Παναγία Αρκουδορέματος Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°34′15″N 22°11′25″E / 37.57083°N 22.19028°E / 37.57083; 22.19028

Παναγία Αρκουδορέματος Αρκαδίας
Χάρτης
Άλλες ονομασίεςΙερός Ναός Κοίμηση Θεοτόκου Αρκουδορέματος
Γενικές πληροφορίες
ΕίδοςΙερός Ναός
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°34′15″N 22°11′25″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Τρίπολης
ΤοποθεσίαΑρκουδόρεμα Αρκαδίας
ΧώραΕλλάδα
Ολοκλήρωση1719
Προστασίαδιατηρητέο κτήριο στην Ελλάδα[1]

Η Παναγία Αρκουδορέματος βρίσκεται στη χαράδρα του Μαινάλου και παρόλο που είναι μια μικρή εκκλησία, αποτελεί έναν από τους πιο ιερούς χώρους της Αρκαδίας και έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.[2]

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιερός Ναός Κοίμηση Θεοτόκου Αρκουδορέματος, γνωστός και ως Παναγία Αρκουδορέματος, βρίσκεται στο εγκαταλελειμμένο χωριό Αρκουδόρεμα Αρκαδίας. Απέχει 27 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης και 4,5 χιλιόμετρα, από το Χρυσοβίτσι. Λίγο βορειότερα στα 3,5 χιλιόμετρα, βρίσκεται το επίσης εγκαταλελειμμένο χωριό Λιμποβίσι, κοιτίδα της οικογένειας των Κολοκοτρωναίων.[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χώρο αυτό εικάζεται, πως λατρευόταν αρχικά η μεγάλη θεότητα της Αρκαδίας, η Άρκτος. Κατόπιν η λατρεία της συγχωνεύθηκε με αυτήν της Αρτέμιδος και συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Στο σημείο αυτό λεγόταν, πως υπήρχε ο τάφος της Καλλιστούς, της μητέρας του Αρκάδα.

Σήμερα η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Η εντοιχισμένη επιγραφή στη δυτική πλευρά του ναού, αποδεικνύει πως χτίστηκε το 1719.[4] Στο εκκλησάκι αυτό ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ήρθε να κλάψει το χαμό του πρωτότοκου γιού του.

Η αγιογράφησή της έχει λαϊκότροπα στοιχεία και έχει γίνει από τον ιερέα Γεώργιο Κουλιδά και το γιο του Παναγιώτη.[5] Ο στολισμός της περατώθηκε το 1751.[6] Η υγρασία και ο χρόνος έχουν συμβάλει ώστε οι αγιογραφίες στο εσωτερικό του ναού να εμφανίζουν μυστηριακό χαρακτήρα. Ο ναός είναι μονόχωρος και κεραμοσκεπής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]