Πανεπιστήμιο του Παλέρμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστήμιο του Παλέρμο
Università degli Studi di Palermo
Τύποςδημόσιο
Ίδρυση1806
ΣυνεργασίαUNIMED
ΠρύτανηςΦαμπρίτσιο Μικάρι
Ακαδημαϊκό προσωπικό2.000
Φοιτητές48.300
ΤοποθεσίαΠαλέρμο
Ιστότοποςwww.unipa.it

Το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο (ιταλ. Università degli Studi di Palermo) είναι δημόσιο πανεπιστήμιο στην πόλη Παλέρμο της Σικελίας, που ιδρύθηκε το 1806. Δεν πρέπει να συγχέεται με το μικρότερο (και ιδιωτικό) «Πανεπιστήμιο του Παλέρμο» (Universidad de Palermo) του Μπουένος Άιρες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επισήμως το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο ιδρύθηκε το 1806, αλλά οι ρίζες του χρονολογούνται από το 1498, όταν διδάσκονταν στην πόλη η ιατρική και η νομική επιστήμη. Αργότερα, από το β΄ μισό του 16ου αιώνα, από την έδρα τους στο Collegio Massimo al Cassero, οι Ιησουίτες έδιναν πτυχία στη θεολογία και τη φιλοσοφία.

Το 1767 οι Ιησουίτες εκδιώχθηκαν από τον βασιλιά Φερδινάνδο Α΄ των Δύο Σικελιών, ωστόσο 37 έτη αργότερα, το 1804, επέστρεψαν για να αναλάβουν και πάλι το ίδρυμά τους, που στο μεταξύ είχε μετατραπεί στη «Βασιλική Ακαδημία» (Regia Accademia). Τότε ο Φερδινάνδος, μετανιωμένος, απεφάσισε να δώσει μια καλύτερη έδρα στην Ακαδημία, μετακομίζοντάς την στη μονή των Θεατίνων Πατέρων, δίπλα στον ναό του Αγίου Ιωσήφ (Σαν Τζουζέππε), και σύντομα η Ακαδημία επανιδρύθηκε ως «Πανεπιστήμιο του Παλέρμο».

Το Παλάτσο Κιαραμόντε-Στέρι

Μετά την ενοποίηση της Ιταλίας το 1860, το Πανεπιστήμιο εκσυγχρονίσθηκε υπό την ώθηση του χημικού Στανισλάο Κανιτζάρο και του υπουργού Δημόσιας Παιδείας Μικέλε Αμάρι, λαμβάνοντας λίγο-πολύ τη σημερινή του μορφή. Από το 1984 το κύριο κτήριο του Πανεπιστημίου, που στεγάζει την πρυτανεία, είναι το Παλάτσο Κιαραμόντε-Στέρι, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτήρια στο Παλέρμο, που ανεγέρθηκε το 1307. Λιγο παραπέρα, σε γη που ανήκε πρωτύτερα στους Κιαραμόντε, ο Βοτανικός Κήπος του Παλέρμο αποτελεί ένα ακόμα στολίδι του Πανεπιστημίου.

Σήμερα το ίδρυμα έχει αναπτυχθεί ώστε να έχει περίπου 50 χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και να διεξάγει έρευνα σε όλα τα βασικά επιστημονικά πεδία. Μετά το 2000, το πανεπιστήμιο έχει λάβει ενεργό μέρος σε διεθνή προγράμματα συνεργασίας.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέρος του εσωτερικού του κτηρίου της Σχολής Αρχιτεκτονικής

Το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο έχει τις ακόλουθες 12 σχολές:

Στο πανεπιστήμιο υπάγεται ακόμα ο Βοτανικός Κήπος του Παλέρμο, ενώ στις εγκαταστάσεις του στεγάζεται το ανεξάρτητο Κέντρο Σικελικών Φιλολογικών και Γλωσσολογικών Μελετών (Centro di studi filologici e linguistici siciliani, CSFLS), που ιδρύθηκε το 1951.

Αξιοσημείωτοι άνθρωποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθηγητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Herbermann, Charles (επίμ.): «University of Palermo», λήμμα στην Catholic Encyclopedia, Robert Appleton Company, Νέα Υόρκη 1913

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]