτες ή τρομοκράτες, αλλά αυτό θεωρήθηκε από το κανάλι ως «ακραίο». [6]

Οι Παπαρόκάδες έφτιαξαν πολλά άλλα χριστιανικά ροκ και χέβι μέταλ τραγούδια μέχρι που αποφάσισαν να δοκιμάσουν τραγούδια με νεοκλασική / ρετρό μουσική. Τραγούδια με αυτή τη μουσική περιελάμβαναν τα εξής: «Τι έχει αυτός ο κόσμος για 'μένα», «Φίλε Μου Είμαι Χάλια», «Ελλάδα Μου Σε Αγαπώ», «Ο Κόσμος Αλλάζει» και το «Έμαθα Ελεύθερος Να Ζω». Το συγκρότημα ήταν πολύ δημοφιλές μέχρι το 2006, όταν και η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η βιομετρική ταυτότητα θα γίνει υποχρεωτική μέχρι το τέλος του 2011. Πολλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για τον αριθμό του θηρίου και άρχισαν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις ενάντια στην εφαρμογή της βιομετρικής ταυτότητας. Ένας αγρότης, μαλιστα, ο οποίος επίσης διαμαρτυρόταν για να μπει σκόπιμα στο φορτηγό του και να συγκρουστεί με ένα φορτηγό που παρέδιδε βιομετρικές ταυτότητες στα εργοστάσια που επρόκειτο να τις αναπτύξουν, ήταν ο λόγος που διεκόπη η ανάπτυξη των ταυτοτήτων. [7] Αυτό με κάποιο τρόπο αποδόθηκε στα μέλη του συγκροτήματος, οπότε οι Παπαροκάδες δέχθηκαν μήνυση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυσή τους. Ο Παπανικολάου έγινε ροκ τραγουδιστής στους Diviner μερικά χρόνια αργότερα.

Η κατασκήνωση, παρά τα γεγονότα, λειτουργεί μέχρι και σήμερα. [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.mixanitouxronou.gr/i-entyposiaki-moni-sti-fokida-me-ta-400-simantra-kai-tis-62-kampanes/
  2. Που βρίσκονται σήμερα και τι κάνουν οι... Παπαροκάδες, E-Daily. «Που βρίσκονται σήμερα και τι κάνουν οι... Παπαροκάδες». Που βρίσκονται σήμερα και τι κάνουν οι... Παπαροκάδες. E-Daily. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  3. Έμαθα ελεύθερος να ζω, Έμαθα ελεύθερος να ζω. «Έμαθα ελεύθερος να ζω». Έμαθα ελεύθερος να ζω. Έμαθα ελεύθερος να ζω. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  4. Σάλος στους κόλπους της Εκκλησίας για τους "Παπαροκάδες" (Δελτία Ειδήσεων 2001), Youtube. «Σάλος στους κόλπους της Εκκλησίας για τους "Παπαροκάδες" (Δελτία Ειδήσεων 2001)». Youtube. Καθαρή Δύναμη RETRO. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  5. Stixoi.info, Stixoi.info. «Stixoi.info/To Tsipaki». Stixoi.info. Stixoi.info. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  6. «Διχάζετε τον λαό για μια φορά ακόμα!»: Κόντρα Μουλατσιώτη - Άνθιμου στα Νέα του ΑΝΤ1 (2001), «Διχάζετε τον λαό για μια φορά ακόμα!»: Κόντρα Μουλατσιώτη - Άνθιμου στα Νέα του ΑΝΤ1 (2001). ««Διχάζετε τον λαό για μια φορά ακόμα!»: Κόντρα Μουλατσιώτη - Άνθιμου στα Νέα του ΑΝΤ1 (2001)». Youtube. Καθαρή Δύναμη RETRO. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  7. ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, CNN Greece. «Violent Protest In Greece (Deleted)». CNN Greece. CNN Greece. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  8. Εκκλησίες, Εκκλησίες. «Εκκλησίες». Εκκλησίες. Εκκλησίες. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]