Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πανδοχείον Βακτριανής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αρχαία πόλη Πανδοχείον (σημερινό Kampyr Tepe) ιδρύθηκε στις όχθες του ποταμού Ώξου στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην επαρχία της Βακτριανής. Ήταν κτισμένη σε μια προεξοχή, σε έδαφος αργιλώδες.

Όπως και επί εποχής του Μ. Αλεξάνδρου έτσι και σήμερα, η πόλη που βρίσκεται πάνω στο αρχαίο Πανδοχείο χρησιμεύει ως προκεχωρημένη στρατιωτική βάση στα σύνορα Αφγανιστάν - Ουζμπεκιστάν. Σήμερα η πόλη περιπολείται από τον Ουζμπεκικό στρατό και για να την επισκεφθεί κανείς, πρέπει να πάρει άδεια από την Τασκένδη.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τον χειμώνα του 1979, όταν ένα βράδυ η κυβέρνηση της σοβιετικής Μόσχας έστειλε μια ομάδα αρχαιολόγων να φέρουν στο φως όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα μπορούσαν από τις ανασκαφές. Έτσι ήλθε στην επιφάνεια ένα βυθισμένο παλάτι, ένας γιγάντιος Βούδδας σε στάση ύπνου, μια μαρμάρινη ζωοφόρος που παρίστανε μουσικούς, ξίφη από λείψανα στρατιωτών και πολλά άλλα. Η ελληνιστική αυτή πόλη βρισκόταν πάνω σε εμπορική οδό που ένωνε την εγγύς Ανατολή με την Κίνα. Ήταν πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Κουσάν[εκκρεμεί παραπομπή].