Παναγής Ηρειώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παναγής Ηρειώτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1854
Αίγινα
Θάνατος 1930
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Σπουδές Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φιλόλογος
λαογράφος

Ο Παναγής Ν. Ηρειώτης (1854-1930) ήταν Έλληνας φιλόλογος, εκπαιδευτικός και λαογράφος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αίγινα και ήταν γιος του Νικολάου Ηρειώτη και της Φιορίτζας Καλάβρου. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αίγινα και την Αθήνα και εν συνεχεία φοίτησε στη φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών χωρίς όμως να δώσει τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να λάβει το πτυχίο του. Κατόπιν μετέβη στην Ερλάνγκεν, όπου σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν. Το 1883 επέστρεψε στην Αθήνα διοριζόμενος καθηγητής στο Βαρβάκειο Λύκειο και το 1887 ανέλαβε σχολάρης στο Ελληνικό Σχολείο Αίγινας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1925.

Παράλληλα με την εργασία του στο σχολείο της Αίγινας ο Ηρειώτης ασχολήθηκε με την καλλιέργεια των κτημάτων του αλλά και με τα κοινά όντας μέλος της επιτροπής της Μητρόπολης. Επιπλέον έγραψε λαογραφικές και ιστορικές μελέτες:

  • Αι περί μοιρών δοξασίαι παρά τω αιγινητικώ λαώ
  • Τα αιγινητικά
  • Ο χορός της λαμπράς εν τη παλαιά χώρα

Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Λογιωτατίδη, κόρη του Σπύρου Λογιωτατίδη, και είχα αποκτήσει πολλά παιδιά. Η οικία στην οποία διέμενε και την οποία είχε κατασκευάσει ο παππούς του, Γεώργιος Βαμβακάς, το 1828, δωρήθηκε από την απόγονό του προκειμένου να στεγάσει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας. Στον πρώτο όροφο του μουσείου υπάρχουν τα βιβλία και η βιβλιοθήκη του Παναγή Ηρειώτη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το αντίστοιχο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Χάρη Πάτση), τόμος 13, σελ. 488
  • Σταμπόγλη, Ελένη: Σχολάρχης στην Αίγινα, Ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Αίγινας - εκδ. «Καλειδοσκόπιο», Αθήνα 2015, ISBN 978-960-471-101-7

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]