Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας 1947

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας 1947 διεξήχθη στη Ρόδο από 30 Οκτωβρίου ως 2 Νοεμβρίου 1947 στο εκεί ποδηλατοδρόμιο, με την ευκαιρία των Α΄ Δωδεκανησιακών Αγώνων. Περιλάμβανε μόνο δύο ατομικά αγωνίσματα ανδρών: αντοχής σε δημόσιο δρόμο και ταχύτητας σε πίστα. Ήταν το πρώτο μεταπολεμικό πανελλήνιο πρωτάθλημα και το πέμπτο συνολικά που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, αφού είχαν προηγηθεί τα πρωταθλήματα των ετών: 1937, 1938, 1939 και 1940.

Οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες το 1946[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταπολεμικά η Ομοσπονδία Ποδηλασίας καθυστέρησε να δραστηριοποιηθεί. Οι πρώτοι αγώνες ποδηλασίας μετά τον πόλεμο διοργανώθηκαν μόλις στις 18 Αυγούστου 1946 στη Φιλοθέη. Διεξήχθησαν δύο αγώνες αντοχής: 20χλμ με ποδήλατα κούρσας και 10χλμ με ποδήλατα περιπάτου. Μετείχαν αθλητές σωματείων και ανεξάρτητοι. Στον πρώτο αγώνα μετείχαν 6 ποδηλάτες και νικητής αναδείχθηκε ο Σεφεριάδης του Πανιωνίου. Στο δεύτερο αγώνα μετείχαν 9 ποδηλάτες και νίκησε ο Σπυρόπουλος του Παναθηναϊκού.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1947[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αγώνες πρόκρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ύπαρξη ποδηλατοδρόμιου στη Ρόδο έδωσε την ιδέα στην Ομοσπονδία να συνδυάσει την διεξαγωγή των Α΄ Δωδεκανησιακών Αγώνων, που έγιναν με την ευκαιρία των εορτασμών της ένταξης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, με τους πανελλήνιους αγώνες ποδηλασίας. Για την επιλογή των αθλητών που θα μετέβαιναν στη Ρόδο, λίγες εβδομάδες ενωρίτερα, στις 5 και 12 Οκτωβρίου, η Ομοσπονδία είχε διοργανώσει δύο αγώνες πρόκρισης στη Φιλοθέη. Έναν αγώνα 20χλμ και έναν 50χλμ. Και στους δύο επικράτησε με άνεση ο ποδηλάτης του Πανιωνίου και προπολεμικός βαλκανιονίκης Πέτρος Λεωνίδης με νέες επιδόσεις διαδρομής: στον πρώτο αγώνα των 20χλμ με χρόνο 33.12.8 και στο δεύτερο αγώνα των 50χλμ με 1:23.16. Επίσης, διοργανώθηκαν και αγώνες πρόκρισης στο σπριντ.

Οι συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση τα αποτελέσματα των προκριματικών αγώνων και άλλα κριτήρια, στους αγώνες της Ρόδου μετείχαν οι εξής αθλητές ανά σύλλογο:

Στους νικητές απονεμήθηκαν μετάλλια από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Δ. Καπλάνογλου και τον γεν. γραμματέα Βασίλη Κοκκώνη.

Αγώνας αντοχής 62χλμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεξήχθη την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στην ασφαλτοστρωμένη διαδρομή Λίνδος-Αρχάγγελος-Ρόδος, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο της Λίνδου και τερματισμό το ποδηλατοδρόμιο της Ρόδου. Πήραν μέρος οκτώ ποδηλάτες, πέντε Αθηναίοι και τρεις Δωδεκανήσιοι. Νικητής και πανελληνιονίκης αναδείχθηκε ο Πέτρος Λεωνίδης του Πανιωνίου με άνεση. Κάλυψε τη διαδρομή με μέση ταχύτητα 40χλμ/ώρα, που ήταν μεταξλύ των καλύτερων πανευρωπαϊκά μεταξύ ερασιτεχνών.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Αθλητής Σωματείο Επίδοση
1. Πέτρος Λεωνίδης Πανιώνιος 1 ώρα 35΄45΄΄
2. Μάνθος Καλούδης ΑΕΚ 1 ώρα 41΄50΄΄
3. Δ. Δημητριάδης ΑΕΚ 1 ώρα 41΄58΄΄
4. Κ. Πολύζος Ε.Α.Ε. Καΐρου 2 ποδήλατα από τον 3ο
5. Ιμπραήμ Τσεσμελή Τουρκικός Σύλλογος Ρόδου 7 ποδήλατα από τον 4ο
6. Ε. Κιντής ΑΕΚ 1 ώρα 54΄02΄΄
7. Κόλλιας Σύλλογος Λέρου 1 ώρα 56΄56΄΄
. Ζερβός Κλεάνθης Βιλανόβας εγκατέλειψε

Αγώνας ταχύτητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεξήχθη σε δύο ημέρες σε απόσταση 1000μ με 200μ σπριντ. Το Σάββατο 1 Νοεμβρίου έγιναν οι προκριματικοί αγώνες και ο επαναληπτικός (ρεπεσάζ) μεταξύ των ηττημένων. Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου έγινα οι προημιτελικοί, ημιτελικοί και οι τελικοί για την πρώτη και τρίτη θέση. Νικητής αναδείχθηκε ο Μάνθος Καλούδης της ΑΕΚ. Στον τελικό επικράτησε του Λεωνίδη με διαφορά 3 ποδήλατα και χρόνο 15΄΄.

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Αθλητής Σωματείο Επίδοση
ΤΕΛΙΚΟΣ
1. Μάνθος Καλούδης ΑΕΚ 15΄΄
2. Πέτρος Λεωνίδης Πανιώνιος 3 ποδήλατα διαφορά
Μικρός τελικός
3. Αναστάσης Σεφεριάδης Πανιώνιος 15΄΄
4. Κεμάλ Τουρκικός Σύλλογος Ρόδου 2 ποδήλατα διαφορά

Μετάλλια ανά σύλλογο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους αγώνες δεν ίσχυσε ομαδική βαθμολογία. Τα 6 μετάλλια μοιράστηκαν εξίσου δύο σύλλογοι.

Θέση Σωματείο Μετάλλια
(χρ.-ασημ.-χάλκ.)
1. Πανιώνιος 1-1-1
. ΑΕΚ 1-1-1

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]