Παναθηναϊκός αμφορέας (Μουσείο του Λούβρου αρ. MN704)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναθηναϊκός αμφορέας
οπίσθια όψη: οπλιτοδρομία
ΟνομασίαΠαναθηναϊκός αμφορέας
Έτος δημιουργίας323-322 π.Χ.
ΕίδοςΜελανόμορφος αμφορέας
Διαστάσειςύψος 66,5 εκ.
ΜουσείοΜουσείο του Λούβρου
Αριθμός καταλόγουΜΝ704
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο Παναθηναϊκός αμφορέας που φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου με αριθμό καταλόγου ΜΝ704 βρέθηκε στη Βεγγάζη και αγοράστηκε από το μουσείο το 1851.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φέρει φθορές στον πόδα. Στο λαιμό φέρει διακόσμηση από φοίνικες και άνθη λοτού.

Στην έμπροσθεν όψη εικονίζεται η θεά Αθηνά Πολιάς με πλατύ θώρακα με ασπίδα και δόρυ προς τα δεξιά. Περιστοιχίζεται από δύο κίονες δωρικού ρυθμού με δύο Νίκες που είναι στραμμένες προς την Αθηνά. Πριν από τον αριστερό κίονα διαβάζουμε την επιγραφή «ΤΟΝ ΑΘΕΝΕΘΕΝ ΑΘΛΟΝ», ενώ μετά τον δεξιό κίονα μνημονεύεται ο «ΚΗΦΙΣΟΔΩΡΟΣ ΑΡΧΩΝ».

Στην όπισθεν όψη εικονίζεται στιγμιότυπο από το αγώνισμα του οπλιτοδρόμου, κατά το οποίο τρεις γυμνοί και άμουσοι αγωνιστές με ασπίδα και κράνος τρέχουν προς τα δεξιά. Οι ασπίδες τους είναι στολισμένες με αστέρι και με το γράμμα Α.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον 4ο αιώνα π.Χ. και μετά συναντάμε την επιγραφή του άρχοντα που κυβερνούσε την Αθήνα κατά την συγκομιδή της ιερής ελιάς, από την οποία γίνονταν το λάδι έπαθλο των Παναθηναίων. Ο Κηφισόδωρος υπηρέτησε ως επώνυμος άρχων την περίοδο 323-322 π.Χ. και έτσι η κατασκευή του αμφορέα αυτού χρονολογείται στο δεύτερο έτος της 114ης Ολυμπιάδας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]