Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρικσοσπιτάλετ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Rikshospitalet
Χάρτης
Είδοςνοσοκομείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες59°56′51″N 10°42′53″E
Διοικητική υπαγωγήOslo Municipality
ΧώραΝορβηγία[1]
Έναρξη κατασκευής1826[2]
ΙδιοκτήτηςOslo University Hospital
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρικσοσπιτάλετ (Νορβηγικά: Oslo universitetssykehus Rikshospitalet) είναι μία από τις τέσσερις κύριες πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο στο Όσλο της Νορβηγίας.[3][4][5] Ήταν ένα ανεξάρτητο νοσοκομείο που αργότερα ονομάστηκε Ρικσοσπιτάλετ ("Το Εθνικό Νοσοκομείο"), από το 1826 έως το 2009, όταν συγχωνεύτηκε με άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία στο Όσλο.

Είναι ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο υψηλής εξειδίκευσης με ειδικές εργασίες στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων μεθόδων θεραπείας. Το Ρικσοσπιτάλετ είναι μέρος της Περιφερειακής Αρχής Υγείας της Νότιας και Ανατολικής Νορβηγίας και συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Περίπου το 60% των ασθενών που εισάγονται στο Ρικσοσπιτάλετ παραπέμπονται από άλλα νοσοκομεία της Νορβηγίας για πιο εξειδικευμένες έρευνες και θεραπεία. Στη Νορβηγία, το Ρικσοσπιτάλετ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο με ειδικές γνώσεις για τη θεραπεία σπάνιων και περίπλοκων διαταραχών. Καλύπτει ολόκληρη τη χώρα σε διάφορους τομείς, όπως μεταμοσχεύσεις οργάνων και μυελού των οστών, προηγμένη νευροχειρουργική και θεραπεία παιδιών με συγγενείς δυσπλασίες. Είναι επίσης υπεύθυνο για την υγειονομική περίθαλψη στη νορβηγική βασιλική οικογένεια.

Το Rikshospitalet είχε 585 κρεβάτια από το 2005. Είναι γνωστό για την αρχιτεκτονική του. Συγχωνεύτηκε το 2005 με το Νορβηγικό Νοσοκομείο Ράντιουμ για να δημιουργήσει το Ρικσοσπιτάλετ–Ραντιουμχοσπιτάλετ. Η αγγλική μορφή του ονόματος ήταν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρικσοσπιτάλετ-Ραντιουμχοσπιτάλετ. Αργότερα (τον Οκτώβριο του 2007) η σημείωση άλλαξε σε "Ρικσοσπιτάλετ HF" (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rikshospitalet HF) και αυτό το όνομα καλύπτει τώρα τα 12 διαφορετικά κυβερνητικά νοσοκομεία, το καθένα με τις δικές του ειδικότητες και τώρα με το ίδιο «branding».

Το νοσοκομείο είναι η τελευταία στάση στη γραμμή Ουλεβόλ Χάγκεμπυ του τραμ του Όσλο. Ο σταθμός Ρικσοσπιτάλετ εξυπηρετείται από τις γραμμές 17 και 18. Ελικοδρόμιο Όσλο, Ρικσοσπιτάλετ (ICAO: ENRH) αποτελείται από ένα ελικοδρόμιο διαμέτρου 20,55 μέτρων (67,4 πόδια) 20 μέτρα (66 πόδια) από το τμήμα επειγόντων περιστατικών.[6]

  1. Norsk senter for forskningsdata. 7612.
  2. Ανακτήθηκε στις 13  Νοεμβρίου 2018.
  3. Njølstad p.181
  4. Njølstad p.182
  5. Oslo University Hospital, Rikshospitalet
  6. «Landingsforhold ved sykehus» (PDF) (στα Νορβηγικά). Norwegian Air Ambulance. σελ. 26. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2014.