Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πανεπιστήμιο της Ορλεάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
University of Orléans
ΤύποςPublic
Ίδρυση1306, πριν 717 έτη (1306)
PresidentAry Bruand
ΤοποθεσίαΟρλεάνη, Γαλλία
Ιστότοποςwww.univ-orleans.fr

Το Πανεπιστήμιο της Ορλεάνης(γαλλικά Université d'Orléans) είναι παλαιότατο δημόσιο πανεπιστήμιο στην πόλη Ορλεάνη της Γαλλίας. Από τον Ιούλιο του 2015 είναι μέλος της Περιφερειακής Ομάδας Πανεπιστημίων «Λεονάρντο ντα Βίντσι».[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έτος 1230, όταν οι διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού είχαν διασκορπισθεί, μερικοί από αυτούς κατέφυγαν στην Ορλεάνη και φαίνεται ότι κάποιοι παρέμειναν και δίδασκαν εκεί: το 1298, όταν ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄ εξέδωσε το έκτο βιβλίο των Decretals, όρισε τους διδάκτορες του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και τους «διδάκτορες της Ορλεάνης» προκειμένου να εκφέρουν τη γνώμη τους για αυτό. Αλλά και ο Άγιος Υβ (1253-1303) σπούδασε νομικά στην Ορλεάνη. Ο σημαντικότερος όμως στάθηκε ο Πάπας Κλήμης Ε΄, που μελέτησε εκεί «νομικά και γράμματα», καθώς με μια παπική βούλα που εκδόθηκε στη Λυών στις 27 Ιανουαρίου 1306, χάρισε στα διδακτικά ιδρύματα της Ορλεάνης τον τίτλο και τα προνόμια πανεπιστημίου.

Δώδεκα μεταγενέστεροι Πάπες εξεχώρησαν στο νέο πανεπιστήμιο πολλά άλλα προνόμια. Τον 14ο αιώνα είχε τουλάχιστον 5 χιλιάδες φοιτητές, προερχόμενους εκτός από τη Γαλλία (Λωρραίνη, Βουργουνδία, Καμπανία, Πικαρδία, Νορμανδία, Τουραίν, Γκιγιέν), από τη Γερμανία και τη Σκωτία. Τον 18ο αιώνα δίδαξε στο ίδρυμα ο εξέχων δικαστικός Ρομπέρ Ζοζέφ Ποτιέ.

Το σημερινό πανεπιστήμιο επανιδρύθηκε το 1960, μετά το κλείσιμο του μεσαιωνικού προκατόχου του κατά τη Γαλλική Επανάσταση, το 1793, και τη συγχώνευσή του με το Πανεπιστήμιο της Γαλλίας το 1808.

Αξιοσημείωτοι απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]